onsdag 23 januari 2019 - 18:13

Mariehamn - trivsel i en småstad

Jag går varje dag, runt omkring i Mariehamn skuffar jag barnvagnen tills Sally somnar.
 
Ganska ofta slår det mig hur bra jag trivs med att bo i en småstad. Här finns det mesta och nästan allt jag behöver.
 
Tidigare störde jag mig på att det inte finns lika bra utbud på Åland som i andra städer och att det är krångligt att beställa hit från nätet.
 
Mer och mer har jag fått den inställningen att jag inte behöver allt. Jag har så jag klarar mig och man måste inte kunna köpa allt bara för att.
 
En småstad som Mariehamn har många fördelar som att det är korta avstånd och man kan bo i hus i centrum utan att måsta heta von Någonting i efternamn.

 

fullsizeoutput 2d51

fullsizeoutput 3597

fullsizeoutput 35e7

Lindallén är alltid vacker.

 

Älskar att man kan gå in till stadskärnan, uträtta ärenden, köpa hem fika och efter några minuters promenad är man hemma igen.
 
Bilen använder vi så sällan vi bara kan. Jag gillar att man kan gå eller cykla till jobbet eftersom vi bor som vi bor.
 
När vi köpte vår lägenhet tittade vi på flera alternativ. Något låg på landsbygden och något en lite längre bit från centrum.
 
Orsaken till att det blev den här hade mycket att göra med att läget var så bra.

Mariehamn känns tryggt på många sätt. Såklart händer det otrevliga saker här också som på alla andra ställen, men överlag har jag en bra fiilis över denna stad vad gäller trygghetsfaktor.

 

DSC00897Stans bästa promenad - strandpromenaden. Tyvärr inte så barnvagnsvänlig så det blir sällan den just nu. 

 

Jag gillar att man kan resa härifrån och hit så lätt. Stockholm eller Helsingfors ligger bara några timmar bort.
 
Jag gillar känslan jag får när jag kommer tillbaka från storstan. Mariehamn är bekant, tryggt och tillräckligt stort.
 
Jag är en person som tycker om att rota mig, och knyter an till platser som har betydelse för mig.
 
Min hembygd Terjärv kommer alltid vara nummer ett, jag vet ju inte vad som händer i framtiden men jag vet att Mariehamn alltid kommer vara en speciell plats för mig.
 
Här är Sally född, hit flyttade jag för att jobba efter studierna.
 
Om Vasa är min studiestad med minnen från studietiden så är Mariehamn staden där vuxenlivet fick sin start på riktigt med bostad och barn.
 
Här trivs jag, men sen är jag också en sån som kan trivas lite var som bara jag får möjlighet till det.
 
Men hur som helst så trivs jag bra i småstaden Mariehamn.
 

måndag 14 januari 2019 - 09:29

Hänt i veckan

Det hände flera bra saker förra veckan. 

Det bästa var att jag fick positiva besked på jobbfronten, skriver mer om det i ett senare skede och vad det innebär. 

En finsk second hand nätföretag levererar till Åland. Deras priser var till och med momsfria till Åland, återstår att se om min beställning faktiskt hittar fram också. Har bestämt mig för att handla mindre nya kläder.

Det går framåt för Sally hon kommer snart att lära sig gå. Förra veckan tog hon steg mellan soffan och soffbordet för första gången.

Hon fick paket från Österbotten med stickade vantar och byxor, så fina!

Annat bra, min kompis Felicia är tillbaka på Åland mitt favvoprogram Mästerkocken hade premiär i veckan och i Jomala har man gjort skidspår.

Kommer inte att hinna skida denna vinter men jag är glad för andra skidåkare som har möjlighet. Sen jag blev äldre blev jag en sån som gillar att skida.

fullsizeoutput 3424

Så att, varsågod för denna genomgång. Hoppas denna vecka, både din och min blir minst lika bra!

Ha det bra!

fredag 4 januari 2019 - 12:44

6 januari jag minns

 

Ögonblicksbilder från sex olika januari månader. 

 

 

Januari 2014 var jag på Åland i början av året. Hade då sen några år tillbaka som tradition att fira nyår på Åland. Bodde alltså ännu i Österbotten och hade inga planer då, ännu, på att flytta hit.

 

IMG 1896

Hej suddig mobilbild och lånad tax! 

 

Nästa år 2015 var ett intensivt studieår i Vasa. I januari åts det mycket sushi! Från bästa Magokoro off course <3 

 

fullsizeoutput 148

Klart man tar bild på sin mat! 

 

I januari 2016 hade jag nytt golv under fötterna. Flyttade från Vasa till Mariehamn och började nytt jobb i januari. 

 

IMG 3955

Saknar det golvet faktiskt! 

 

Januari 2017 hej! Den månaden skrev jag gradu och gick promenader i Mariehamn. 

 

IMG 6733

Samma vinterjacka som 2014, har kvar den ännu! 

 

Januari 2018, samma stad men nu hade vi promenadsällskap i form av barnvagn. 

 

fullsizeoutput 3597

Ingen snö i början av året.

 

Och i år! 2019 i januari har vi hittills hunnit med Finlands värsta storm genom tiderna och Sally har tandsprickning. 

fullsizeoutput 359a

Söta Salson!

onsdag 2 januari 2019 - 18:43

Stormen tog Åland

Början av året tog oss bokstavligen med storm. Man säger att man aldrig varit med om något liknande på Åland tidigare, själv har jag aldrig upplevt så kraftiga stormvindar som igår natt och idag.

Det började blåsa upp på tisdag kväll och när jag gick och sova tänkte jag att det säkert kommer låta en hel del i natt. Brukar bli en del oljud här när det blåser, vårt hus ligger nära vattnet så det blåser in från havet också. 

Jag hade rätt, det lät jättemycket och man hörde hur det brakade nu som då. Låg vaken till och från i flera timmar.

Fem-tiden hörde jag en kraftig smäll, var rädd att ett träd hade fallit på huset. Elen for både inne och utomhus slocknade gatubelysningen, då visste man att nu är hela ön helt svart.

 

svart

 

Vårt hus klarade sig och vi fick tillbaka strömmen redan på natten. Tyvärr är det flera hushåll runt om på Åland som fortfarande saknar el. 

Under natten hade stormen uppgått i orkanbyar, inte så konstigt att hela ön mer eller mindre blev svart. 

Polis och brandkår uppmanade folk att stanna inomhus idag. Många har varit fast hemma, utan el, hela dagen på grund träd som fallit och blockerar vägarna. Ett tag var alla huvudvägar avstängda och ingen kom in eller ut. 

 

Usch vilket väder alltså! Som tur har det lugnat ner sig nu men röjningsarbetet fortsätter och många har kallt i sina hem. 

Ett köpcenter i stan har öppet i natt för de som behöver värma sig. Vi hoppas strömmen hålls kvar också hemma hos oss det har blinkat i lamporna hela dan. 

Ta hand om er i stormen vet att det blåst rejält i Österbotten också. Läskigt väder asså!

söndag 30 december 2018 - 14:49

Året som gått (del två)

Jullovet är slut och vi är tillbaka på Åland. Trögt att resa hela dagen igår och idag är vi sega. 

En elloge till mig och Simon ändå som tog tag i att packa upp kappsäcken genast och inte låta den stå orörd en vecka! 

Hur som helst här kommer del två av min sammanfattning av året. 

 

 

Juli 

 

DSC01142

DSC00981

fullsizeoutput 2d85

 

Juli blev kanske inte så som jag hade tänkt. Har massor av fina bilder från månaden men förväntningarna var lite för höga. Sally var nu sju månader och jag hade hoppats kunna göra lite mera saker för mig själv denna månad med tanke på att Simon hade semester. 

Men hon vägrade vara med Simon eller någon annan för den delen. Det var bara jag som fick hålla i henne byta blöja eller gå med henne i vagnen annars skrek hon tills jag kom. 

Dessutom var det hett i juli och att då ha en bebis fastklistrad i famnen 24/7 var inte lätt. Simon klagade på värmen, som alla andra, och jag hade noll förståelse för hans och andras klagan just då eftersom de åtminstone inte behövde gå omkring med en bebis konstant. Jag hade också varmt!

Vi hade tänkt göra en massa saker men värmen gjorde att vi inte orkade. 

Som sagt förväntningarna var kanske lite för höga för denna månad. Sally var missnöjd hela juli och det var mycket mycket hett och jag hade velat koppla av lite men fick inte.

Vi var Tärjär två veckor och det var nog bra men ganska tungt det också. Sommarens höjdpunkt Slotte släktmöte kom och gick och man träffade massa släktingar som sig bör på släktmöte.

Var så avundsjuk på alla som inte hade ett litet plåster i famnen som ni ser är hon med mig på varje bild. Var kanske int den trevligaste personen att vara med denna månad.

Sally var inte ens nära på att ta sig fram för egen maskin ännu och hon satt inte ens utan stöd. Hon såg till att jag tog henne dit hon ville och det fick jag verkligen känna på. Tur att hon är så söt. 

 

fullsizeoutput 2f47

Söt bebbe ändå!

 

 

Augusti 

 

fullsizeoutput 2fa3

fullsizeoutput 3036

IMG 3105

 

Augusti var redan lite bättre. Min lillasyster Peppi bodde hos oss när hon jobbade som simlärare på Åland och hade korta dagar så jag och Sally hade både nytta av nöje av henne.

Åttamåningen Sally lärde sig sitta utan stöd i augusti. Simon var tillbaka på jobb vilket han tyckte var skönt eftersom de hade AC på jobbet.

Mamma och pappa var här en sväng och vi var ganska ofta hos Simons föräldrar. Stackars mamma och pappa som hade bestämt sig i sista minuten för en resa till Åland fick bo i ett hotellrum utan AC det enda som fanns kvar. Men dom klarade sig fint tack och lov finns det pool på Arken.  

Vi åkte till Hangö på bröllop och bodde i en najs airbnb-lägenhet med Mia och Markus. Bröllopet var var fint och det var kul med en liten resa. Till Hangö vill jag igen. Vi hade med oss Sallys fammo så vi fick gå på fest en stund barnfria.

Jag fick ett infall och skulle färga håret mörkt men det blev rött. Ingen hit. På bilden här nere ser det ut som att mitt ena ben är färgat dåligt med brun utan sol men det är nog bara skuggor som lurar. Hann sola exakt noll minuter i sommar. 

 

fullsizeoutput 2f9f

Hangö!

 

September

 

fullsizeoutput 307e

fullsizeoutput 3035

fullsizeoutput 30bc

 

September är en favoritmånad på Åland. Det är varmt men med höst i luften och i slutet på månaden är det skördefest. Sally blev nio månader och vi började  gå på öppna förskolan här i Mariehamn. Tydligen hade hon på sig Pippi-tröjan hela september. 

Vi var ofta hos Simons föräldrar som under sommaren hade byggt en pergola där det nu hängde en gunga åt Salson, den uppskattade bebben.

Simon jobbade på och jag och Sally sov länge på mornarna minns att jag måsta ställa väckarklocka ifall vi skulle nånstans för annars sov vi till 9 halv 10, sköööönt. 

Vagnpromenad varje dag nu när det inte längre var 423 grader utomhus. Man fick till och med klä på sig lite, hurra!

 

fullsizeoutput 3050

Tröttis!

 

 

Oktober

 

fullsizeoutput 3143

IMG 3446

fullsizeoutput 314c

 

Oktober är födelsedagsmånaden i min familj. Många fyller år bland annat jag själv som blev 26. Firade hemma i Tärjär åkte flyg dit och tillbaka ensam med Sally. Bebben blev tiomåning och jag förevigade det med att ta kort på henne e i en lövhög utanför mamma och pappas hus. 

Oktober gick jättesnabbt. Efter Tärjär, där Sally fick sin första snuva, kom vi hem till Simon som också blivit sjuk. Sen kom Lena hit en helg och jag tror vi smittades henne också, förlåt! Att ha Lena här var jätteskoj, längtar tills jag kan åka till Stockholm och hälsa på henne en helg. 

I oktober började Sally dra sig fram på golvet. Jag och mamma hade mer eller mindre tvingat henne att lära sig det. Vi satt och lockade och heja på henne tills hon fattade att hon nog kan ta sig framåt själv. Hon ålade och vi hurrade! 

Tiomånader och äntligen fattade hon att det nog kunde löna sig att själv ta sig fram själv, och nu började det gå undan med motoriska utveckligen. 

 

fullsizeoutput 33d6

Födelsedagstårta! 

 

November

fullsizeoutput 3297

fullsizeoutput 342a

fullsizeoutput 32f0

 

Mitt i allt var det november. Det största som hände i november var att Sally lärde sig krypa och i samma veva började hon stå och ta sig upp överallt. 

Nu ville hon inte längre sova två gånger per dag utan en tupplur räckte. Hon började få ganska fasta rutiner kunde ta sig fram själv och började intressera sig för annat än mjölk. För första gånget på hela året kändes det int helt övermäktigt att ha bebis. Elva månader tog det, haha! 

På öppna förskolan var det fotografering i november och Sallys bild blev jättebra. Så gulligt att ha en  första fotografering på elvamåningen! 

Hela november vaknade hon mellan halv sju och sju på mornarna och det är det tidigaste hon stigit upp hittills. Tror det berodde på att hon var så trött på kvällarna (hon somnade också klockan sju).

Simon var inte alls van med att jag och Sally var vakna på mornarna när han ställde sig till jobb. Plötsligt var vi alla tre i vessan samtidigt, kaaoos. 

Jag började julpynta i slutet av månaden, allt var framme lagom till lillajul. 


fullsizeoutput 32dc

Hej! 

 

December 

 

fullsizeoutput 3441

fullsizeoutput 32fd

fullsizeoutput 341a

 

I början av december firade vi Sally ett år med pompa och ståt. Gäster kom från Österbotten och från Jomala och det var så roligt med kalas för vår tjej!

Bloggmässigt var det här en rolig månad, jag var veckans blogg på sevvan och så hade jag min dialektkalender som var uppskattad. 

Vi var på julmarknad i Kastelholm i snålblåst och kyla och självständighetsdagen var vi på familjedag på Sjöfartsmuseet. Kollade självklart på slottsbalen sen på kvällen. 

Hann med väldigt lite andra julaktiviteter och knappt någon julshopping alls. När Simon fick julledigt från jobbet den tjugoförsta hoppade vi på färjan på kvällen och vaknade på morgonen i Helsingfors. Med resten av jultrafiken som också skulle norrut över jul trängdes vi på vägarna mellan södra Finland och Österbotten. På kvällen den tjugoandra anlände vi till Tärjär och jullovet kunde börja. 

Julafton hemma hos mamma och pappa med god mat och klappar. Juldagen körde vi till Kimo till Simons fammo och faffa och träffade Simons släkt och sen julannandagen middag hos min fammo och faffa med min släkt. 

Sen tog vi det lugnt i några dagar innan det var dags att åka hem till Åland igen. 

fullsizeoutput 355e

Sallys andra jul!

 

Det var 2018 det! Ett riktigt gott nytt år önskar jag dig! 

fredag 28 december 2018 - 15:50

Året som gått (del 1)

Att skriva sammanfattning av året är bland det bästa jag vet. Gjorde det också innan jag hade blogg och skrev då i ett word-dokument eller i anteckningsblock. 

Befriande känsla att gå igenom året vad man gjort och hur det blev.

Man glömmer lätt så det är bra att ha uppskrivet eftersom åren flyter lätt ihop nuförtiden tycker jag. 

För min del blev det här året inte likt något år tidigare. Första året med barn och egen familj så mycket nytt. 

Sammanfattar året som ett av dom tuffaste hittills. Lärorikt med så mycket kärlek och känslor är det ett år som jag sent kommer glömma.

Mest bebisbilder eftersom det av naturliga skäl varit Sally som tagit mest plats detta år.

Nu kör vi, året 2018:

 

Januari

 

DSC00191

fullsizeoutput 3282

 

Sally en månad gammal. Sov mest (även om det inte kändes så då men nu när man ser tillbaka på det så var det nog den månad hon nästan bara sov) och åt mycket. Hade varit en jättebra månad om jag inte fått bröstinfektion. 

Kändes som vi var på rådgivningen eller hälsocentralen varje vecka antingen med Sally eller mig. Gick mycket barnvagnspromenader och Sally sov bra i vagnen, mellan fyra och fem timmar i sträck. 

Mamma var här i slutet på månaden och Simon började nytt jobb. Han väckte mig alltid på mornarna och vi åt frukost tillsammans när Sally sov. Sen for han iväg på jobb och jag fortsatte sova med Sally, det var ganska mysigt om jag int hade haft så ont hela tiden. 

 

IMG 2109

 Bö!

 

Februari

 

 

fullsizeoutput 3283

IMG 2223

 

Hej februari och Sally två månader. Nu började hennes kolik och det upptäcktes samma helg som min kompis Erika var här. Inget drömscenario direkt då vi hamnade in på barnavdelningen för observation samma helg eftersom Sally bara skrek och skrek. Konstaterades att det bara var kolik.  Vi fick jättebra vård och träffade bra läkare efteråt på uppföljningen.

Den här månaden bar vi henne hela tiden och hon skrek och skrek mest eftermiddag och på kvällarna. Som tur sov hon bra från kanske tre på natten till 11-12 på förmiddan. 

Vi firade Simon 30-år och hans fammo kom hit på överraskningsbesök och vi hade kalas. Jag åt jättetråkig amningsmat hela februari för att underlätta för Sallys känsliga mage. Drömde om choklad och kaffe och vakade på nätterna.

 

IMG 2237

Puss! 

 

Mars 

 

 

IMG 2430

DSC00490

DSC00452

 

I mars blev Sally tre månader och vi hade dop i Tärjär. Hon skrek sig igenom dopet och så fort det var över blev hon tyst. La sen ut henne i vagnen och hon sov resten av festen. 

Jag och hon var två veckor i Tärjär  och det var skönt att få vara hemma och umgås med mamma och pappa. Behövde få vara i där jättemycket just då kändes det som.

Träffade kompisar och njöt av vintern och Sally träffade massor av mina släktingar. Sally är första barnbarnsbarnet för både min fammo och faffa och Simons fammo och faffa. Min mommo och moffa har fem andra barnbarnsbarn.

 

DSC00508

:)

 

April

 

IMG 2506

fullsizeoutput 2b6b

 

I april började Sally sova lite bättre och hennes kolik var nästan helt borta. Hon fick sin första smakportion i april och jag hade mjölkstockning igen. 

Vi gjorde inte så mycket denna månad var mest hemma. Jag drack kaffe igen och var vid det här laget konstant sötsugen eftersom jag vakat så mycket på nätterna i flera månader. 

Mamma var här en sväng och det blev vår på riktigt. Jag var glad över att ha klarat första vintern med bebis.

 

IMG 2543

Tjena!

 

Maj

 

fullsizeoutput 2cef

 

IMG 2686

fullsizeoutput 2d07

 

Maj var en rolig månad då det hände mycket. Jag, Simon, Sally och Sallys fammo var en sväng till Uppsala på lite shopping i början av maj. Det var jätte varmt den dagen och vi var inte alls förberedda på det. Sallys fammo köpte en solhatt åt Sally som hon hade sen resten av sommaren. 

Min vän Vanja gifte sig i slutet på maj och vi for till Österbotten på bröllop. Jag och Sally var en vecka i Tärjär också. Det var varmt i maj och vi firade min första morsdag och tog bilder bland vitsipporna. 

I maj hade Sally börjat sova så pass bra på nätterna att jag inte behövde gå upp med henne på natten när hon vaknade. Hon somnade om i sängen, hurra! Förutsatt att jag låg bredvid då men i alla fall framsteg. 

 

fullsizeoutput 2bdc

Kompisar!

 

Juni

 

fullsizeoutput 2d4e

 

fullsizeoutput 2d4a

fullsizeoutput 2f20

 

I juni njöt jag av att Sally sov bättre och bättre. Vi chillade mest i början av månaden åt glass på stan och sånt. Sen var det fotbollscup här och min kusin spelade och jag och Sally såg många matcher. Min fammo och faffa var också här under fotbollsveckan och vi umgicks med dom en hel del.

Midsommaren var kall så in i norden, of course. Sally som nu var ett halvår hade fleecehalare på midsommarafton plus att hon fick sina två första tänder den helgen. 

Salsons mage var äntligen bättre nu när hon åt lite mer fast föda än bara mjölk. Vi firade midsommar hos Simons föräldrar och det var en skön början på sommaren. Resten av sommaren blev kanske inte så bra som jag hade hoppats på men mer om det i del två. 

 

fullsizeoutput 2dc2

Häj!

onsdag 12 december 2018 - 13:00

Dagens fakta om Åland

Imorse såg jag två tråkig nyheter på Facebook som berörde mig:

Ett  mitt favorit café och bistro Tsarevna i Eckerö som har fantastiska bruncher ska sluta. De skrev på sin fb-sida att det inte förnyar kontraktet av olika orsaker vilket är tråkigt. Det blir en ny hyresgäst där istället så hoppas dom också är bra!

 

Två Polarn och Pyret slutar skäppa över till Åland efter årskiftet. Det är redan skralt med nätsidor som levererar hit och nu slutar en som jag köpt mycket av. Det står att det är på grund av att de inte kan uppfylla de krav som Ålands tull har så det är väl antagligen lättare för dem att sluta helt då.

 

Jaja, så är det att bo här det är svårt att handla på nätet. Brukar försöka se det från en positiv vinkel man handlar mindre då även om det blir lite ofrivilligt ibland. 

 

Kan ju nämna en positiv egenskap med Åland istället som just nu berör mig. Det handlar om bilbesiktning, japp tänk att man kan vara glad över en sån sak men tycker dom har ett så bra system här.

Man får nämligen kallelse när bilen ska besiktas. Först tyckte jag det var konstigt att jag inte själv får bestämma när bilen ska besiktas.

Man får en lapp hem med tid och faktura (det är också billigare än på fastlandet) och sen är det bara att åka dit den dagen och tiden. Brukar gå jättesnabbt och man behöver int gå in och betala och vänta utan sitter kvar i bilen tills det blir ens tur. 

Nu hoppas jag bara att bilen också går igenom besiktningen för det sker några dagar innan vi ska upp till Österbotten på jullov.  

fullsizeoutput 141c

 

Det var dagens fakta om livet på Åland; det är svårt att beställa grejer på nätet men smidigt att besikta bilen! 

 

onsdag 5 december 2018 - 13:15

På bal i tidningsklänning

Sjätte december är lite av en helig dag för mig. Det ska vara god mat, gott att dricka och så kollar jag på balen och man får inte störa mig. Alltid med twitter framme på en skärm, det är den enda dagen på året jag använder twitter för att kunna följa med kommentarerna som handlar om om festen.

Självständighetsbalen är ju den kanske största festhändelsen i Finland. Varje år jag lika nyfiken på vem som är där och vad de har på sig. Speciellt om det är någon man känner som är bjuden. I år är det extra roligt för Nya Ålands chefredaktör, min förra chef, Anna Björkroos ska gå på balen. Hon tar årets tema som är klimattema på största allvar. Hon ska gå på bal iklädd en klänning gjord av tidningssidor ur Nya Åland! 

Häftigt! När man känner Anna är man inte ett dugg förvånad. Det är hon och så också Nya Åland! Eftersom jag har jobbat där vet jag hur modig den redaktionen är att testa nya saker och vågar sticka ut. 

Det står om klänningen i dagens Nya Åland (5.12) den är designad av åländska Linda Karlsson som är känd för att återbruka material när hon syr upp kläder. 

 

Skarmavbild 2018 12 05 kl. 12.44.08

 

                        Skärmdump från dagens Nya Åland

 

Ska bli intressant att se om andra gäster också uppmärksammar klimattemat i någon form. Gissar på att många som är bjudna år efter år använder samma kläder som på fjolårets fest. 

Det fanns en bild i tidningen när hon testade klänningen då den inte var färdig. Jag är jättenyfiken på att se hur den blev. I år blir det extra roligt att se balen, spännande!

 

måndag 3 december 2018 - 12:51

Ordens betydelse och flygstrejk

Roligt att så många gillar idén med en dialektkalender. Har redan fått svar på något jag trodde jag visste men hade fel om. Gårdagens lucka om rätoviko man syftar inte alls att något är sönder i det här fallet utan räto är lika med trasa på dialekt och det användes förr som bindor. Logiskt!

Räto betyder alltså både trasa och att något gått sönder. 

Det var min smarta kusin som upplyste mig, tack! Jag har levt i den tron att det betyder något annat. Men där ser man! 

Tycker det är intressant när man vet mer om varför man säger som man gör på dialekt. Jag har inte tidigare reflekterat så mycket över ordens betydelse så jag hoppas det kan komma fram mer som jag inte vet. 

För som jag skrev tidigare det är inte helt okomplicerat det här med dialekt varken med stavning, betydelse eller ursprung. 

Tänkte göra en sammanfattning i slutet av månaden sen och se vad som kommit fram under kalenders gång. 

 

Men nu till en annan grej som händer i december, Sallys födelsedag! På söndag fyller hon ett år. Minns den här tiden ifjol när man gick omkring och bara vänta. Det kunde hända närsomhelst eller om två veckor. Hon var beräknad den fjärde december och kom den nionde.

Hon är ingen bebis längre, hon ska stå,stå, stå överallt. Har fattat att musik och rörelse hör ihop, när hon hör en sång hon gillar börjar hon dansa. Älskar att borsta håret och tänderna. Säger mammmammam, bappa och tatt tatt. 

Vi ska såklart ha kalas i helgen och hoppas att det inte blir flygstrejk för då får vi inte hit mommo,moffa, moster och Stefanie. Hoppas,hoppas det inte blir av! Vi vill att dom kommer till Åland.

fullsizeoutput 33d3

Så såg det ut när jag och Sally var ute och flög. Att resa själv med en tiomånaders var ju sisådär. Men det gick BRA och vi kom fram.  

fredag 30 november 2018 - 15:00

Evenemang som lockar

Snövädret blev töväder som blev till bus-oväder eller öväder som jag kallar det när det känns som att man blåser bort. 

Imorgon publicerar jag första luckan i min dialektkalender. Många tycker att det är en rolig idé, skoj! 

Imorgon är det också dags för det evenemang som ligger på topplistan bland händelser som får ålänningar att gå man ur huset typ. Det är lillajulmarknad i Kastelholm en favorit bland ålänningar och utflyttade ålänningar kommer hem för att gå på denna mysiga tillställning. 

Enligt mig ser topplistan ut så här: 

1. Skördefesten

2. Lillajulmarknad

3.Kosläpp på Bolstaholm 

Ja vi har ju Rockoff också (samt en massa massa annat) men Rockoff spelar i en egen liga tycker jag. Så många som inte bor här kommer på Rockoff. Visserligen har skördefesten börjat få en liten sån status och det är kul för jag gillar skördefesten. 

Hoppas alla som tänkt komma hit i helgen (eller de som ska härifrån) lyckas med det. Som vanligt när det blåser hårda vindar ställer det till det för färjtrafiken. Force majeure va kan man. 

Förra hösten hamnade jag och Simon på en ofrivillig kryssning till Stockholm när Grace inte kunde anlöpa Långnäs på natten. Likadant hade skett inatt såg jag på nyheterna. 

Vi håller oss inomhus idag men hoppas att vi kan fara på marknad imorgon. Idag var jag och Sally hos en kompis som också har barn. Det märks att man är småbarnsförälder när man hälsar på hos nån klockan 09:40. 

fullsizeoutput 32f0

 

Ha en bra fredag!