Alexandra alanning

Hej glad finlandssvensk

Skrivet av Alexandra Grahn 29.12.2016 | 0 Kommentarer

Kategorier:

Egentligen vill jag lägg noll energi på den där filmen som Finsk Ungdom gjorde. Blir bara så arg, så ledsen och besviken. Why why why… Orkar int med den här språkdebatten nå mer. När jag läste kommentarerna till en HS-artikel som handla om jourdebatten i Österbotten satt jag med tårar i ögonen när jag såg hur illa folk tänker om svenska i Finland och de spyr galla över pakkoruotsi (och tydligen piskar folk på trappan till domkyrkan).

ORK!

Känns som att de polariserat med språken i Finland just nu på nåt sätt. Men jag tror ju ändå inte att alla finskspråkiga tänker på det där sättet. Och det är ju tur. Bor man i ett tvåspråkigt land så  hör det väl till att man ska läsa två språk i skolan. Men att språk berikar vill alla tydligen int förstå.

Men nu tänker jag sluta fälla tårar över hemska och kränkande kommentarer som handlar om svenskan i Finland. Nu får det vara nog.

Jag jobba tidigare inom kundtjänst på en bank i Vasa. Alla kunder betjänades alltid på deras modersmål. Jag prata svenska och finska ungefär lika mycket varje dag. Är långt ifrån tvåspråkig men klarar mig ändå bra.

En gång var det en finsk kund som efter att ha fått betjäning kommentera mitt språk, hen sa att visst är du finlandssvensk, jo sa jag. Konversationen gick på finska och jag hann redan bli lite ledsen och hann tänka att oj nej nu får jag höra om mina språkfel här. Istället sa personen ”det märks att du är finlandssvensk för du är så glad när du pratar

 

Behöver jag ens säga att jag blev ännu mera glad av den kommentaren :D

2016 IDA3538

/ Så hej bara från en glad finlandssvensk! Tänker int va nå sur ja! 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar