Alexandra alanning

#jagärlucia

Skrivet av Alexandra Grahn 13.12.2016 | 0 Kommentarer

Kategorier:

Helt ärligt så är jag förvånad över debatten om Lucia som startade när Åhlens drog tillbaka en kampanj där ett mörkhyat barn var Lucia. Jag är förvånad över att vi inte har kommit längre än så år 2016.

Tydligen inte, tydligen behövs det en påminnelse om att Lucia inte bara är något för nordiska ljushyade blonda tjejer. Lucia är inte den där perfekta tjejen som sjunger vackert med blont hårsvall och blåa ögon. Jag trodde den tidens tänk var förbi.

Lucia var inte ens blond och blåögd om man ser till legenden om Lucia. Det är bara vår nordiska tradition som skapat den uppfattningen om Lucia. 

I helgen hade en föreställning premiär här på Åland som heter Syrakusas öga - Legenden om Lucia. Jag hann tyvärr inte se den eftersom jag jobbade med annat och de hade bara två föreställningar. Men jag intervjuade två av de som hade huvudroller och de sa att de tror att många nog inte förstår eller vet vad legenden om Lucia egentligen handlar om. Och att det känns konstigt nu när de känner till legenden att vi firar med tomtar sånt å i Luciatåget. 

När jag gick på tvåan i Kronoby gymnasium var det tradition att tvåorna höll i julfestprogrammet. Vi bestämde oss för att ha Luciatåg, med killar. Jag minns inte exakt hur tankarna gick då och varför vi gjorde så, men när jag tänker tillbaka på det är det ju ett väldigt bra sätt att visa att alla kan vara Lucia. Minns att det var riktigt stämningsfullt och fint, inget som vi på nåt sätt bara skoja bort. 

Ett annat Luciaminne är från ifjol när min lillabror var studentföreningen Brobyggarnas Lucia.

IMG 3618

Man skulle rösta fram Lucia, hela styrelsen ställde upp killar och tjejer. Totte fick mest röster. Jag och lillasyster var på plats på Ollis i Vasa när han kröntes. Vi var nog ganska så stolta Luciasystrar då! 

 

/ #jagärlucia 

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar