Alexandra alanning

Ordens betydelse och flygstrejk

Skrivet av Alexandra Grahn 03.12.2018 | 0 Kommentarer

Kategorier:

Roligt att så många gillar idén med en dialektkalender. Har redan fått svar på något jag trodde jag visste men hade fel om. Gårdagens lucka om rätoviko man syftar inte alls att något är sönder i det här fallet utan räto är lika med trasa på dialekt och det användes förr som bindor. Logiskt!

Räto betyder alltså både trasa och att något gått sönder. 

Det var min smarta kusin som upplyste mig, tack! Jag har levt i den tron att det betyder något annat. Men där ser man! 

Tycker det är intressant när man vet mer om varför man säger som man gör på dialekt. Jag har inte tidigare reflekterat så mycket över ordens betydelse så jag hoppas det kan komma fram mer som jag inte vet. 

För som jag skrev tidigare det är inte helt okomplicerat det här med dialekt varken med stavning, betydelse eller ursprung. 

Tänkte göra en sammanfattning i slutet av månaden sen och se vad som kommit fram under kalenders gång. 

 

Men nu till en annan grej som händer i december, Sallys födelsedag! På söndag fyller hon ett år. Minns den här tiden ifjol när man gick omkring och bara vänta. Det kunde hända närsomhelst eller om två veckor. Hon var beräknad den fjärde december och kom den nionde.

Hon är ingen bebis längre, hon ska stå,stå, stå överallt. Har fattat att musik och rörelse hör ihop, när hon hör en sång hon gillar börjar hon dansa. Älskar att borsta håret och tänderna. Säger mammmammam, bappa och tatt tatt. 

Vi ska såklart ha kalas i helgen och hoppas att det inte blir flygstrejk för då får vi inte hit mommo,moffa, moster och Stefanie. Hoppas,hoppas det inte blir av! Vi vill att dom kommer till Åland.

fullsizeoutput 33d3

Så såg det ut när jag och Sally var ute och flög. Att resa själv med en tiomånaders var ju sisådär. Men det gick BRA och vi kom fram.  

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar