Alexandra alanning

Kolikbarn

Skrivet av Alexandra Grahn 22.02.2018 | 9 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Senaste tiden har varit jobbig. Sally har haft väldigt ont i magen och vi har varit inne på sjukhus med henne. Det är antagligen bara kolik men det är inte så bara när en så liten har så ont. Usch man vill bara ta smärtan från henne. 

IMG 2012Liten Sally <3 

Jag hade en av mina närmsta vänner från Tärjär på besök i helgen. Har väntat så på att hon skulle komma hit. Var inställd på att vad vi hittar är helt på Sallys vilkor men inte hade jag trott att vi skulle tillbringa tid på akuten och barnavdelnigen. Det var jobbigt men samtidigt var jag så tacksam över att Erika var här just då. Att ha henne som stöd var guldvärt! 

Samtidigt som det var jobbigt är jag så tacksam över att vi fick så bra vård på sjukhuset. Vi skulle egentligen ha stannat någon natt till eftersom de vill undersöka lite till ( för att utesluta att det inte är något annat) men blev hemskickade illa tvärt när de bröt ut RS-virus här. Nu är jättemånga sjuka här på ön både barn och vuxna och jag går och är rädd att Sally också ska få det. 

Kolik är inte bara jobbigt för babyn det är så hemskt som förälder att se hur ont hon har. Man kan inte göra annat än försöka underlätta så mycket som möjligt. Finns det andra som har erfarenhet av barn med kolik? Vad kan man göra för att hjälpa? 

Dessutom har våra grannar börjat banka på väggen på kvällarna när Sally skriker. Som om vi med flit vill att vårt barn ska skrika, tror dom liksom det? Idioter har jag lust att säga.

En positiv sak är att sen vi kom hem från sjukhuset så har Sally sovit i egen säng på nätterna. Både hon och jag sover bättre så. Sen har vi också fått paket från Tärjär som piggade upp. Och läkaren sa att barn med kolik blir inteligenta, synd bara att det tar många år innan vi får uppleva den positiva bieffekten av kolik! 

Vi tar en dag i taget. Så blir det väl bra! 

 

 

 

 

 

Kommentarer

 • Hanna Stigzelius 23/02/2018 7:35am (4 år sen)

  En dag i taget är bra <3 vår Lillasyster var också väldigt skrikig sina första fyra månader. Kolikliknande symptom sa de på rådgivningen. För oss hjälpte nog inget. Jag var utan mjölk, ägg, kaffe och rödagrönsaker utan effekt. Att göra squats när hon hade ont hjälpte lite. Och jag gjorde ”pruttjumppa” med hennes ben för att få ut luften. Tungt var det! Men det gick över. Att mantra det hjälpte mej. Kämpa pÅ! P.s. Zonterapi har jag hört gått om! Om det finns nån sån på Åland!?

  • Alexandra Grahn 23/02/2018 7:27pm (4 år sen)

   Tack! <3 Vi tar en dag i taget jå, testar oss fram. Det blir bättre men väldigt tungt såklart när man e mitt i det. Det mantra ska jag också börja säga, det blir bättre!

 • Känsliga små magar 23/02/2018 9:49am (4 år sen)

  Efter två "kolikbarn" börjar jag allt mera vara av den åsikten att det inte finns kolik, alltså att barnen har ont i magen "utan orsak". Jag tror mera på att matsmältningssystemet är så känsligt och outvecklat hos de små liven att de därför får ont i magen. Så för att lindra tog jag bort allt som kunde orsaka magknip ur min egen kost, vilket med äldre barnet var mjölkprotein och alla färska grönsaker, för skrikfesten som kom efter en salladslunch vill jag aldrig uppleva igen. Med yngre tog jag bort mjölkprotein och gav Bifi Baby+ droppar med goda bakterier. Båda barnen mådde betydligt bättre redan efter några dagar!
  Vartefter de blev äldre provade jag att äta som vanligt, och funkade det inte så backade jag igen. Vid 7- respektive 5-månaders ålder reagerade de inte mera på min kost...

  • Alexandra Grahn 23/02/2018 6:32pm (4 år sen)

   Ja det finns ju många olika teorier verkligen. Har redan tagit bort en del ur kosten men ska bli ännu striktare med vad jag äter. Har int hört om Bifi Baby förut kanske vore nåt?

 • Anna 23/02/2018 11:00am (4 år sen)

  Känner verkligen med er! I prick 3 månder, skrek vår lilla varje kväll minst 4 h utan uppehåll och det var verkligen fruktansvärt då man känner sig så otillräcklig. Det är så olika vad som hjälper, men jag lämna bort surbröd, melon, kål och kaffe eftersom det gav bebin extra mycket knip. Likaså bytte D vitamintillskottet till ett magvänligare (bebin kan ibland inte spjälka oljorna de är baserade på.) Märkte också att vi behövde amma i lugn och ro, var det minsta stress eller störning så blev det värre på kvällen. Sen var det nog bara att gå och gå och skumpa henne på mage över armen eller sittandes guppa hennes ben i timmar tills det släppte vid midnatt. Provade även babymassage och kuplatondroppar från apoteket, vilka bara gjorde saken ännu värre (även om det säkert kan funka för någon). Det svåraste var kanske att orka hålla på med gungandet i timmar alla kvällar utan att själv bryta ihop, men så plötsligt kom den där kvällen då hon somnade utan skrik och efter den dagen var det slut på koliken tack och lov! Det finns nog inga garantier för att nåt hjälper, man kan bara försöka lämna bort sånt som kan förvärra och prova sig fram till vad som eventuellt gör det lite lättare, men sen är det nog bara att hålla ut, det blir bättre! Kämpakramar!

  • Alexandra Grahn 23/02/2018 6:30pm (4 år sen)

   Ja här skumpar vi å på kväll efter kväll. Vi har testat lite olika droppar nog men jag tycker det är svårt att säga om det ger positiv eller negativ effekt. Tack, ibland hjälper det till och med att höra av andra som varit med om liknande. Vi fortsätter skumpa på här kväll efter kväll.

 • Nette 23/02/2018 1:53pm (4 år sen)

  Babymassage har jag hört mycket positivt om när bebisen har kolik. Jag tror att man kan göra det själv också efter att en kunnig har visat åt en. Googla på nätet och se vad du hittar - lycka till!

  • Alexandra Grahn 23/02/2018 6:27pm (4 år sen)

   Jo vi har börjat massera, svårt att säga hur mycket effekt det ger. Men allt är bättre än ingenting

 • Catharina 23/02/2018 8:39pm (4 år sen)

  Aron skreik o varinda kvälld från ca 3-4 viko tills unjifär 5 måna. Ha hadd int uttala kolik men nating liknand o mytzi problem mä maga, vilket a fortfarand har. Ja proa va på mjölkfri diet men hä hjälpt int egentligen na.
  Hä e såå tungt tå di ropar o man ba skådar på klocko o veit att snart byri i, men hä gar om inom sin tid. Så klenan tröst tå man er ij i men..

  Vi satt ofta på en mörk wc mä vattni rinnand, hä lugna en dejl o att pro bära a mä maga mot eji axeln. O san er i no ba att fösök få adä att hjälp till o..tå di skrålar e int i så stor stzillna vem som bär.. (lättari sagt än dzort tå man bor langt bort).

  Orka, orka! Styrkekram!

  • Alexandra Grahn 24/02/2018 10:23am (4 år sen)

   Ja hä e no tungt tå man e mitt i :/ men skönt ti hör att i vaal betär! Jå man siir int riktigt fram emot kvällda tå man vejt ett snart buri svkääkasi. Tungt för ein själv och fö beibi. Ja hoppas så att Sallys maga int krånglar fö mang måna ännu. Jå vi har faktiskt besällt en tokdean sitter me vibration he hadd di på sjukhus å hä tyckt o om :)

 • Catharina 23/02/2018 8:42pm (4 år sen)

  Ps. Glömd att skriv att mang skröit på tokode kolikgungo elldä typ sitter, vi proa alldä men sko ha kona va värt att test! :)

 • Susanna 26/02/2018 8:04pm (4 år sen)

  Har ni testat bärsjal/sele? Det masserar barnets mage samtidigt som det iaf är mer ergonomiskt för föräldern att bära. Och konstigt nog existerar kolik nästan inte i de länder där barnen blir burna mycket så kanske det har någon positiv effekt..? ?Kämpa på!

 • Nathalie 27/02/2018 8:48pm (4 år sen)

  Mina främsta tips är: babymassage både själva och med hjälp av fysioterapeut, guppa på pilatesboll med bebisen i famnen och vetskapen om att det går över... snart, fast det inte känns så. Det visade sig att vi hade ett hnb barn (googla) så missnöjet gick inte direkt över men fick en förklaring. Lycka till och jag lovar att det blir underbart så småningom!

  • Alexandra Grahn 01/03/2018 2:39pm (4 år sen)

   Tack för tipset det är väl som du säger, bara att gunga på. Pilatesbollen verkar funka hos oss också!

 • Lotta 12/03/2018 10:11pm (4 år sen)

  Hej!
  Vår 5veckors baby lider också av kolikskrik, helt horribelt är det att inget kunna göra! Dock har nu två kvällar gått utan skrik..peppar peppar.. Men det som genast tystar henne e att bada henne eller att sätta fötterna under rinnande vatten. Så de.gör vi många gånger så hon får paus från skrikande o lite slappna av i kroppen. Hoppas det snart går över för er!

  • Alexandra Grahn 13/03/2018 8:50am (4 år sen)

   Hoppas det är påväg åt rätt håll för er! Man hoppas så att det ska ändra när det varit bättre en tid men man vet ju aldrig. Det ska jag testa nån gång, vatten har väl en lugnande effekt :)

Skriv en kommentar