Alexandra alanning

Kvinnor som gillar aktier

Skrivet av Alexandra Grahn 31.01.2017

Kategorier:

Hur ska man bäst spara pengar? Hur och var placerar man för att få bästa möjliga avkastning?

 

Det är med glädje som jag dagligen följer med diskussionerna i Facebook-gruppen Economista- kvinnor som gillar aktier. Gruppen är skapad av bland annat Isabella Löwengrip och har idag över 30 000 medlemmar. I början var det tänkt att diskutera aktier på nybörjarnivå men med tiden har diskussionsgruppen blivit till ett forum där fokus ligger på all slags privatekonomi. Gruppen har bara kvinnliga medlemmar.

Det känns som att ju mer tiden gick desto lägre blev tröskeln för att fråga om vad som helst relaterat till ekonomi. De vanligaste frågorna i början handlade om hur man köper aktier, vilka kostnader det medföljer, vilka är dom vanligaste aktieköpen man gjort. Nu frågas det allt från huslån, budget, shoppingstop, tips på vilken dator man ska köpa, sparande åt barn, eget sparande och frågor om arv.

Det bästa av allt är att ingen kommenterar något negativt eller spydigt. Man får fråga hur ”dumma” frågor som helst och kan alltid vänta sig att få ett vettigt svar tillbaka. Gruppen fyller verkligen ett syfte ett forum där man får prata vilka ekonomifrågor som helst, bara med tejer. Och jag vet inte varför men på nåt sätt känns det så mycket lättare att där är bara kvinnor. Det känns lite som en fristad där man får lära sig saker i lugn och ro. Sen kan man gå ut i världen och möta vilka bankmän som helst och bara "japp de där vet ja". 

Med tanke på att klimatet ute på nätet ibland kan vara hårt är det skönt att alla i gruppen också är snälla med varandra.

 

För mig är sparande och investeringar ett ständigt pågående projekt och ett stort intresse. Just nu jobbar jag vidare på min portfölj på Nordnet har en lite större summa på kontot där som jag ännu inte gjort något med. Spännande! Jag har också andra typer av sparande, som jag förhoppningsvis ska använda inom en snar framtid. För mig handlar det om att sakta men säkert bygga upp mitt mål. 

Det som jag tycker är det viktigaste när man ska börja spara är inte hur eller var man sparar utan att man sparar. Börjar man där har man redan kommit långt.

Gå med i Economista- Kvinnor som gillar aktier om du inte är de! (förutsatt att du är kvinna då).

Ett annat tips är den här sidan Feminvest som har intressanta artiklar och poddar om kvinnligt ägande.

På Instagram kan man följa Aktietjejerna, dom har också en hemsida HÄR

 

Svårt att hitta någon passande bild till detta inlägg. Blir en gammal överfiltrerad instagramselfie. Där ser ni min gamla ajfåån femma som ännu levererar since julen 2013! Att jag lyckats hålla den i liv så länge är och förblir ett mysterium. Still going strong .

IMG 4240

 

 


Hur sparar du?

Skrivet av Alexandra Grahn 16.11.2016 | 4 kommentar(er)

Kategorier:

Tänkte fortsätta lite på föregående inlägg om sparande. Hur mycket pengar ska man spara varje månad? De bloggar och poddar jag följer som handlar om ämnet förespråkar att 10 procent av inkomsten varje månad ska gå till sparande.

Men jag tycker det är viktigare att man sparar än hur mycket man sparar. Jag har haft lite olika inkomst varje månad beronde på hur mycket jag jobbat, har sparat allt från 50 euro till 400 euro beronde på. 

 

Tänkte lista några bra vardagsknep om man vill spara pengar.

 

  • Gå mindre i butiker - Det är ofta där suget att köpa något kommer. Svårt kanske nu inför julen som är den tiden på året man handlar mest. Jag har märkt att det ofta slinker med något onödigt åt en själv när man ska handla julklappar. Man behöver de egentligen inte men när man är inne i shoppingmode händer det så lätt. Därför ska man också prioritera vad man behöver. 

 

  •  Sälj - Rensa garderoder och sälj saker man inte behöver på loppis. Nuföritden behöver man inte ens gå till en fysisk loppis eftersom de finns bra FB-loppisar. På Åland har vi en Köp och Sälj sida på Facebook som är riktigt bra. Många som använder den och mycket som säljs varje dag. En stor skillnad på Åland är att här har vissa grejer ett jättebra andrahands värde av nån orsak. Jag har gjort många bra affärer på Köp- och Säljsidan sidan, man måste bara ha lite tålamod för det kräver lite tid av en eftersom det mesta säljs med budgivning. 

 

  •  Loppismål - Det blir roligare att sälja grejer om man har ett mål att uppnå. T.ex. att man ska få in hundra euro för de grejer man säljer. 

 

  • Matkonto - Mat är det man handlar mest för i månaden. Har man ett skillt matkonto med bankkort håller man bättre reda på hur mycket man ska handla för. Ofta budgeterar man för lite eftersom man tror att man klarar sig på mindre. Jag får ofta flytter över mer pengar till matkontot men det är kul att utmana sig själv och faktist försöka klara sig på det som finns kvar. 

 

  • Skafferikoll - Man har ofta mer än man tror i skafferiet och frysboxen. Min mamma kallade det för "frysens gömda skatter" när vi åt sånt som vi hade i frysen. Enkelt, då behöver man int handla. Marthorna är expert på det här. De har en massa olika tips och recept på hur man ska ta tillvara matrester och hur man ska tillaga mat av skafferigömmar. De har också bra recept på enkel och billig mat. 

 

Ganska självklara saker egentligen men det är bra att påminna sig och få nya ideér nu som då. Jag gillar att utmana mig själv när det kommer till vardagsekonomi jag tror det blir roligare när man har ett mål att nå! Har ni några tips på hur man kan spara? 

 


Istället för shopping

Skrivet av Alexandra Grahn 16.11.2016

Kategorier:

Jag har haft köpstopp nu en tid. Jag har handlat mat men inget annat. Egentligen har det varit ett omedvetet val eftersom det inte blivit nån shopping av olika orsaker.

 En orsak är att jag inte har gått omkring i några butiker. Även om det inte finns samma utbud här som i Vasa så finns det nog tillräckligt om man vill shoppa.

 Nuförtiden behöver man ju inte gå i en fysisk butik när allt finns på nätet. Har också hållit mig bort från shoppingsidorna online.

 

Istället har jag satsat på att bygga upp mina sparkonton, fonder och aktier. Insåg för en tid sedan att jag hade nått ett ekonomiskt mål som jag haft ett tag. Efter det blev jag taggad på att göra upp nya mål.

 Det jag gjorde var att jag öppnade ett konto på Nordnet för att ”fira” att jag nåt mitt mål.Nu är planen att bygga upp en portfölj på Nordnet. Har redan börjat lite. Så nu surfar jag på Nordnet på kvällarna istället för Ellos! 

 

Tips på bra investering som handlar om shopping är mina Sorel vinterskor. Tredje vintern jag går i  dom och de ser knappt använda ut! De e bra shopping! 

 

IMG 5886