Alexandra alanning

Fredens öar

Skrivet av Alexandra Grahn 08.05.2018 | 0 Kommentarer

Kategorier:

Många i min bekantskapskrets här på ön är inflyttade. Att Åland är en blandning av ålänningar, österbottningar, stockholmare, nylänningar och norrlänningar tycker jag om. 

Det finns alltid något att prata om när man träffar en annan inflyttad. Varför har just du kommit hit? Jobb, kärlek, studier, släkt här eller något annat.

Alla har en orsak alla har en historia att berätta. Det är för övrigt den största orsaken till att jag en gång i tiden bestämde mig för att bli journalist att bli den som förmedlar andra människors historier berättelser och upplevelser. 

Men det var inte det jag skulle skriva om nu utan om orsaker till varför man ska bo på Åland. Så här års när det bjuds på strålande solsken och friska vindar från havet får man fiilis för det här stället. Kanske du har funderat på att flytta hit. Här är listan på varför du ska göra det:

 

Språket. Som finlandssvensk känns det så otroligt lätt att bo på Åland. Nästan löjligt lätt när man aldrig behöver formulera sig på knaglig finska om man ska prata med till exempel myndigheter här. Istället uppskattas all den finska man kan. Man får jobb på grund av att man kan lite finska istället för att inte får jobb för att man talar dåligt med finska. 

Kulturen. Det är inte Finland och inte Sverige. Precis som det geografiskt ligger mellan de två länderna så ligger kulturen på Åland någostans mellan Finlands och Sveriges. Här bränner man majbrasa och firar lillajul. Sen har Åland en helt egen dag, Självstyrelsedagen som firas den nionde juni varje år. 

DSC 0226

Möjligheter. Själv flyttade jag hit eftersom det fanns intressanta jobbmöjligheter. Känns som att det nästan alltid finns lediga jobb här i alla möjliga olika branscher. 

Fritid. Gillar man att sporta på fritiden finns det mesta här som man kan tänkas göra. Allt från curling till hästsport. Och vill man se på sport kan man se på ligafotboll både damer och herrarnas. Sen händer det en massa saker också som inte är sport. Allt från orgelfestival,litteraturdagar till klädbytardagar, skördefest och traktorpulling. Och finns det int så hittar man på, det är ålänningarna bra på har jag märkt. 

IMG 5637

IMG 0006

 

Människorna. Det är inte bara en blanding av folk från olika delar av skandinavien som bor här Åland har blivit hem åt folk från världens alla hörn. Och mångfald berikar alltid ens tillvaro. 

 

IMG 5197Två ålänningar, en Nagu-tjej och en österbottning på Åland Pride. 

Naturen. Som kronan på verket får man bo i en vacker miljö. Att efter en tung dag på jobbet gå ut och sätt sig på en klippa vid havet och bara vara är en möjlighet som alla ålänningar har. Det är jättefint här alla tider på året det blir det när man har havet som granne i vilket vädersträck man än går. 

IMG 0525

 

IMG 0333

IMG 0646

 

IMG 0860

Bör kanske nämnas att jag inte är sponsrad av eh, Åland? Tycker helt enkelt att det är ett kiva nice place att bo på.

Det har sina nackdelar också såklart så kanske det blir ett sånt inlägg för att väga upp min positivism. Men so long njuter vi av de goda sidorna som fredens öar har att erbjuda! 

 

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar