Visa alla inlägg skrivna 2019
2019 du har varit bra (del 2)
Fortsättning på min sammanfattning av året.
Juli
Höjdpunkterna i juli var många. Hela Åland var på bra humör eftersom juli betyder sommar, Rockoff och allt sånt.
Gjorde massor av roliga saker denna månad och hade besök från Österbotten. Var ut till Kobba Klintar, gick på Rockoff, besökte Pommern, åt gått, var ute med kompisar.
Jag och Simons mamma åkte på tumis till Sverige en dag, vi har alltid roligt på våra shoppingresor till Uppsala. Massa skratt och fina fynd.
Från och med slutet på juni början av juli hade vi en Sally som sov i egen säng på nätterna och sov mycket bra. Glada föräldrar över det.
Augusti
Mysig månad augusti var, två bröllop en möhippa, Sevendays sommarfest och snabbvisit till Österbotten.
Hann med mycket denna månad och varmt och fint var det också. Simons semester var slut och Sally var tillbaka på dagis och allt gick bra där inget gråt eller gnäll, hon åt till och med mat utan problem nu.
Jag reste ensam till Österbotten för att det var enklare logistiskt och billigare än att åka alla tre bara för en helg. Bra tajming att bröllopet som var huvudmålet med resan var samma helg som Sevvans sommarfest! Fick en festlig helg uppe i norr.
September
Mmmmm, september var ljus och fin med sommar kvar i luften. Vi gick på skördefest i september åkte en dag till Sverige och gick massor av kvällspromenader längs med sjöpromenaden.
Nu började man känna av på riktigt att vi inte hade en bebis i huset längre. Sally var nu 1 år och 9 månader hon hade börjat prata vid 1,5 år och nu efter sommaren utvecklades talet mer och mer. Nu kom det meningar förklaringar och nya ord varje dag, aldrig en tyst stund med Sally.
Inget annat extra att säga om september förutom att vädret var super bra! Vädermässigt älskar jag denna månad här på ön. Kolla bara:
Oktober
Oktober var också en vacker månad. Lindallén täckt av gula löv och höst i luften. Jag blev 28 år i oktober, Åland hade lagtingsval och vi hade det råddigt hemma hela månaden.
Firade födelsedagen med middag, tårta och öl på Indigo, på valvakan jobbade jag och varför vi aldrig hann städa vet jag inte? Vad gjorde vi alla kvällar och helger i oktober riktigt? Troligen slösurfade på mobilen och tittade på Netflix när Sally somnat.
Till födispresent fick jag ny vattenkokare och brödrost.
November
Städade sen i November istället för vi hade gäster två helger i rad. Först Lena och Andreas från Stockholm och sen mamma, moster och kusiner från Österbotten.
I mitten av månaden var Sally sjuk och vi vabbade. Vi tog julkort i november och firade fars dag. Kanske det var sjukandet men Sally sov oroligt den här månaden och förra månaden, det var jobbigt hon hade nattskräck.
En sak som hände i november var att Sally slutade sova i vagnen. Hittills hade hon sovit så gott som varje tupplur dagtid utomhus när man tagit en vagnpromenad och sen har hon fortsatt sova ute på balkongen. Men från och hösten sov hon inne på vilan på dagis och sen blev nog vagnen för obekväm, hon för stor för den, och hon ville inte somna där längre. Så då blev det sängen inomhus istället och det gick hur bra som helst (det gjorde det inte tidigare när vi testat sova inne).
December
Vi for till Österbotten och firade jul redan i början av månaden med min familj. Mina mostrar som bor utomlands var också hemma och vi hade julmat och julklappsutdelning och hela köret hos min mommos och moffas. Nästan alla kusiner och mostrar och syskon och så vidare var där. Händer inte ofta.
Sally fyllde år under tiden vi var i Österbotten och vi hade tårtkalas. Tvååringen blev sen också firad massor när vi kom tillbaka till Åland, hon har fått födelsedagspaket i flera omgångar.
Vi har sett Coca-Colalastbilen när den besökte Åland. Visste ni att han som ritade Coca-Colatomten, Haddon Sundblom, har sina rötter från Föglö på Åland?
Just nu har vi jullov och myser hemma. Granen är pyntad, paketen är inslagna och vi väntar på julafton. Vi firar på Åland i år hos Simons föräldrar.
Det var små bitar av mitt 2019. Ser fram emot 2020, nytt decennium och allt! Spännande!
