Alexandra alanning

fyra roliga jobb på Åland just nu

Skrivet av Alexandra Grahn 27.09.2019 | 2 Kommentarer

Kategorier:

Mitt inlägg om min sommar 2019 blev delat på Facebook av Åland Living, det var kul tack för det. Åland living är en verksamhet som hör under AMS ( Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet ) där går man in om man söker jobb på Åland, och Åland Living är en sajt som ger info om hur det är att bo på Åland. 

För ett år sedan gick jag in varje dag på AMS och såg vilka jobb som fanns ute. Nu klickar jag mig in där ibland och ser va det finns för roligt där ute bara för att det är intressant att se.

Kanske någon som läser funderat på att flytta till Åland, här är fyra roliga jobb som finns på Åland som ligger ute just nu. 

1. Mariehamns stadsbibliotek söker en kulturproducent som ska ta hand om bibliotekets information och marknadsföring och jobba med att skapa intresse om bibliotek och kultur bland olika åldersgrupper. Låter hur intressant som helst. 

Jag som jobbat ett år som kulturredaktör på Åland kan säga att allt som handlar om kultur är stort på Åland. Det satsas mycket, folk är engagerade och det händer en massa hela tiden. 

2. Skapa content för sociala medier för ett företag som håller på med catering. De behöver nån som är bra på matfotografering och som kan filma, redigera och är bra med sociala medier. 

Jag skulle vilja hålla på med sånt här. Faktiskt så håller jag på och läser en utbildning på nätet som handlar om hur man jobbar som social media manager åt företag. 

3. Ålandsbanken har intressanta jobb ute titt som tätt. Just nu söker de allt från aktiemäklare till kundsupport och backoffice. 

4. Åland har ju inte bara två tidningar utan också public service radio, och just nu söker de en VD till Ålands radio. Så om du är en som gillar radio och public service kanske det vore nåt. Det händer en massa nyhetsmässiga saker här hela tiden, det finns jämt något att rapportera om. 

Det om det.

Jag flyttade själv till Åland för att jobba och det är väldigt många andra bland annat österbottningar som gör det. De flesta jag umgås med är inflyttade antingen från Finland eller Sverige vet inte varför det har blivit så? 

Kanske har nåt att göra med att man hittar en gemenskap i att ha flyttat hit, trivas här, men ändå alltid längta lite hem? Man har också gemensamt i att inte vara härifrån ursprungligen.

Sen hör man ofta att folk säger det är svårt att som inflyttad ta sig in i åländska gäng för de har redan sina kretsar med vänner och bekanta från förr.

Men int är det helt sant för visst umgås jag och Simon med en del "riktiga" ålänningar också. Ålänningar är bra typer som det är lätt att tycka om. Österbottningar och ålänningar funkar bra ihop, se bara på mig och Simon till exempel! Hur bra är inte vi ;) 

Till sisthur fint är det inte här? Skrollade igenom Visit Ålands mediabank och hittade den här fina bilden. Jag tror man lätt blir lite blind för hur det är att bo på ett ställe med så fin natur, visst, det är fint på andra ställen i Finland också men jag kommer alltid tycke lite extra om Åland. 

web DJI 0052

bildkälla: visit Åland / flygfoto.ax / Peter Sjöberg.

Kommentarer

 • Anna 29/09/2019 5:07pm (12 månader sen)

  Här är en till från Österbottning (Kokkolabo) som bor på Åland. När jag flyttade hit 2015 på hösten så var det inte lätt att hitta åländska vänner, men eftersom min sambo är ålänning så umgås vi både med hans åländska kompisar och med österbottningar som vi både känner, så bra blandning! 🙂

  • Alexandra Grahn 29/09/2019 5:55pm (12 månader sen)

   Låter bekant det där, så har vi det å. Håller med, bra blandning. Ha det bra!

 • Emilia 04/10/2019 7:50pm (12 månader sen)

  Kan du berätta mer om vad det är för en utbildning du går, låter intressant 🤩

  • Alexandra Grahn 05/10/2019 8:55pm (12 månader sen)

   Ja visst! Kan skriva ett blogginlägg om det, men kort så här kan jag berätta att det är en utbildning jag hittade via Instagram en digital marknadsföringsbyrå som heter Mama Said som har olika utbildningar inom digital marknadsföring.
   Den jag går heter social media manager och är helt nätbaserad (företaget finns i Malmö) och man studerar via en nätplattform. Sen får man också skolningar live via "klassens" egna fb-grupp. Där har vi också kontakt med alla andra som studerar. Hittills är jag nöjd, har kommit ungefär halvvägs :) När man är färdigutbildad kan man jobba som social media manager åt företag.

   Svenskarna är ju bra på det här med sociala medier så jag ville gå en utbildning via Sverige. Skriver mer och länkar till företaget i ett inlägg sen.

Skriv en kommentar