Alexandra alanning

Visa alla inlägg skrivna juli 2018

Är vi villamänniskor?

Skrivet av Alexandra Grahn 31.07.2018

Kategorier:

Läste att det ska bli svalare snart. Sköönt, så välbehövt med lite äkta finsk sommar a la under 20 grader temperaturer. 

Då kan man äntligen göra saker igen utan att svettas ihjäl. 

Lider med alla som lider i värmen. 

Sally har hittills klarat värmen bra. Ätit bra, sovit bra men haft jättevarmt såklart. Vi har duschat och badat mycket och det älskar hon så det har varit skoj.

 

Vi har noll luftkonditionering i vår lägenhet och vi har heller ingen egen gårdsplan bara balkong. Så nu om någonsin har man längtat efter hus eller villa/stuga. 

Ett eget ställe i åländska skärgården vore ju helt nice. Vi har nog drömt om det en hel del nu i sommar.

 

Bestämde mig för att nästa sommar ska vi testa på om vi ens är villamänniskor. Eller om det bara är årets värmebölja som gjort att vi längtar ut till havet (nå knappast).

Men ändå klokt att testa först innan man satsar stora pengar på eget boende. Det är ju int precis billigt med hus vid vattnet.

38085645 10211469345521919 7188966790335037440 n

38071423 10211469342841852 6983954386250629120 n

 

Mamma och pappa är här på besök och idag var vi ut en sväng till Vårdö och Simskäla. Det är vackra ställen det. 

Glömde kameran hemma så hann bara ta två fjuttiga bilder med telefonen. Måst åka ut igen någon dag och fota lite skärgård. 

Man vill ju minnas att det var 30 grader och sol, vind och vatten, sen i januari när det är iskallt och man måst skotta snö och skrapa vindrutor.  

 

Ha det bra! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Svettigt värre

Skrivet av Alexandra Grahn 27.07.2018

Kategorier:

God fredag från Ålands händelserikaste vecka. 

Förra helgen, den här veckan och nu i helgen är det tätt med evenemang. 

Det har varit sjödagar, cruising, poker run 25:e juli konsterten. Det är Rockoff och vikinga marknad och en massa annat. Huhhu, i denna värme. 

Fast själv har man nu int riktigt gjort så mycket av det där i år. Ligger dock och lyssnar på Rockoff varje kväll innan jag ska somna. 

 

Som en liten "bonus" har vi haft två stora markbränder i veckan. Som tur har allt gått bra och brandkåren har lyckats släcka snabbt och ingen har kommit till skada. 

Bild 27 07 2018 kl. 15.31 3

Jag har blivit nästan rödhårig. Klippte mig äntligen, har tappat otroligt mycket hår efter graviditeten. Det blev lite bättre men lossnar fortfarande. 

 

Jag och Sally hälsade på hos redaktionen idag. Fick bra fredagsfiilis av att vara där.

Bara vi skulle hitta en större fläkt eller en AC skulle allt vara top notch. All AC är fortfarande slutsålt här på ön. 

Känns som att vi bor i en bastu.

Men men, kanske det någon gång snart blir svalare igen. 

 

Hej då, trevlig helg! 

 

 

 

 

 

 

 


Trodde jag skulle sitta på en pilatesboll i all evighet

Skrivet av Alexandra Grahn 26.07.2018 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

Jag är alltid sådär försiktigt optimistisk, tar det säkra före det osäkra och vill aldrig ropa hepp för tidigt. Men måste bara skriva om en grej.

 

Sallys nätter har äntligen blivit bättre. 

 

Här om dagen for pilatesbollen ut ur huset. Det är två månader sen jag använde den senast. Tänk, på två månader har jag inte behövt pomppa på en boll för att få Sally att sova.

Det var steg ett, att komma över pomppandet på kvällarna. 

 

Behöver heller inte gå med henne i famnen på natten för att få henne att somna om. Känns som en evighet sen jag gick omkring och såg på ugnsklockan och den visa 02:53.

 

Sally sover på nätterna. Jag sover på nätterna, det är så skönt. No more sleepless in Mariehamn.

Visst det kommer komma perioder då hon sover sämre men det känns ändå som att vi är på bättre sidan, äntligen. 

fullsizeoutput 22e2Liten Sally. Jag hoppas hon blir en riktigt sjusovare när hon blir äldre. 

 

Hon vaknar nog fortfarande på nätterna men det är inte som förut. 

Däremot är det fortfarande vår stora säng hon sover i. Jag tror att hon behöver lite mera tid ännu och bli tryggare med sovandet, då kommer det gå bra att flytta över henne i egen säng småningom. 

 

Dessutom är det så varmt just nu så jag orkar int med något extra på nätterna. Har fullt upp med att försöka hitta sömnen själv i den här värmen. Och så njuter jag, och säkert hon också av att få sova. 

Ville bara säga att det finns hopp för andra som har bebbar som inte velat sova på nätterna. Jag trodde nog ett tag att jag skulle sitta på en pilatesboll i all evighet.

Men icke, den tiden är nu förhoppningsvis helt förbi. 

 

Gonatt. 

 


Sommaren hittills

Skrivet av Alexandra Grahn 23.07.2018 | 1 kommentar(er)

När hann det bli 23 juli?

Idag är Simon tillbaka på jobb efter semestern så det känns lite som att min semester också är slut och det är tillbaka till vardagen nu. 

Skönt på ett sätt att få lite rutiner igen. Vi har knappt lagat mat hemma (både på  grund av lathet men också eftersom det blir så varmt i lägenheten) och tvättkorgen svämmar över och det är grus och sand lite här och där. Dags att ta itu med allt sånt.

Vi har också druckit ofantliga mängder coca-cola på burk (också på grund av hettan men också för att det smakar allra bäst på sommaren ) sa åt Simon att nu måste vi sluta med det för det börjar likna lyxfällan mängder här snart.  

 

Här kommer sommarminnen med vad vi hittills gjort:

Juni var typisk nordisk-sommar, inte för varmt lite för kallt ibland men med fina inslag. 

fullsizeoutput 2d8e

 

Midsommarveckan var det fotbollscup som gällde och min kusins lag VANN! Girlpower!! Finalen spelades på stora planen Wiklöf Holding Arena. 

fullsizeoutput 2f4d

 

Sen blev det midsommar och det regnade och blåste så mycket att stångresningen flyttades en dag fram på många ställen. Vem hade trott att det en månad senare skulle bli ihållande värmebölja? 

fullsizeoutput 2f20

 

Sen fick Simon semester och vi tog båten till fastlandet och körde upp till Österbotten. 

37698146 10211414732876637 8359789589782593536 n

37691211 10211414731276597 8531828778316333056 n

 

Hann med väldigt mycket i Österbotten även om jag knappt har något av det på bild.

En dag var det lunch i Evijärvi på Annas (föräldrars) villa. Har int varit där sen jag var kanske 16-17. Min farmor och farfar hade villa vid samma sjö i flera år och jag har många fina sommarminnen från Evijärvi.

Havet är vackert men nog är det något speciellt med de finländska insjöarna. 

fullsizeoutput 2d85

 

Sally fyllde sju månader när vi var i Österbotten. Det firade vi med att sätta henne i mammas och pappas jordgubbsland med en jordgubbsmössa på (som Simons farmor stickat).

Intressant med plantor tyckte bebben. 

fullsizeoutput 2f4f

 

En av huvudpunkterna på vår resa var Slotte släktmöte. Ungefär 300-400 personer som hör till Slotte-släkten samlas vart fjärde år vid gillestugan i Nedervetil. 

Där är det mat och program sen på kvällen har vi med ungefär de hundra närmsta släkten efterfest. 

Sally tyckte det var ganska varmt men gillade släkten. 

