Alexandra alanning

Hur sparar du?

Skrivet av Alexandra Grahn 16.11.2016 | 4 Kommentarer

Kategorier:

Tänkte fortsätta lite på föregående inlägg om sparande. Hur mycket pengar ska man spara varje månad? De bloggar och poddar jag följer som handlar om ämnet förespråkar att 10 procent av inkomsten varje månad ska gå till sparande.

Men jag tycker det är viktigare att man sparar än hur mycket man sparar. Jag har haft lite olika inkomst varje månad beronde på hur mycket jag jobbat, har sparat allt från 50 euro till 400 euro beronde på. 

 

Tänkte lista några bra vardagsknep om man vill spara pengar.

 

 • Gå mindre i butiker - Det är ofta där suget att köpa något kommer. Svårt kanske nu inför julen som är den tiden på året man handlar mest. Jag har märkt att det ofta slinker med något onödigt åt en själv när man ska handla julklappar. Man behöver de egentligen inte men när man är inne i shoppingmode händer det så lätt. Därför ska man också prioritera vad man behöver. 

 

 •  Sälj - Rensa garderoder och sälj saker man inte behöver på loppis. Nuföritden behöver man inte ens gå till en fysisk loppis eftersom de finns bra FB-loppisar. På Åland har vi en Köp och Sälj sida på Facebook som är riktigt bra. Många som använder den och mycket som säljs varje dag. En stor skillnad på Åland är att här har vissa grejer ett jättebra andrahands värde av nån orsak. Jag har gjort många bra affärer på Köp- och Säljsidan sidan, man måste bara ha lite tålamod för det kräver lite tid av en eftersom det mesta säljs med budgivning. 

 

 •  Loppismål - Det blir roligare att sälja grejer om man har ett mål att uppnå. T.ex. att man ska få in hundra euro för de grejer man säljer. 

 

 • Matkonto - Mat är det man handlar mest för i månaden. Har man ett skillt matkonto med bankkort håller man bättre reda på hur mycket man ska handla för. Ofta budgeterar man för lite eftersom man tror att man klarar sig på mindre. Jag får ofta flytter över mer pengar till matkontot men det är kul att utmana sig själv och faktist försöka klara sig på det som finns kvar. 

 

 • Skafferikoll - Man har ofta mer än man tror i skafferiet och frysboxen. Min mamma kallade det för "frysens gömda skatter" när vi åt sånt som vi hade i frysen. Enkelt, då behöver man int handla. Marthorna är expert på det här. De har en massa olika tips och recept på hur man ska ta tillvara matrester och hur man ska tillaga mat av skafferigömmar. De har också bra recept på enkel och billig mat. 

 

Ganska självklara saker egentligen men det är bra att påminna sig och få nya ideér nu som då. Jag gillar att utmana mig själv när det kommer till vardagsekonomi jag tror det blir roligare när man har ett mål att nå! Har ni några tips på hur man kan spara? 

 

Kommentarer

 • Pia 16/11/2016 1:46pm (5 år sen)

  Tack för tipsen, dedär med loppismål ska jag testa :) Har på tok för mycket grejer som inte använda eller som helt enkelt är totalt onödiga.

  Dedär med matkontot känner jag igen :) kul med att utmana sig själv. Meddelade åt sambon i början av oktober att detta är budgeten (250€) och jag ska handla billigare hans reaktion var inte positiv då... men när månaden var slut frågade jag om han saknat nåt eller fått "dålig" mat så tyckte han att vi hade ätit mycket gott och han hade inte saknat ngt :D dock överskreds 250€ med några tior om jag kommer ihåg rätt.

  Klassiska tips brukar juh vara, lunchlåda med till jobbet, dricka kaffe hemma. Ruttplanering när man kör mycket och är beroende av bil, tycker jag oxå är ekonomiskt/sparande.

 • Anna N-J 16/11/2016 3:22pm (5 år sen)

  Alexandra - du skriver ju så bra! Och vilka bra tips!

  • Alexandra Grahn 16/11/2016 4:46pm (5 år sen)

   Tack! Om du är den Anna N-J jag tror att du är så är det jätteroligt att läsa va ni gör på ert äventyr :) Otroligt vackra platser!

 • Sandra Neuman 17/11/2016 9:40am (5 år sen)

  Handla på nätet! Då ramlar det inte något extra i handelskorgen.

 • Vera 22/12/2016 3:50pm (4 år sen)

  Håller verkligen med om detta: "viktigare att man sparar än hur mycket man sparar"

  Och mitt tips är att spara först och spendera sen :)

Skriv en kommentar