Önskar alla en god jul och ett gott nytt år!
2019 du har varit bra (del 1)
Min favorittid på året är här när det börjar dyka upp årskrönikor och sammanfattningar, jag gillar att själv titta tillbaka på hur mitt eget år varit.
Kort sammanfattning: 2019 har varit ett bra år, bebislivet gick över till småbarnstid mammaledigheten tog slut och jag blev med jobb och fast anställning.
En längre version kommer här:
Januari
Åland fick en stormig början på 2019. Natten till den andra januari drog stormen Alfrida över Åland och lämnade efter sig ett kaos som tog flera månader att reda upp. De som drabbades värst var utan el i flera veckor och det ligger fortfarande fällda träd ute i skogarna som kom av stormnatten.
Jag var vårdledig i januari men började ha jobb i sikte. I mitten på månaden tackade jag ja till en fast tjänst på Nya Åland som mediesäljare. Jobbet började först i mars så jag var ännu hemma heltid i två månader med Sally som då var ett år och en månad gammal.
Februari
I slutet på januari och början på februari for jag och Sally till Tärjär en vecka.
Vårsolen tittar alltid fram i slutet på februari och man piggnar till får vårkänslor och orken tillbaka. Jag läste mycket böcker i februari och njöt av sista tiden som hemma-mamma.
Vi gick till öppna förskolan varje dag och jag tänkte mycket på hur det skulle bli när jag började jobba igen.
Sally fick bekräftat sin dagisplats och jag var orolig för hennes utveckling att hon inte skulle lära sig gå innan det var dags att börja dagis. Nu var hon 1 år och två månader och kunde stå lite utan stöd men inte gå, mest satt eller kröp hon.
Mars
I mars tog Simon över hemmalivet med Salson och jag började jobba. Var ganska trött i mars eftersom Sally var så fast i mig på nätterna och jag hade svårt att sova på grund av det. Hon ammade ännu och det var bara mamma mamma mamma som gällde nattetid.
Jobbet gick bra, stället var ju bekant men nya arbetsuppgifter. Jag har jobbat på Nya Åland sen 2016 då vi flyttade till Åland jobbade som journalist där tidigare, nu säljare och en hel del sociala medier-grejer.
I mars var det Mariehamns litteraturdagar och jag lyssnade på intressanta författarsamtal.
April
April var en rolig månad. Våren kom till Åland och det gjorde också hela min familj. De hyrde ett stort hus här över påsken och vi samlades och hade det mysigt. Åt påskmat på Smakbyn och Sally hade lärt sig gå i början på månaden, hurra! Simons pappaledighet tog slut den här månaden och Sally började inskolas på dagis.
Jag gick på konstrunda med kollegerna på Andersudde (Anders Wiklöfs konstsamling) och vi skrattade och åt gott på restaurang efteråt.
Jobbet jobbade på och hemmalivet rullade vidare. Jag var nervös över Sallys dagisstart och det gick både bra och dåligt. Såklart blev hon sjuk direkt efter inskolningen och vi var hemma och vabbade en del.
Maj
I maj hade vi ännu dagisbobbor och jobbiga lämningar. Vi försökte oss på kosläpp på första maj men fick vända om innan vi hann se några kor springa ut. En skrikande unge baxade vi in i bilen som sen visade sig ha feber, kände oss som parents of the year, not.
När sjukandet var på bättre sida blev det mors dag. Traditionsenlig bild togs bland vitsipporna, maj var överlag en bra månad då vi mest gjorde allt och ingenting i väntan på att den riktiga sommaren skulle ta fart.
En jobbig grej hade jag (vi) framför och det var att sluta amma helt, jag hade bestämt att nu fick det vara nog med att bara mamma dög på natten.
Juni
I juni for jag och Sally till Tärjär en sväng, hemma på Åland var det sen sommar när vi kom tillbaka. Midsommar kom och vi firade med Simons familj genom att jag var sjuk hela helgen och låg med feber och snuva.
När jag blev frisk tog vi itu med projekt sluta amma. Det blev inte så dramatiskt som jag trott efter några jobbiga nätter och kvällar började Sally acceptera att pappa också dög som nattare. Visst, allt var inte perfekt bara efter några dagar men vi hade åtminstone brutit trenden bara-mamma-is-good-enough-när man sover.
Att vi gjorde det "först" när hon var 1.5 år låter i efterhand som länge men ingen av oss tre var redo för det helt innan. Allt har sin tid.
Det var första halvan av 2019.
Snart är det jul här i vårt hus!
Idag drog vi fram alla julsaker och tog in julgranen, den ska som vanligt stå ute på vår inglasade balkong.
Får man ta fram julsakerna så här tidigt?
Skojar bara vi har inte alls julpyntat, kommer nog vänta lite till annars blir man fort trött på pyntet tänker jag.
Däremot har jag och Sally tagit julbilder på Sally.
Imponerad över hennes tålamod hon hade idag, okej visserligen lekte hon mest med julgransbollarna och sjön ”blinka lilla sääärna däär” och jag fotade men hon satt, typ, stilla.
En liten sneakpeak på vad som kanske blir till julkort i år, vi får se.
Nu tänker jag (på riktigt )dricka glögg.
Snart är julen här och vi vet i alla fall att pyntet håller från ifjol, det har vi testat idag, och julgranen den ska stå på balkongen den, men vi väntar ännu lite till med det.
En app full av minnen
The gram, insta, IG, Instagram.
Minns du första bilden du la ut på Instagram? För mig var det juldagen 2012, en selfie innan jag for iväg på traditionsenlig juldagspartaj. Hade fått en Iphone 5 i julklapp och jag var svinnervös över att tappa och ha sönder den på krogen.
Telefonen var hal, hade inte fått något skal av tomten, och det var ovant att telefonen var utan knappar. Minns att jag övervägde att ta min gamla Nokia istället men gjorde det ändå inte.
Hårt sminkad som det skulle va då tog jag en bild på mig själv framför spegeln innan förfesten och la ut på Instagram. Min första bild.
Ffeest skrev jag, med två f och två e.
Fyra likes har den varav två är av mina syskon. Vi hade alla skaffat Instagram på julafton minns jag, Instagram är den app jag laddat ner som jag haft längst.
Appen har funnits sedan 2010 men köptes 2012 av Facebook, själv upptäckte jag den genom Facebook nån gång under 2012.
Instagram är den plats på internet jag delat med mig av personligt innehåll och spenderat mest tid på. Lagt upp vardagsbilder, sökt inspiration, frågat och tagit reda på saker.
När jag började använda appen i slutet på 2012 kunde man endast ladda upp bilder och man valde mellan några filter.
Det man la ut då är bedrövligt jämfört med idag. Filtren man la på var oftast mörka, suddiga i kanterna eller så gjorde man fula kollage.
Redan 2013 kom videosnuttar men som var max 15 sekunder.
Min första video jag la ut var under 2013, en liten filmsnutt på mina marsvin jag hade då. Idag är video det som rankas högst bland algoritmerna och enligt många det man ska satsa på om man vill synas på Instagram.
2016 kom stories och det tror jag gjorde att många inklusive jag själv fortsatte använda appen. Visst var det så att det till en början bara var möjligt att bara ta bilden direkt i stories, men sen efter en tid kunde man ladda upp från telefonens bildgalleri?
I appens begynnelse kunde man knappast tro det vi vet idag om Instagram, att det är världens näst största sociala nätverkstjänst.
Folk bygger upp imperium på Instagram, tjänar pengar massvis med pengar genom reklamsamarbeten, det är där företag vill synas för att locka kunder, det finns utbildningar om hur man marknadsför sig på plattformen, folk föreläser om det, det finns otroligt mycket innehåll, bra, dåligt, vacker, fult, roligt, sorligt, tråkigt och fint.
Det är där man slöskrollar innan man somnar och öppnar igen på morgonen. Där finns vardagsbilder och framgångssagor blandat med inspirationskällor och reklambudskap. Det är där väldigt många internetanvändare är varje dag.
Instagram är både älskad och hatad. När man säger att man påverkas negativt av sociala medier tror jag Instagram är en stor energitjuv många syftar på.
Plattformen har genomgått en stor förändring med många faser sedan den lanserades. En som skrivit ett jättebra inlägg om Instagrams utveckling är bloggen Teknifik. Det var därifrån jag fick inspiration till ett eget inlägg om vad det betytt för mig.
Jag har haft appen i över sju år, det är massor av minnen, nutidens fotoalbum. Skrollar ibland igenom och tänker att "då hände det där", "då gjorde vi det" och "då var det det sånt".
