Alexandra alanning

Lider med er där hemma

Skrivet av Alexandra Grahn 14.12.2016 | 1 Kommentarer

Det är sällan jag är arg, jag är till och med nästan aldrig ens på dåligt humör. Men idag var arg som bi och klockan var int ens 7 på moron! Orsak: jourdebatten i riksdagen. 

Det börja ju redan igår, jag var ledig och följde med diverse nyhetsuppdateringar om jourfrågan. 

Imorse innan jag steg upp ur sängen läste jag om politikern Soinivaara som hade twittrat att "Varför man ska studera tvångssvenska om det ändå inte duger åt Vasaborna" Alltså jag blev så arg, att denhär debatten har börjat handla om pakkoruotsi istället för det som det egentligen handlar om! 

För det är så mycket mer än en språkfråga. Det handlar int om finskspråkiga ska läsa finska i skolan eller inte. 

 

Gjorde misstaget och gick in och läste kommenterarna på en Helsingin Sanomat-artikel som handla om jourfrågan. Blev så besviken på alla finländare som tycker att vi finlandssvenskar "kräver" för mycket! 

 

Att jag flytta till Åland hade ingenting med språket att göra. Visst det är skönt att prat svenska överallt men jag har finska kompisar här som jag pratar finska med, för att jag vill och kan. 

Jag får vård på svenska på Åland och nu inser jag riktigt på riktigt hur mycket det betyder för en.

Det finns myki österbottningar på Åland och jourdebatten i Vasa har det pratats mycket om här å idag. Jag lider så otroligt med alla er där hemma i Vasatrakten just nu <3 

 

Jag är arg över att det finns finländare som inte tycker att svenskan är viktig i Finland. Finland är också vårt fosterland. Alla kommenterar jag läst (på finska) om att skolsvenskan inte duger åt finlandssvenskarna gör mig besviken.

Jag tycker int att vi finlandssvenskar kräver för mycket, vi kräver bara rätten till vårt eget modersmål. 

 

 

Kommentarer

  • LillMorran 15/12/2016 5:45am (5 år sen)

    Håller helt med! Om man ska överanalysera, så har vi ju nöjt oss mes det korta strået en lång tid. Ska du shoppa på nätet-finsk text. Du får hem en räkning-finsk text. I butik Inte (jakobstad-vasa) så får du finsk service ....and the list is long!

Skriv en kommentar