Alexandra alanning

Visa alla inlägg skrivna april 2019

Ibland är det så

Skrivet av Alexandra Grahn 29.04.2019

Kategorier:


Tappat räkningen
på hur många gånger jag loggat in här och påbörjat en text och sen raderat den. Inget känns tillräckligt intressant för att dela med mig av och inte heller tillräckligt med tid tycks jag ha för att komma på nåt att skriva om. 

Jag kunde skriva om påsken men den var för så länge sen redan, hade familjen  på besök och det var jätteskoj. Kunde också skriva om dagisinskolning och sånt men det har jag inte lust med, är mitt inne i det just nu så jag går och hoppas att det inte blir en allt för lång process av det hela.

Kunde också skriva om sommarens planer men när jag tänker på sommaren inser jag hur lite ledig jag ska vara (ingen semester bara lite tjänstledigt) och det är trist. 

Så nu vet jag inte vad jag ska skriva om. Har inte glömt min blogg har bara inget att dela med mig av just nu, ibland är det så. 

fullsizeoutput 3823

 


Om vemod när april blir maj

Skrivet av Alexandra Grahn 18.04.2019 | 1 kommentar(er)

För mig är Vasa starkt förknippad som studiestad.
Fick alltid en känslan av vemod när april blev maj och skolorna började ta slut och staden sakta tömdes på studerande.
 
Har svårt att sätta fingret på det, men det var något sorgset med det sista av våren innan det blev sommar i Vasa.
 
Så tomt på nåt sätt.
 
Många, inklusive jag själv, stannade kvar och sommarjobbade så helt ensam där var man ju inte.
Kanske var det för att det var slut, ännu ett år hade gått och det gick på en sekund kändes det som.
 
Man påmindes om allt man hade gjort, eller inte gjort, under studieåret. Längtade alltid till hösten och skolstart då allt är nytt och fräscht igen.
 
Hösten var alltid min favorit tid i Vasa, allt är möjligt i början av ett studieår gillar mer början än slut.
 
Åland och Mariehamn är lite tvärtom. Här vaknar staden till liv i slutet av våren för att sen dö till hösten.
I maj öppnar sommarrestaurangerna och det är turister på stan igen och färjorna går över till sommartidtabell, alltså fler turer.
 
Det händer mycket den här tiden på året och pågår sen för fullt till slutet av augusti. Sen blir det lugnare igen. 
 
Definitivt inget vemodigt med att vår övergår till sommar här. Mer en känsla av att något nytt är på gång, den bästa tiden är nu. 
fullsizeoutput 24e9På Åland med en av de bästa Vasa har att erbjuda; Mia! 


Valvaka och sånt

Skrivet av Alexandra Grahn 15.04.2019

Kategorier:

Igår var jag på valvaka till Indigo och idag har jag varit ledig. Ingen större spänning för Ålands del i riksdagsvalet utgången var så gott som klar för länge sen. Sittande riksdagsledamoten tog hem segern, ordentligt. Mycket kul, grattade honom igår på valvakan märktes att han varit nervös trots att man visste att han nog högst troligen skulle bli den som vinner. Men men, en seger kan man ju inte ta ut i förskott så då har man allt rätt att vara lite spänd. 

Nästa EU-val då och sen Ålands lagtingsval i höst, ett supervalår verkligen. Me like. 

Påskvecka på gång också och mot slutet av veckan kommer ett gäng från Österbotten hit och firar lite och umgås. Har bokat Samkbyns påskbord åt oss och sen skulle jag vilja gå på lite fotboll också, IFK har hemmamatch. Får se vad vi hinner med. 

fullsizeoutput 3801

fullsizeoutput 37f9

Lekte i parken idag, SKOJ.

Ha det bra! 


Det räcker med att jag andas

Skrivet av Alexandra Grahn 13.04.2019

Skulle egentligen till Sthlm idag men jag ställde in. Lite surt till först men imorse när jag vaknade kvart i nio istället för halv sju som jag hade behövt göra om jag skulle tagit färjan till Sverige kändes det bättre, skönt att få sova ut. 

Vaknade bredvid en flinande Sally och en sovande Simon, lördagsmorgon som bäst. 

Tänkte på en sak idag när jag nattade Sally, för ganska exakt ett år sen krävdes det en hel del av mig för att få Sally att somna om på natten. På grund av hennes kolik fick jag ofta gå upp med henne och bära omkring en stund tills det lättade. 

Nu är hon ett år och fyra månader, vaknar på natten gör hon ännu men nu brukar det ofta räcka med att jag andas lite högt när jag hör att hon håller på och vaknar och då somnar hon om. 

Vilken skillnad, från att ha burit omkring en skrikbebis till att jag bara andas och hon somnar. Perspektiv, perspektiv, måste alltid påminna mig om sånt när jag tycker att det är jobbigt att ha en liten en, att man gör en massa framsteg  utan att man ens märker det.

Har jag skrivit att hon börjat gå nu riktigt på riktigt? Till och med utomhus med skor. Idag fick hon ett par nya dojjor och oj va det går undan.

Annan sak jag tänkt på, imorgon är det valdag och det känns konstigt att rösta i "fel" valkrets, har alltid förr röstat i Vasa valkrets.

Här på Åland är riksdagsvalet inte alls samma sak som i Finland. Vi har bara en plats, inget spännande val detta år eftersom man vet vem som kommer få platsen. Här handlar det mest om vem det är som ska göra ett bra jobb för Åland i riksdagen. 

Många här är nog väldigt ointresserade av vilket parti som kommer få mest röster ( i Finland alltså) eller vem som blir statsminister. Det viktigaste är att det ska gå bra för Åland i Helsingfors som de brukar säga. Väldigt viktigt såklart men annorlunda mot hur jag tidigare upplevt riksdagsval. 

I höst däremot då har ålänningarna sitt egna "riksdagsval" det vill säga lagtingsval. Det ska bli spännande att följa, inte varit med om det tidigare dock får jag inte rösta eftersom jag inte har hembygdsrätt. Kommunalvalet är på samma gång och där får jag rösta, intressant är det oavsett tycker jag för jag är en sån som gillar när det är val. 

Ska mysa hela dagen med nyheter och twitter och följa valresultaten och kanske gå på valvaka till Indigo också. Val, det är grejer det. Kom ihåg att rösta! 

DSC2884


Rapport från arbetslivet

Skrivet av Alexandra Grahn 10.04.2019

Kategorier:

Dagarna går snabbt veckorna ännu fortare hälsningar från jobblivet bara. Gissade att det skulle kännas så här att tiden bara flyger iväg.

Snart är Simons pappaledighet slut och då börjar nästa utmaning, Sally börjar dagis. Har njutit av att bara få komma och gå på jobb utan att tänka på lämna eller hämta från dagis. Maten har stått klar på bordet varje dag när jag kommer hem, Sally har ätit, kylskåpet är påfyllt, lyx. 

En av oss hemma på dagarna är så himla bra men snart är det slut. In i riktiga ekorrhjulet då bara med dagis, två på jobb, hemmasysslor och så vidare. 

Om nu någon är intresserad av vad jag gör på dagarna nuförtiden så är jag tillbaka på samma jobb som tidigare det vill säga en av tidningarna här på ön men nu har jag en fått en tjänst där. Känns stort att ha ett "riktigt" jobb och inte bara vikariat, sommarjobb eller visstidsanställning. 

Den andra stora förändringen är att jag gått över till "andra sidan" jobbar inte längre som journalist utan som mediasäljare och copywriting. Känner mig så mycket mer bekväm att jobba med försäljning än journalistik. 

Jag trodde länge att journalist var mitt drömjobb men det har aldrig känts helt jag. Kom på det när jag var i slutskedet av studierna att det är mer säljande texter jag vill jobba med än journalistisk. Glad ändå över att jag har den utbildning jag har och att jag testat på journalistiken för jag har stor nytta av det i det jag gör nu. 

Nästa mål är att komma in på Berghs School of Communication och gå en utbildning inom copywriting för jag vill lära mig mer om det. Ja sen ska man ha tid att gå utbildningen också, jobb, barn och skola hmm vill jag faktiskt ha den ekvationen? 

Vi får se. Framtiden får visa hur det går och vad det blir. Det var hur som helst en liten rapport från arbetslivet. 

fullsizeoutput 37c3Ha det bra! 


Andersudde och japanskt på temat

Skrivet av Alexandra Grahn 08.04.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

I lördags var jag med kollegorna på konstrunda och inte vilken som helst utan guidad rundtur på Andersudde. Det är Anders Wiklöfs sommarbostad och ett konstmuseum på samma gång. Inte nog med det han har en fullstor tennisarena där också.

Så den som inte visste vem Anders Wiklöf var har vi det här laget listat ut att han har massa pengar. Han brukar kallas Ålands rikaste man, och han gillar att köpa konst. Speciellt finländsk och svensk konst från sekelskiftet 1900 finns där.

Otroliga tavlor, nästan lite surrealistiskt att de hänger där i hans ”sommarbostad”. Den tavla jag beundrade mest var Ellen Thesleffs Eko, eller Finlands Mona Lisa som guiden kallade den, väldigt vacker.

Vi hade också turen att ha med oss Anders Wiklöf själv på vår rundvandring, alla hans historier om hur kan köpt tavlor till hur han hämtat Carola med helikopter från Sverige till Andersudde för en kväll när han hade kräftskiva var underhållande att lyssna på. 

Han har gjort en hel del han där Anders.

Om ni nån gång har möjlighet att åka till Andersudde på guidad rundtur ska ni göra det, ett otroligt vackert ställe det ligger i Järsö, Lemland längst ut på en udde.

Efteråt for vi vidare till ÅSS Paviljongen på käk. De hade japanskt tema där och maten var fruktansvärt god.  Inga bilder från Andersudde tyvärr, visste inte riktigt vad man fick fota där plus att det var kallt så tusan utomhus sen, så det enda från dagen och kvällen jag har är en massa matbilder haha,

Passar ju bra nu kanske med tanke på att Sevvan och Foodly numera är allt i ett som ni kanske märkt.

Nä tror nog inte jag kommer blogga om mat det får kollegorna från Foodly göra, men lite matbilder i alla fall.

Like this.

fullsizeoutput 37c6

Happy när man slapp ut på galej med kollegorna. 

fullsizeoutput 37cd

Mmmm...

fullsizeoutput 37c8

Sushi... 

fullsizeoutput 37cb

Mmm..!! Rekommenderar!!