Den bild som gillats mest är första bilden på Sally och den jag tycker om mest är bilden på henne och mig på min första morsdag.
Vad skulle hända om appen lades ner, mitt konto hackades, försvann? Katastrof! 577 inläggsbilder (i skrivande stund) och massor av stories skulle försvinna.
Många av bilderna finns inte på något annat ställe än där. Det är över sju år av minnen jag har på världens näst största sociala nätverk.
Här är den första bilden jag la ut på Instagram:
Det här är min favoritbild:
Hur går det egentligen för Blondinbella?
Någon annan än jag som följt med Isabella Blondinbella Löwngrip-dramat senaste tiden?
Uppskruvade siffror i form av följare på sociala medier, avskedade kockar och content-team som måste gå på grund av dalande finanser.
Är du yngre än jag kanske du inte bryr dig ett skit, men för oss som mer eller mindre vuxit upp med Blondinbellas blogg som en av de mest besökta sidorna på nätet under 00- och 10-talet är det en följetong man inte kan sluta bevaka.
Hur går det för Blondinbella, BB, egentligen?
Det finns mycket man kunde skriva om bloggdrottningen BB. Det spekuleras hejvilt, kommenteras och folk är minst sagt kritiska till hur hon hanterat ett och annat.
En del av mig tycker synd om BB men samtidigt - hur vet man att allt inte bara är en del av hennes plan? För som hon berättat under sin bloggkarriär så är har allt innehåll, texter, bilder och tajming alltid ett syfte.
Allt är uttänkt.
Hon har rätt i att hon är och varit en pionjär inom bloggvärlden, hon fattade tidigt det marknadsföringsbyråer kallar för content marketing att matcha innehåll med sälj.
Eller gjorde hon? Hade hon bara tur och tajming? Jag tror både och, hon insåg enkelt förklarat, att folk (tjejer) vill ha det hon har och det hon skriver om och hon kan tjäna pengar på det. Sen hade hon tur eftersom det inte fanns många andra som gjorde samma sak just då.
Åren gick och bloggande kombinerades med allt från driva tidning till starta skomärke, skriva böcker om kvinnors privatekonomi till driva företag inom skönhetsbranschen.
Min personliga favorittid med BB var tiden med economista, boken och podden hon gjorde med Pingis Hadenius. Jag extrajobbade själv på bank den tiden och blev intresserad av sparande och aktier. När hon var i Vasa 2013 var jag en av hundratals i publiken som lyssnade på hennes föreläsning.
Tråkigt att hon inte gav economista mer uppmärksamhet längre fram. Dock finns fb-gruppen med flera tusen medlemmar kvar (är fortfarande med) men BB slutade profilera sig som en economista och gick vidare till annat.
Att påbörja ett projekt och sedan avsluta efter en tid har varit BB:s melodi hela hennes karriär. Hon har sagt det själv i intervjuer att det är hennes styrka att starta upp något och få uppmärksamhet men sen gå vidare.
Jag har tänkt på det vad det för bild åt unga entreprenörer att man alltid kan gå vidare till annat när man stöter på problem eller tappar lusten? Vilket framgångsrikt företag idag har inte haft en motgång? Hur hanterar man en tuff period, ger man upp eller kämpar vidare?
Senaste tiden har BB skrivit ”öppet” om sina motgångar i företagen. Nu har hon ingen kock, makeup-artist eller contentansvarig som jobbar åt henne. Är det ärligt eller en del av planen?
Innehållet i hennes sociala kanaler skulle matcha den livsstil hon vill leva. Privatjet, välgörenhetsmiddagar, stylist som åker till London och shoppar åt henne.
Det skulle finansiera livsstilen hon ville ha, problemet var bara att hennes följare inte ville ha samma sak.
Vilken 28-åring flyger privatjet, har en egen kock eller kör porsche?
Följarna kunde inte längre relatera till det hon gjorde och skrev om.
De trogna stannade kvar, som jag, för det är ju ändå BB, man vill veta vad hon sysslar med.
Förtroendet försvann när hon styrde skutan mot lyxliv á lá franska Rivieran. Så nu står vi här, lyxvillan är såld, företaget går på knäna och före detta anställda gråter ut i pressen om tuffa anställningsförhållanden.
Vilken soppa. Fortsätter jag läsa om BB och vad hon har för sig? Absolut, den sagan är ännu inte slut.
Suddigt år tvåtusentre när BB föreläste i Vasa och det var kö för att ta bild med henne efteråt.
(ps. tänk vad mycket som hänt med bildkvalitén sen dess)
Besök från både öst och väst
Knarr,knarr,knarr låter det inte under fötterna på Åland. Ni som bor längre norrut har säkert fått snö? Det skulle jag också vilja ha.
Två helger i rad har vi haft gäster, först västerifrån och sen öst. Alltid lika glad över att folk reser ändå hit för att träffa oss <3 Visserligen kom L&A "bara" från Sthlm och det är inte så långt, men ändå, så fint med besök.
Sen har också österbottningar varit här min mamma, moster, kusin och Sallys småkusin. Småkusinen Edith hade gymnastiktävlingar på Åland så dom passade på att turista lite och träffa oss samtidigt.
Kombinerad uppvärmning och sightseeing
Slottet är inte öppet vinterhalvåret men vi kikade från utsidan
Tack för besöket kompisar och släktingar. Kom snart igen!
Sånt jag kunde skriva om
Första frosten, fina mornar, oktoberrusk blandas med vardagstrams. Sova, vakna, äta, jobba, äta mera sova igen. Jajaja. Finns inget att rapportera om.
Eller?
Jag skulle kunna skriva om att vi var på Babblarna musikalen i helgen. Om bra kompisrelationer jag haft senaste tiden. Att jag längtar hem till Österbotten å att snart kommer en liten del av Österbotten hit.
Skulle också kunna skriva om en bra serie jag sett, en gammal favoritbok jag hittade längst in i bokhyllan eller min nyfunna kärlek för yllesockor (fotvård släng dig i väggen det enda jag behöver för att få mjuka fötter är ett par bra sockor i ull).
Har tänkt på att vi är många nya bloggare på Sevvan, hurra! Vad kul det är att många vill blogga ännu år 2019. Trendar bloggar igen funderar jag på?
Skulle kunna skriva om att oktober är min bloggs födelsedag. I oktober 2016 började jag blogga på Sevendays.
Hur ser trender inom sociala medier ut 2020 snurrar i huvudet på mig? Vad är inne, vad blir ute om ett år eller två? Jag tänker så det knakar och börjar skriva bloggtext efter bloggtext. Det här var allt jag fick ihop just nu.
Har inget höstrusk på bild just nu, istället solljus på Kobba Klintar.
Ha det fint!
Torsdag timme för timme
Jag bloggade igår, jag bloggar idag. När jag väl sätter igång får jag få skrivlust och då gäller det att ta vara på inspirationen.
Imorse fick jag idén att fota timme för timme, nästan i alla fall .Så här har det sett ut idag:
07:18. Hemma i råddet. Hallen är mitt helgprojekt att ta itu med. Observera tomma hyllor i garderoben, förvaringen sker på den lilla bänken istället. Huhhu.
08:05. På jobb! En bild vid kopieringsapparaten vad annars!? Och kaffe, mycket kaffe.
11:20. Hämtade lunch från Iwa. Hit ska ni gå om ni vill ha stans godaste salladslunch. Går hit (för) ofta eftersom det är gott, också för att min kompis Tina jobbar här och jag får en pratstund med henne när jag beställer min mat.
13:05. Kaffe vid skrivbordet efter maten. Jobba,jobba,jobba,jobba,jobba,jobba,jobba,jobba,jobba.
16:35. Hemma! Eller hemma-huset som Sally kallar det. Vi väntar att potatisen ska koka klart så jag kan göra mos.
18:00. Nyaste Forum anlände med posten. Den kommer i Simons namn men jag som läser den, nej slukar den, tycker den har massa intressant innehåll. Stor intervju med Costos grundare i detta nummer.
18:20. Efter att espresson var slut sa jag hejdå åt Simon och gonatt åt Sally och for ut.
18:35 Mitt första stopp blev Emmaus. Köpte en svart topp, tänkte köpa en fin-ful kaffekopp där det stod Marja-Liisa att ha på jobbet men blev inget köp.
18:59. Sen vidare till en galleria. Var ute efter skor och när jag fick prova ifred och lugn och ro (utan snart-tvååring i hälarna) hittade jag dom här:
21.23 Skriver det här inlägget. Inga fler bilder från dagen, tur det för det här blev ganska långt. En dag innehåller ändå ganska så mycket.
