Alexandra alanning

Julkalendern!

Skrivet av Alexandra Grahn 29.11.2018 | 6 Kommentarer

Kategorier:

Dialekt är det språk som ligger mig närmast hjärtat. Jag älskar min dialekt fast så har det inte alltid varit. 
 
Det finns de som jobbar bort sin dialekt medvetet av olika orsaker. Ibland har den bara försvunnit, tynat bort, när man flyttat från hemorten.
Det kan vara svårt att ha kvar dialekten om man sällan använder den.
 
Min dialekt, terjärvdialekten, har jag pratat sen jag var liten. Grundsprååtzi pratade mamma med oss och pappa terjärvdialekt. Så egentligen har jag två dialekter hemifrån.
 
Uppvuxen i Terjärv blev det den dialekten som man använde mest. I sena tonåren när jag flyttade hemifrån till Vasa tyckte jag det var pinsamt med min dialekt. Jag ville passa in och det märktes så tydligt att jag kom från landet när jag pratade dialekt.
 
Tyckte det lät så fint när Vasaborna, stadsborna, och för att inte tala om nylänningarna och helsingforsarna pratade. Så ville jag också låta. Pratade jag dialekt förstod de inte allt jag sa.

Jag kan än idag bara prata dialekt med någon som pratar det tillbaka.
 
Dialekt kommer sällan fram i skriftliga sammanhang på nätet som till exempel på bloggar.

Därför har jag gjort en julkalender med dialektord. Ett sätt att uppmärksamma dialekt för nästan alla i Svenskfinland pratar någon typ av dialekt. Dialekt är en stor grej.

Men det är inte helt okomplicerat. Det är lättare att prata än att skriva. Även om jag ofta skriver på dialekt med vänner och familj vet jag inte om jag skriver rätt. Alla skriver och stavar lite olika.
 
Hur som helst julkalender var det. Klassiskt upplägg med en lucka per dag som innehåller ett nytt ord eller dialektuttryck. Jag har valt ut sådant som jag av nån anledning gillar, eller inte gillar, och en liten förklaring.

Hoppas nån läser min dialektkalender! Första luckan på lördag!

 

fullsizeoutput 32fd
Ha en skön december! 

Kommentarer

 • Sandra Neuman 29/11/2018 9:27am (5 år sen)

  Nice!! Jag ska läsa!! Jag älskar också dialekt och tycker att det är så roligt hur man påverkas av det runt.
  Min dotter har inte på något vis fått mer input av årvasdialekten än mitt andra barn (Min man är från årvas och jag har mycket årvas-blod i mig), men pratar ändå så mycket bredare dialekt än vad min son gör :P

  • Alexandra Grahn 29/11/2018 10:55am (5 år sen)

   kul om du läser! Jag tycker det är jätteintressant med dialekter å just hur man påverkas att börja prata en viss dialekt. Vi har ju så många dialekter i österbotten. Vet int riktigt hur jag på bästa sätt ska få Sally att prata å förstå dialekt vi pratar int dialekt här hemma alls :/

 • Annika 29/11/2018 10:15am (5 år sen)

  Så roligt!

 • Linnéa 29/11/2018 2:35pm (5 år sen)

  Jag satt med två kollegor vid kaffebordet, en ålänning och en terjäflicko och själv är jag från Jeppis. Jag och terjäflicko hade vilda samtal på dialekt och så sade jag något åt ålänningen och böt direkt till "bättre svensk", han började skratta och tyckte det var komiskt att jag böt språk direkt jag sade något åt honom.

  • Alexandra Grahn 30/11/2018 8:56am (4 år sen)

   Precis så är det för mig å!

 • Sara Storbäck 29/11/2018 7:43pm (4 år sen)

  Vilken rolig idé, kommer att följa din dialektkalender med glädje :)

  • Alexandra Grahn 30/11/2018 8:56am (4 år sen)

   Roligt Sara :)

 • Marias Memoarer 30/11/2018 10:58am (4 år sen)

  Låter som ett jätteroligt koncept ju!! :) Jag kan utan vidare prata högsvenska, ibland i misstag även fast den andra pratar dialekt, haha. Men dialekt pratar jag bara med andra som pratar dialekt. Någon renodlad dialekt har jag inte längre, då jag präglats så starkt av hur folk omkring mig pratar (t.ex. mamma med rötterna i Esse, kompisar från olika orter med olika dialekter m.m.) Så jag pratar lite hur jag vill :D Oravais typiska "nåo, båor, tråor..." har jag lyckats tappa bort helt någonstans i vuxna livet..

  • Alexandra Grahn 30/11/2018 12:17pm (4 år sen)

   Tack va kul :) ja men tänk att det kan bli så. Omgivningen och vem man umgås med formar språket otroligt mycket. Jag ska själv kämpa för att ha kvar min dialekt så gott det går.

 • Hanna Stigzelius 30/11/2018 9:45pm (4 år sen)

  Jag älskar dialekt! Och är så besviken då jag inte har någon själv. För helsingforsiska räknas inte som dialekt tycker jag :/ Så nu ser jag framemot att få lära mej lite nytt :)

  • Alexandra Grahn 30/11/2018 10:05pm (4 år sen)

   Jag älskar ju helsingforsiska jag! Det är ju som slang och är coolt :D

Skriv en kommentar