DSC00976

 

Årets festtalare var ingen mindre än Tove Slotte. Hon är den som illustrerar muminmuggarna! Tänk att va släkt med henne. 

fullsizeoutput 2d8d

 

Hemma igen på Åland. En dag åkte vi ut till Bovik och kollade på simstranden och såg på när ÅMHM gjorde algtest. Det var Sallys namnsdag och hon var söt i en marimekko-body. 

fullsizeoutput 2f47

 

Vi hade tänkt åka till Sverige i helgen men det var för varmt. Vi får göra det i augusti i stället. Då ska vi  också till Hangö på bröllop, har aldrig varit i Hangö så det blir nice. 

Så att än är sommaren inte slut och vi har roliga saker att se fram emot! Hej svejs! 

 


Tre katastroftankar i hettan

Skrivet av Alexandra Grahn 19.07.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

När har det varit så här varmt i Norden, någonsin? 

Mina katastroftankar är kanske inte befogade, har blivit mer känslig sen jag blev mamma, men ändå! Huj vilken värme vi har. 

 

Alltså tänk om vattnet tar slut. Bor ju ändå på en ö och det är redan kris bland jordbrukarna gällande vatten och foder. Man kallar in till krismöte och det pratas om nödslakt. 

ALLT mineralvatten var slut på lilla S-market i stan. Helt tom på hyllorna. Fanns INGEN AC att köpa i måndags när Simon var ute i det ärendet. Alla butiker har sålt slut. 

Brandfara. Varje gång jag hör sirener är jag livrädd att det ska ha brutit ut en stor skogsbrand. Det är jättetorrt på Åland och löven är gula. Vad gör vi om det börjar birnna jättemycket? Alla ombord på färja kanske? 

Värmeslag. Så jobbigt om man blir sjuk i denna värme. Drick, drick, drick och håll er i skuggan. Och alla stackars djur som har det varmt. 

 

37521528 10211384528681551 42504035743301632 n

Bada det enda vettiga i denna värme. Enligt den senaste prognosen jag såg ska det regna här först om en vecka. 

Sommaren 2018, vi kommer minnas dig med värme. 

 

 

 

 

 

 


Semester där man en gång bott

Skrivet av Alexandra Grahn 05.07.2018

Kategorier:

Vi mårar åpå som man säger här i Österbotten. 

Här där åkrarna aldrig tar slut, där vargen lurar runt hörnet och nätterna är ljusa den här tiden på året. Här där man en gång bott.

Vi har båtat och bilat hit och det gick riktigt bra. Vet inte om det är att Sally blir äldre hela tiden eller hennes nya bilstol som gör att hon är en så glad bilresenärer nuförtiden oftast.

Men som min mamma sa; bor man på Åland får man börja gilla båt och bil. Så sant.

Vi ska vara här några dagar ännu. Lite besviken på vädret dock, sol och värmen som lovades har inte synts till.

Fast ja, egentligen är det ganska bra som småbarnsförälder tackar man vädergudarna. Barn sover bättre när det är 16 grader och lite blåst än +27 och gassande sol.

Fast jag som hade tänkt mig en stranddag i Kalajoki fick inte något sand mellan tårna denna gång.

Avslutar med mycket intressanta semesterbilder från mobilen. Hej svejs!DDDC37AE D3AA 4F8E 86FE 68E29F2866CCHytt i fören var ett plus. Så stor att det fanns rum att rulla på golvet för Salson. C0B2B975 8980 4A55 9580 4FE816D4B1F3En morgon-selfie i Björneborg. Sov över på hotell och åkte vidare nästa dag. Det var också plus i kanten då slapp man köra i ett sträck hela natten. A021FC2A FDB7 4156 8435 E7D78123AD50Trött bilresenär. Österbotten är likamed mycket bil. 7030831C B5E3 4163 A637 4477B8E7DBC5Mamma och pappa har nyligen skaffat en sån här. Pizzorna kommer på löpande band, ja tack! C06815F4 BC88 49D8 AD2C 29E43F4B9DF8Jag som var trött på vagnpromenader i Mariehamn får nu gå omkring i mina gamla hoods iställlet. Mycket uppskattat.