Alexandra alanning

Mina studier

Skrivet av Alexandra Grahn 13.02.2018 | 1 Kommentarer

Kategorier:

Blev inspirerad av Julia som skrev om sin studiehistoria och tänkte dela med mig av min. För mig har studietiden varit en av bästa tiderna i livet men det finns en del saker jag önskar någon hade sagt åt mig innan jag börja studera. Till exempel det här: 

Ha inte så bråttom, so what om man blir klar nåt år efter kompisarna. Alla studerar i sin egen takt. Man vinner inget på att stressa ihjäl sig. 

Ta vara på studietiden, den kommer aldrig igen. 

Det är vanligt att int veta vad man vill studera. Det är helt okej att byta mitt i eller så kan man studera flera olika saker på samma gång. 

Ta det lugt! Sluta planera frammåt hela tiden. 

Jag gick gymnasiet i Kronoby min hemkommun. Gjorde samtidigt så kallade kombistudier vid "kauppis" i Kokkola. Gick då en period varje år där i den skolan och tanken var att jag skulle gå där ett helt år efter studenten och då få en merkonomutbildning. Det gjorde jag inte utan istället for jag till Vasa och börja studera. Jag visste int riktigt vad jag ville studera efter gymnasiet bara att jag ville studera nåt, och jag ville till Vasa. 

IMG 6622

Jag kom in på tradenom vid VAMK som det hette då, Vasa Yrkeshögskola (?) som hade mest finska linjer men tradenom på svenska. Där gick jag ett år men var inte nöjd med skolan och idag finns den inte mera utan det är Novia som har tradenomutbildning i Vasa. 

Under första Vasa-året bestämde jag mig för att söka in till ÅA istället. Nu visste jag vad jag ville studera och sökte in till Statskunskap med masskommunikation som biämne. ÅA-studierna passade mig mycket bättre. Efter två år sökte jag också in till det långa biämnet i masskommunikation och kom in. Efter att kandin var klar gjorde jag "masskommunikations-året" det vill säga journliststudierna. 

Det var också första året på magisterstudierna, har alltid haft klart för mig att jag vill ha en magisterexamen. Efter att jag blev klar med journalistudierna så var det tillbaka till enbart statskunskap och jag börja på med min gradu. 

I samma veva bestämde vi oss för att flytta till Åland och jag hade tänkt studera på heltid härifrån och bli klar inom kanske ett halvår. Istället jobbade jag på en tidningredaktion och studerade samtidigt på distans ett år. Det funka sådär fick nog en del studiepoäng ihop men för att bli klar magister så studera jag enbart våren och blev klar i juni 2017. 

IMG 0192

Eftersom jag bytte skola efter ett år så blev flera av mina kompisar klara med sina studier flera år innan mig. Dessutom tog det längre eftersom jag jobbade mitt i också och det där tyckte jag var lite surt att bli klar "sist". 

Jag har alltid varit en planerare och kan tycka att jag hade så himla bråttom med allt under studietiden ibland. Visst jag njöt men jag kunde ha varit ännu bättre på att bara vara. Till exempel kunde jag aldrig slappna av om jag inte i typ januari visste vad jag skulle sommarjobba med. Tänkte också för mycket ibland "sen när jag blir klar" ska jag göra det och det. Det blev ett litet sidospår kanske men min poäng är att man inte behöver ha så bråttom jämt och planera allt i minsta lilla detalj för det blir ändå som det blir och der brukar bli bra. 

Nu drömmer jag om att studera ännu mera. Det finns en utbildning i Stockholm jag skulle vilja gå. Men mer om det en annan gång, nu ska jag natta bebis. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

Skriv en kommentar