Alexandra alanning

När ska man äga sin bostad?

Skrivet av Alexandra Grahn 07.11.2016 | 5 Kommentarer

När jag och sambon flyttade till Åland hade vi inga tankar på att köpa egen bostad. Vi hade otrolig tur när vi hittade lägenheten vi nu bor i, det var många som var intresserade men hyresvärdarna valde oss. Lägenheten är väldigt speciell för att vara hyreslägenhet tycker jag. 

Men efter en tid kom tankarna på om man borde investera i eget boende.

Så vi kollade runt och gick på visningar. Och vilka priser det är här om man ska köpa hus! Det är jättedyrt, jag vet inte hur det är på andra ställen men på Åland är det vanligt att det blir budgivning. 

Vi hittade två intressanta objekt. Båda nybyggda parhus mellan 80 och 100 km2. Man skulle få välja en del av inredning själv, typ kakel och tapet.

Den ena var mindre och dyrare och den andra större och billigare. Båda hade sina för- och nackdelar. Den dyrare hade ett bättre läge och en eventuell framtida försäljning av det stället skulle vara piece of cake och med vinst antagligen. Vi velade ett tag och kom fram till att det ändå är den större och billigare som vi ville ha. Vi kontaktade banker och jag började fundera på kakel och inredning. Men det kändes inte rätt.

Det gick någon vecka och vi försökte intala oss om att det är det här vi borde göra. Köpa hus, det gör folk i vår ålder. Vi borde vilja det här. Men det kändes inte så. Så vi bestämde oss för att bo kvar i hyreslägenheten och lägga köpa-hus-tankarna på hyllan. Vi har lagt ner massa tid och energi åt att nästan köpa ett hus men vad kan man. Är det inte rätt så är det inte det. 

De finns så många möjligheter, hus, lägenhet, parhus, bygga eget, renovera. Hur ska man veta vad man ska satsa på? Och ska man äga sitt eget boende, och när?

Det känns som att det normala är att när man får två eller åtminstone en stadig inkomst i hushållet ska köpa bostad. Har man möjlighet att äga sin bostad så ska man göra det. Är det då konstigt att ett arbetande par väljer en hyresbostad framför att äga eget?

 

 Så nu bor vi här på obestämd tid. Å det känns helt okej, jag gillar verkligen lägenheten. Nu när vi har besämt oss får att vi nog vill bo här en tid känns det som att jag inte alls vill flytta någonsin! 

DSCN2664

 

Innan vi flyttade in. Vitt golv, vita väggar och högt till tak. En riktigt drömlägenhet men lite av en utmaning att inreda ändå. Vitt är ju den ultimata basen men kändes nästan som att det var lite för bra för att vara sant. 

IMG 3697

IMG 3701

Golvet i hallen var det första jag fastande för när jag såg annonsen. 

Kommentarer

 • karolina 07/11/2016 1:50pm (3 år sen)

  Jag tycker man ska köpa då man hittar ett objekt man verkligen vill köpa. Vi sökte i ett år en bostad och det är lite som med kärleken, man vet när man har hittat den rätta. Många bostäder var helt okej men av nån orsak klickade det inte.

  • Alexandra Grahn 07/11/2016 2:41pm (3 år sen)

   Ja det måste klicka! Annars är det inte rätt.

 • Anna 08/11/2016 7:29am (3 år sen)

  Men vilken fin lägenhet ni har!!

  • Alexandra Grahn 08/11/2016 9:27am (3 år sen)

   Tack :) Det tycker jag också!

 • Mia 08/11/2016 9:52am (3 år sen)

  Ni VET nog när ni hittat den rätta, keep on looking :)

 • Felicia 08/11/2016 11:23am (3 år sen)

  Jisses så snajsigt! När får jag komma på besök????

  • Alexandra Grahn 08/11/2016 9:20pm (3 år sen)

   Närsomhelst! När vi får det att passa med våra scheman :D

 • Vanja 11/11/2016 12:16pm (3 år sen)

  Tack för dehär inlägget :D fö ja fick liti panik jär om daan å tänkt att vi sku ju no måst byri äg na bostad snart , fasst vi trivs så bra i vår lägenhet. Gick ju int riktigt ihop. Kom fram till att he va omgivningen som påverka. Tids nog. Ni hittar nog sen ert drömställe. Ska ju kännas rätt! Kram

  • Alexandra Grahn 11/11/2016 4:14pm (3 år sen)

   Tack sjölv! Rolit att hör aader som har sama funderingar, he e väl så att man hittar saan ti å i känns räätt :) Ni har ju så storan å brae lägenhet tä vann ni bor nu! Föstar att ni trivs :) Kram!

Skriv en kommentar