Resten av dagens planer är att innan klockan hinner bli 22:35 kommer jag sova som en stock. Hejdå!
Födelsedag, valvaka och vardag
Wa wa woom slog vardagen till och jag har inte haft tid att blogga. Här kommer en uppdatering om vad som hänt sen sist:
Jag har blivit ett år äldre. 28 eller var det 29 jag fyllde i år? Jag säger 28, men det skulle inte vara första gången jag skriver fel ålder på bloggen. Kan inte vara den enda som har svårt att komma ihåg hur gammal man är, efter 22 blev åldern ganska obetydlig tycker jag.
Firade med tårta och middag plus krogbesök. Besökte för första gången det omtalade vattenhålet Pub Ettan här i Mariehamn. Intressant.
Till födelsedagspresent fick jag en brödrost och en vattenkokare.
Uppfostrar en pratkvarn. En snart tvååring som aldrig kan vara tyst. Klagar inte, det är jätteroligt att hon babblar på som hon gör. Idag när jag la fram mat på bordet sa hon " Oj grönsaker" jag frågade vad vill du ha för grönsaker? hon svarade; tomater. Såna diskussioner har vi.
När Sally letar efter sina saker pratar hon högt för sig själv och säger " kanske den är i vardagsrummet?" eller " nej den är borta". Efter min utekväll på min födelsedag kom jag hem på natten och hörde att Sally låg vaken i sin säng och babblade "mamma kommer snart, mamma kommer snaaart"
Valvaka på Alandica. I söndags gick ålänningarna till valurnorna för att rösta fram ett nytt lagting, det var också kommunalval det val som jag fick rösta i eftersom jag inte har hembygdsrätt.
Det blev Åländska Centern som fick majoritet av rösterna i lagtingsvalet och ska nu bilda regering. Många nya ansikten i lagtinget (lagtinget är motsvarigheten till riksdag på Åland) många nya unga ledamöter vilket är bra.
Jag jobbade på valvakan med våra sociala medier och uppdaterade där hela kvällen. Tungt, kom hem klockan 02.00 men det var kul.
Tur att det bara är val vart fjärde år för jag orkar inte se valaffischer och slogans längre.
Höstlov. Vi hade inget officiellt höstlov men vi firade lite med att leka på Leklandet i Eckerö.
Vackra vardag. Jag men typ så känner jag, att det är skönt med tråkig vardag för den känns bara helt bäst just nu trots att det händer väldigt lite "roliga" saker.
Tills sist, bildbevis:
Det var det.
Ha det riktigt fint alla och hoppas ni får en bra höst.
Å så tips på tidsfördriv
Gillar själv att läsa såna här inlägg där folk tipsar om saker. Här är sånt jag som jag snöat in mig på senaste tiden.
Jag tipsar om en serie, en bok och två nyhetsbrev jag gillar.
De första är en tv-serie. Selling Sunset på Netflix
Fick direkt känslan av att det är något bekant över den här serien, den var helt ny så jag hade inte kunnat se den förr och jag fastnade direkt i första avsnittet. I eftertexterna fick jag svar på vad jag kände igen.
Minns ni MTV3:s serie The Hills? Det är samma serieskapare som gjort Selling Sunset nämligen Adam DiVello. Jag älskade The Hills, och nu har samma skapare tillsammans med Netflix gjort en ny serie som andas samma karaktär.
Selling Sunset handlar om en mäklarfirma i LA, The Oppenheim Group som drivs av två män (tvillingar) som har en grupp kvinnliga mäklare som jobbar åt dem. De är såklart LA-snygga och framgångsrika och man avundas deras livsstil när man kollar serien. Vill flytta till LA och bli mäklare känns det som när man ser hur de har det.
Men såklart är det manus även om det är en reality-serie. Allt är "uppgjort" men utan att man ska märka det är precis som The Hills.
I första avsnittet börjar det en ny mäklare och det blir så klart drama mellan henne och de andra kvinnorna som redan jobbar där.
Till skillnad från The Hills går den här serien djupare in på livet på de som medverkar. Man får mer än bara en glamorös yta vilket jag gillade, ämnen som tas upp är allt från att bli mobbad som ung, missfall och fattigdom.
En massa drama såklart, och som en bonus får man sen en massa snygga La-hus (som man bara kan drömma om). Det är nåt med regisserad och framtagen dramatik som jag gillar när serieskaparen Adam DiVello är i farten. Me like!
Tyckte du också om Laguna Beach och The Hills är jag nästan säker på att du kommer gilla Selling Sunset också. Säsong 1 finns på Netflix och jag hoppas på gör fler säsonger.
Det andra tipset är en bok. Karin Erlandssons Alla orden i mig.
Sträckläste halva boken i somras när jag åkte tåg och båt hem från Österbotten när mitt flyg blev inställt. Det sista jag gjorde i Kokkola innan jag steg på tåget var att jag köpte boken på Suomalainen som en liten tröst för att jag skulle vara på resande fot hela dagen.
Ville ha sällskap på resan och då passade Karin Erlandsson perfekt. Kände mig som en fin dam när jag satt på restaurangen på färjan och åt risotto, smuttade prosecco och läste en bok.
Sen tappade jag bort boken hemma, men hittade den sen i min nattduksbordslåda. Läste den till slut förra söndagen.
Alla orden i mig handlar om skrivande och är uppbyggd i två olika delar. Första är krönikor och andra delen en skrivdagbok.
Det jag tar med mig från boken är att det finns ingen genväg till att få något skrivet, det enda sättet är att sätta sig ner och skriva.
Det gäller alla typer var texter, vare sig det är en roman som Karin Erlandsson skriver eller själv tänkte jag att det också stämmer in på allt från ett mejl till en artikel eller ett blogginlägg.
Ingen annan kommer skriva texten åt dig. Det låter enkelt men alla som skriver vet hur svårt det ibland är att få det gjort.
Det andra jag tar med mig är att när man skriver måste man skriva en massa text som är skit för att hitta guldkornen. Det är sällan, men händer ibland, att orden som kommer ur en är så gott som publiceringsklara. Vill man hitta det som är bra behöver man få ur sig det dåliga först.
Det tredje jag tar med mig är att alla idéer man har är inte alltid är bra, allt man skriver blir inte som man tänkt sig och det är okej. För det hör till grovjobbet att ibland måste harva sig igenom en text och att bara få den ur sig. Till exempel har jag skrivit om det här blogginlägget flera gånger nu.
Alla orden i mig är ändå ingen bok i handledning för hur du blir författare eller skribent av något slag, utan det är en bok om hur författaren Karin Erlandsson skriver. Men man inspireras av hennes disciplin när det kommer till att skriva.
Det var intressant att få veta hur mycket arbete och slit det ligger bakom en roman genom att faktiskt läsa om det i skrivdagboken. Ofta läser man sånt i intervjuer med författare där de säger hur mycket jobb det är och så vidare men här får man faktiskt en inblick bakom kulisserna.
Det tredje tipset handlar om nyhetsbrev.
Nyhetsbrev behöver inte alltid betyda reklam. Det jag snöat in mig på senaste tiden är att hitta nyhetsbrev inom områden jag är intresserade av.
Det kan vara företag inom en viss bransch, en expert på ett område, en utbildning eller en tidning som har jättebra nyhetsbrev.
Det jag gillar med att få det direkt i mejlkorgen är att då vet jag var jag har det och kan gå tillbaka och läsa det när jag har tid.
Här är två favoriter:
1. Copywriting med Mattias Åkerberg. Han är en otroligt duktigt skribent och copywriter som skrivit boken Sälj det med ord. Hittade hans blogg och hemsida (pleasecopyme heter den) efter att jag läste boken och hittade också nyhetsbrevet.
En gång i månaden skickar han ut ett nyhetsbrev som handlar om copywriting och hur man skriver bättre texter. Det är inte bara copywriting, alltså reklam och säljande texter, utan också om skrivande överlag och alla som jobbar med att skriva i sitt jobb har kan ha nytta hans nyhetsbrev.
2. SvD Perfect Guides nyhetsbrev.
Det här är Svenska Dagbladets livstilssajt alltså det som Sevendays är för HSS Media. Perfect Guide har ett nyhetsbrev en gång i veckan som heter De bästa samtalsämnena för helgens middagar.
Innehåller allt från krönikor, intervjuer och artiklar och tips på trendiga maträtter och så vidare. Jag gillar speciellt Elin af Klintbergs krönikor.
Ett annat tips som handlar om mejl är att faktiskt ta bort dig från sånt du inte öppnar och läser. Det är trevligare att ha en inkorg med innehåll man faktist behöver och bryr sig om än att det till 90 procent är skräp.
Det om det.
Ha det bra!