Alexandra alanning

Vad stör du dig på, ålänning?

Skrivet av Alexandra Grahn 24.11.2017 | 0 Kommentarer

Kategorier:

Halloj från fredagsmyset! 

Tänkte ge en liten uppdatering om vad som är på gång i denna del av landet. I veckan lanserades en lite annorlunda eller vad man nu ska kalla det, sajt här på Åland jag har i alla fall inte hört om något sånt här tidigare. Det är den offentliga sektorn det vill säga landskapet som tagit fram en digital klagomur för ålänningarna. Japp ni läste rätt. Sajten heter stormig.ax (kan också uttalas stör mig punkt ax) och där ska man klaga av sig på allt man stör sig på på Åland. 

Det blev en "succé" redan första dagen. I nuläget finns det över 40 sidor med klagomål. Tanken är att man ska plocka ut några problem som sen ska åtgärdas våren 2018. Tanken är väl såklart att få fram vettiga saker som sen kunde lösas men såklart finns det en hel del annat (ganska så mycket faktiskt) som jag inte tror landskapet Åland kommer hitta någon lösning på.

 

 

Därför tänkte jag ge mina egna lösningar på några problem jag plockade ut från sidan. Här kommer de: 

 

"Jag stör mig på att ålänningarna går ut på krogen för sent"

Min lösning: Okej det här ett problem som ålänningarna inte är ensamma om. Håller med skribenten här eftersom överallt går man ut på krog på tok för sent. Man skulle behöva förändra hela gå-ut-på-krogen-kulturen vilket jag inte tror är så lätt. Så tyvärr ingen simpel lösning på detta problem. 

 

"Att det inte finns någon försäkring som täcker skador orsakade av möss i bilen."

Min lösning: Här tänker jag kort och gott musfälla. Det borde väl ta kål på mössen. 

 

"Att ålänningar som fyllt 30 sitter hemma och trycker helt året, och visar sig ute i vimlet under endast 4 tillfällen per år: rockoffveckan, lillajulsmarknaden, öppningen av julgatan och när Holmbergs bjuder på korv med bröd." 

Min lösning: För det första tänker jag att det här är väldigt trevliga tillställningar som skribenten räknar upp och jag förstår att hens vänner väljer dessa om man nu ska gå ut någon gång. Har själv varit på allt förutom hos Holmbergs när de bjuder på korv med bröd. För det andra tänker jag att knappast sitter nu alla ålänningar som fyllt 30 hemma och trycker hela året  så det måste väl finnas nån annan som hen kan umgås med. 

 

"Folk som säger fastlandet fastän de menar Finland"
Min lösning: Skribenten har helt rätt ska man vara korrekt ska man säga riket när man pratar om Finland. Men jag tycker man nog får säga fastlandet.

 

"Svängdörren i kapellskär är så liten. 3 pers och sen är den full" 

Min lösning: Kapellskär ligger inte på Åland utan i Sverige så om man nu ska vara petnoga så hör det här inte riktigt hit. Men jag kan förstå varför det tas upp eftersom Kapellskär liksom är "hemmahamnen" för ålänningarna när de åker över till Sverige. Det är väldigt vanligt att man vistas där. En lösning vore väl att bygga en större svängdörr så fler personer ryms. Synd bara att hamnen där just har renoverats så jag tror knappast det blir aktuellt på ett tag. 

 

"Att man ska klaga istället för att lyfta det som är bra." 

Min lösning: Håller helt med. 

IMG 7

Har du tråkigt, gå in och kolla vad ålänningarna stör sig på. 

Sen finns det också klagomål på sajten som är helt vettiga allt är inte bara tjafs. Jag hoppas att nu något av det här leder till nåt annars känns det nog lite onödigt. Kanske det är bra att det finns ett ställe dit man får spy ur sig lite klagomål en sajt som faktiskt är menad för det så man inte behöver använda sig av diverse tidningars och Yles kommentarsfält hela tiden. Om det blir till nåt återstår att se.

 

Trevlig helg! (En sak som jag stör mig på är att Åland inte har fått någon snö ännu, buhuuu jag vill ha snö. Lite i alla fall sådär lagom annars stör jag mig på att det är för mycket #aldrignöjd) 

 

 

 

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar