onsdag 28 mars 2018 - 19:32

Bilaga till skattedeklaration

Hej kära vero.fi! Hoppas att ni har det bra och att skattepengarna strömmar in som de ska. Jag har suttit och knåpat och knepat med deklarationen och bokföringen och momsen nu hela dagen. Ja, jag gör allt på samma gång och bryr mig skit om det resten av året. Jag tänker att ni får höra av er om det blir något problem, det där brukar ni sköta så fint att det känns onödigt att jag lägger extra tid på det. Jag kan ju inte göra ert jobb heller, hur skulle det se ut? Då skulle ni istället få ta mitt jobb, och underhålla på 50 årskalas och skriva halvlabila böcker. Nej, det är bäst att ni sköter ert. Sköit to tett så skjuter ja åpp meth, som vi säger i Österbotten.

Men var var jag? Jo, orsaken till att jag skriver denna bilaga är att deklarationen inte stämmer. Hur jag än slår ihop siffrorna blir det 100,7 euro fel. Det är inte så att jag försöker undanhålla pengar från er eller nåt sånt. Fan, om jag visste hur man gjorde sånt så skulle jag göra det. Men nu litar jag som sagt på att ni gör ert jobb och om ni säger att jag ska betala mera eller mindre så gör jag det, jag har ännu inte ifrågasatt er. Men det blir 100,7 euro fel. Ett jobbigt tal. Hade det varit ett jämnt tal hade jag förstått. Hade det varit ett ojämnt tal hade jag förstått. Men 100,7 är det mest idiotiska tal jag någonsin sett. Det finns ingen logik i det. Så nu tänker jag så här, vi skiter i det. Okej? Alltså vi låter deklarationen vara 100,7 euro fel. Om jag ska vara ärlig så vet jag inte ens åt vilket håll det är fel, är det 100,7 euro för lite eller för mycket. Men på riktigt, orka. Orka hålla på en dag till med deklarationen. Om ni jättegärna vill kolla upp vad det är för fel får ni väl göra det, men hade det inte varit trevligare att bara liksom, ja, skita i det lite grann? Ta långlunch istället för att börja gräva i mina skattepapper? Vad får ni ut av det ens? Någon euro hit eller dit? Det är väl inte värt att lägga tid på, och det är inte värt för mig att bli förbannad över. Då blir jag bara trött och orkar inte skriva fler halvlabila böcker eller uppträda på 50-årskalas, och då blir det mindre skattepengar till nästa deklaration. Blir det mindre skattepengar så blir Juha Sipilä ledsen och måste ta till sparåtgärder. Då får plötsligt en massa skattenissar och -nissor som du sparken och resten av skattefolket får arbeta 7% mera per dag mot samma lön. Sedan försöker han sig på nån reform där skatteverket privatiseras, och ja, ni fattar, det blir bara larv av alltihopa. Så låt nu 100,7 euro vara jämnt, det skulle uppskattas.

Alfred Backa

Bifogar också en bild där min revisor går igenom mina kontoutdrag så ni ser att det inte är något fuffens.

blenda reviderar

 

tisdag 6 mars 2018 - 16:50

Alfreds höftade onepotsojapasta

När jag är ensam hemma brukar jag ibland förnöja mig med att göra spaghettisås. Men jag har på senaste tid funderat på sånahär one-pot-måltider, de är ju förbaskat praktiska. Men kan man göra en pastarätt i samma stekpanna som man gör sojakross i? Inte fan vet jag, vi prövar.

 

Lägg först olja i pannan. Det kommer bli onödigt mycket eftersom du nödvändigtvis ska ta bild medan du häller. Jag vet inte hur du tänkte där.

2pastaolja

Sedan lägger du i sojakross och täcker det med uppkokat vatten. 

2pastavatten

Lägg sedan i pastan, rakettispaghetti är tillräckligt arbetarklass för min del.

2pastasoja

Häll på mera vatten då du märkt att det är för lite.

Låt koka i stekpannan i sex minuter. Under tiden kan du komma på att man kan lägga i vitlök. Två klyftor gärna. MEN PRESSA VAD DU ÄN GÖR INTE VITLÖKEN, DEN SKA HACKAS! Nej, gör som du vill, tror du jag bry mig? Kom sedan på att du har persilja hemma, lägg i det för det ser snyggt ut. Smula ner en buljongtärning, om du har sådana hemma.

Lägg i lite chilipulver. Gärna från Yvonnes allehanda.

2pastachiliNu är det här inget sponsorerat samarbete, men jag fick sådant i julklapp, och så bor hon granne med min hemgård i Pensala. Så varför inte. Lägg i, ja, lite.

När det gått nästan sex minuter kommer du att märka att det är för mycket vatten. Häll då bort det mesta.

Lägg på tomatpuré, för då blir det rödaktigt och det är aldrig fel, antar jag.

2pastatomat

Lägg i andra saker du har i kylen, tomater och ostflagor. Sånt brukar man ha i pastasåser va?

2pastaost

Rör om tills det blir såsigt. Servera och märk att det faktiskt ser bra ut, som vilken konservrätt som helst. Lägg på en persiljekvist och massor med ketchup för säkerhets skull.

2pastaklar

Den här rätten gick alltså att göra! Hoppas ni fick inspiration att lägga saker i en stekpanna tills det blir mat!

tisdag 6 mars 2018 - 12:37

Klockan 4-ångesten

I natt vaknade jag och kände att klockan var fyra. Jag hade just haft någon mardröm, minns inte riktigt, men den hade ett tydligt skräckfilmstema. Något med avhuggna fingrar och folk som var rädda, en skräckfilm som man hittar på Netflix, två och en halv stjärna på sin höjd.

Men då jag var vaken visste jag som sagt att klockan var fyra, för jag låg och oroade mig över allt jag borde göra. Jag borde ta kontakt med försäkringsbolag, jag borde kontrollera varför barnbidrag uteblivit och blablabla. Sådant brukar komma exakt klockan fyra. Det tog väldigt länge innan jag somnade på nytt, men sedan sov jag ett par timmar innan beblarmet gick. Då steg jag upp och gjorde allt det som hållit mig vaken.

Nu borde väl sensmoralen i det här inlägget vara att man inte ska oroa sig, man ska unna sig ångestfria nätter och känna att man kan lägga undan allt det jobbiga. Men det tycker jag inte, inte alla gånger åtminstone. Ibland uppskattar jag att kroppen och hjärnan säger till att jag borde ta tag i saker. Jag är helt överens om att den moderna människan har för många krav och att dygnets timmar inte räcker till om man ska vara "som folk", men det sopar inte bort faktumet att en massa saker måste göras, annars fungerar ingenting. 

Jag tror inte jag haft den här känslan så här tydligt förr. Jag tror att det är någon sorts pappagen som kickat in. En som gör att jag kan vagga barn med ena foten medan jag skriver bok med ena handen och dricker kaffe med andra. Jag hoppas att jag inte blir en såndär känslomässigt kall pappa som visar sin kärlek genom att "fixa saker". Han som bygger ett monsterlarm istället för att trösta ett barn som är rädd på natten. Men tills vidare passar det bra att skärpa sig och få något gjort. Där har ni en soffkudde med inspiration.

Mvh,

österbottnisk gubbpappa.

skarp

söndag 4 mars 2018 - 23:25

Saker en finlandssvensk aldrig säger

Linn Jung hade skrivit om saker barn aldrig säger, och jag vill haka på. Inte för att få extra många klick eftersom det kanske är trendigt med sådana listor nu, utan för att jag uppriktigt vill dela med mig av denna information, oavsett om någon läser detta eller inte. (/saker bloggare aldrig säger).

 

Här är i alla fall ett gammalt klipp.

söndag 25 februari 2018 - 19:28

It's been a bad dag

Lugn helg. Jag har fått kommentarer på en text som jag borde ta ställning till, men det har varit roligare att umgås med familjen. Blenda sover duktigt, men ibland är det krångligt. Om hon tar en tupplur på balkongen kan det ibland hända att hon vaknar med fem minuters mellanrum. Då är det jobbigt. Andra gånger sover hon två timmar i sträck. Då blir man orolig. Det är väl så föräldraskapet ska fungera, en balans av jobbighet och oro med många fina stunder däremellan.

Men annars, jag har gjort tjusig mat. Spenatmakaronilåda med nordic oatballs. Makaronilådan är gjord från grunden, oatballsen är köpta. Hur jag än funderar kommer jag inte på hur man plockar havre för att sedan riva om det till något köttliknande, tills jag räknar ut det kommer jag att köpa färdiga bollar. 

mat9

En annan sak vi gjort idag är att bada Blenda. Vanligtvis brukar Linnea sköta badandet medan jag tar bilder, men idag bytte vi om. Då blev det bättre tagna bilder. Eller vad sägs om den här?

beblund badarBeben hade så roligt då hon plaskade omkring att man knappt brydde sig om att mattan blev blöt. Hon börjar bli för stor för den lilla baljan. Men det är så komiskt att bada henne i ett litet tvättfat. 

Sedan har väl inte så mycket annat hänt. Jag har skrivit följande humor 

Adelsrelaterade förkortningar som ungdomen ofta nyttjar:
OMG - Oh, min Gadolin.
Används som en tillgiven fras till det gadolinska släktet.
BTW - Brummer till Wadenstjerna
Vid giftemål tas givetvis det wadenstjernska namnet framför det brummerska, att det ens ska behöva nämnas känns överflödigt.
LOL - Lagermarck och Lybecker!
När något är riktigt festligt kan man sällan hålla sig från att utropa dessa två släkter.
NSFW - Nattens sista för Wrede
Vid alltför omfattande sherryservering åt Wrede af Elimä börjar han berätta olämpliga historier. Denna förkortning underlättar för kyparen.
FFS - För Focks sak!
När någon tar strid för det fockska släktets ära.

Nu är jag bara orolig att Ted Forsström skrivit något liknande någon gång.

Sånt händer i vårt lilla kyffe. 

Tack och godnatt, 

beb och en katt.

beblund myra

 

fredag 23 februari 2018 - 13:03

En fredag i mitt liv

Nu har jag inte bloggat på snart tre månader. Mitt liv är prima bloggvirke, jag har sambo, litet barn och författarskap. Men istället har jag bara lajat och tittat på topp tio-listor på youtube i tre månader. Nu får det vara slut med det, här har ni

Min fredag hittills!

07:00 Väckning av en punktlig liten sångfågel. Hon heter Blenda Mo och är en liten krabat som brukar sova hos oss. Jag går och byter blöja, går sedan och hämtar kaffe medan det brakar till i den nya blöjan. Detta är Blendas favoritskämt, ett hon drar varje dag.

beblund stol 2beblund krabat 2beblund krabatbeblund stolJag har bokstavligen TUSENTALS bebbilder.

07:30 Skriver en text om svenska kungar. Jag har en ny bok på gång, kan jag väl avslöja för att stjäla tillbaka fokuset från Blenda.

08:00 Blenda somnar i en stol efter en massa trams.

08:10 Jag spelar tv-spel.

08:45 Blenda öppnar ögonen och sitter och flinar ett tag.

09:30 Jag överlämnar Blenda till Linnea.

10:00 Minns plötsligt att bilen ska hämtas från reparation.

10:45 Tar buss till Kvevlax. Så här ser Kvevlax ut då det är kallt.

kvevlax11:10 Betalar för reparationen, det var riktigt dyrt faktiskt. Jag får skriva om dubbelt fler svenska kungar för att ha råd med det här.

11:40 Har skrapat vindrutan färdigt och kör iväg.

12:00 Är hemma, Blenda ligger och sover på balkongen.

12:03 Påpekar åt sambon att Blenda sover på balkongen. Vi skojar om att "hur har hon tagit sig dit?" Jag skrattar.

12:04 Läser boken "Språkfrågan: Finlandssvenskhetens uppkomst 1812-1922". Somnar.

12:30 Vaknar. Skickar ett arbetsmail. 

13:00 Jag påbörjar det här inlägget.

13:05 Sambon kommer in med världens snyggaste gröt.

20180223 13051513:30 Blenda kommer in från sin tupplur.

13:30 Detta inlägg är klart! Helt okej dag så här långt, dramaturgiskt dåligt dock. Hade varit bättre att avsluta med bebisbilder. Nåja, här är en till.

blenda hapen

tisdag 28 november 2017 - 23:05

Att vara pappa

Nu har jag varit pappa i snart två månader. Jag har ännu inte skrivit något om det här i bloggen. Det har jag gärna velat göra, men det har blivit så stor press. Jag vill berätta något stort, något som sammanfattar känslan.

Här är istället något litet.

Jag har suttit hela kvällen och umgåtts med den lilla. Matat henne om hon velat bli matad, lyft upp henne om hon velat bli upplyft, rullat henne fram och tillbaka i barnvagnen om hon velat sova. Sedan tog Linnea över, och jag kom på mig själv med att rulla en tom barnvagn över golvet, för jag hade vanan inne. Sedan kom jag på, med förskräckelse, att en dag kommer barnvagnen att vara tom.

Man ska tydligen ta vara på tiden, det har jag aldrig tänkt på förr.

IMG 20171111 164704 806

måndag 18 september 2017 - 13:50

Topp tio roligaste komiker

Det finns många sätt att se på komiker. Eller ja, det finns tre sätt enligt mina beräkningar:

- De är smarta och tar upp viktiga ämnen.

- De är skickliga på att konstruera skämt.

- De får en att skratta. 

För det mesta har jag fokuserat på den första kategorin när jag valt vilka komiker jag tycker om. George Carlin, Bill Hicks, Lenny Bruce etc. De var stora och viktiga. Pionjärer som gick mot strömmen och bröt barriärer och vågade prata om sådant andra inte vidrörde. Men jag vet inte om jag direkt skrattar åt dem. Det är inte därför jag tittar på dem. Många uppskattar idag Aziz Ansari för att han alltid tar upp viktiga ämnen. Frågor om rasism och sexism bearbetas i nästan varje skämt han drar. Det är ju bra meeeenn... Jag vet inte om jag direkt skrattar åt vad han har att komma med. Jag känner mera för att sitta och nicka instämmande. Det är inget fel med det. Det är det många som gör. Jag känner ibland att Amy Schumers publik hellre sitter och nickar än skrattar hejdlöst. Hon är definitivt rolig, men det verkar inte vara det som publiken vanligtvis hoppas på. De verkar hoppas på smarta och viktiga uttalanden mera. Det är ganska vanligt att man föredrar folk som har "smarta skämt" framför "jag skrattade så att jag fick ont i magen". I alla fall är det sådant man hellre skriver om på nätet. För då verkar man engagerad. Vissa kanske ändå skrattar sig dubbelvikta åt Bruce, Ansari eller Schumer. Berätta det i kommentarerna i så fall, jag älskar att ha fel.

MEN! Just nu tänkte jag, helt opretentiöst och fritt från skrupler, berätta vilka komiker som fått mig att skratta mest.

 

10. Chris Farley

Chris Farley lämnade detta jordeliv alldeles för tidigt. Han tog Saturday Night Live med storm och hade så mycket energi att vi på något vis fick för oss att Adam Sandler, Mike Myers och David Spade också var roliga. Nu har vi bara dem kvar. Vi saknar dig Chris.

 

9. Lisa Lampanelli

"The queen of mean" kallades hon. Mycket skojig och chockerande typ. Numera har hon gått ner i vikt och kallar sig "The queen of lean". Det är inte lika skojigt.

 

8. Eric Andre (och kanske Hannibal Buress samtidigt)

Jag har ingen aning om vad han håller på med. Men det gör ingenting. 

 

8. Robert Gustafsson
Här är en typ som var populär på 90-talet. Kommer ni ihåg honom? Jaja, alla skrattar åt Tony Rickardsson-imitationen och då han beskriver finska fyllan eller gör tusen dialekter. För att vara lite pretentiös ändå: Gustafsson var roligast under den tidiga killingtiden, innan han började bastardisera alla gamla karaktärer på Allsång på Skansen. Titta här!

 

6. Andy Kaufman

Jaaaja, jag är en sån som gillar Andy Kaufman och Bob Dylan. Precis en sån typ är jag. En som tror sig vara lite intressant just därför. Men om vi ändå ska gå på vem som får mig att skratta, så är Kaufmans tafatta karaktärer guld. Dessutom har jag stulit en hel massa av honom.

 

5. Dana Carvey

Han gör jättemånga imitationer, vissa bra och vissa dåliga. Men han lägger alltid till något eget trams som alltid kittlar min skrattmuskel.

 

4. Colin Mochrie och Ryan Stiles

Improvisation överlag funkar alltid för mig. Men de här två är absolut roligast.

 

3. Wanda Sykes

Jag hade bara sett henne i Curb your enthusiasm, där hon är helt okej. Men komedispecialen "I'ma Be Me"... Herregud. Se den.

 

2. Rowan Atkinson

Men inte Mr. Bean. Sedan har jag aldrig riktigt förstått Blackadder. Men det här förstår jag.

1. Gilbert Gottfried

Jag kan faktiskt inte förklara det här, jag tycker bara han är så oerhört rolig. Men det är väl så med vad man skrattar åt. Det ska inte riktigt gå att förklara.

http://www.youtube.com/watch?v=YtdMiRcaJyo

 

torsdag 14 september 2017 - 18:26

"Minns do vem jag e naa?"

Ni vet de där människorna. De där som dyker upp när man minst anar det. De där som kommer fram till en och hälsar. De där som gärna även säger ens namn när de hälsar. Sedan säger de "Minns do vem jag e naa?".

Jag kommer aldrig att förstå mig på dessa människor. VARFÖR vill ni plåga er omvärld på det här sättet? Varför vill ni plåga er själva på det här sättet? Vad vill ni?

Här finns några scenarior som kan komma efter att ni ställt den frågan.

1. Jag svarar "Ja! Du är Olof Brängholm. Vad trevligt att råkas igen!"

2. Jag svarar "Jaa, väntas no..." för att köpa några sekunder och sedan hoppas att personen avslöjar sig på något vis.

3. Jag svarar "Nej." och går vidare.

Av dessa tre möjligheter så är nummer 2 och 3 ganska jobbiga för oss båda. I alternativ 2 så ljuger jag, det är ganska uppenbart. I alternativ 3 är jag en total skitstövel, men ändock en ärlig sådan. Det är bara alternativ 1 som känns positivt. Då visar det sig att du är en person som är värd att kommas ihåg. Men är det det du vill då? Är det inte så att du egentligen VILL sätta dit mig som en sådan som är för självgod för att komma ihåg folk jag träffar? Eller vad VILL du?

VAD VILL DU? Ja, just du, som läser det här, och som har gjort dig skyldig till att uttrycka den där frasen åt mig eller andra människor. Svara mig, vad vill du? Jag är genuint nyfiken.

Keegan Michael Key on the red carpet of the 75th Annual Peabody Awards Ceremony"NÅO MINNS DO VÄL VEM JAG E NÅO?!" Joo, du är han... Vänta nu. Alltså du har varit med i precis alla tv-serier de senaste åren. Ååh... Vad heter du. Du var med i Parks and Rec nån gång visst? Och nån ny Netflix-serie? Keegan-nånting. Keenan Thompson? Ååh, varför gör du på det här sättet?

måndag 11 september 2017 - 23:55

Ta ställning till vacciner

Idag vaknade jag tidigt. Ifall man kallar halv tolv tidigt. Jag var i alla fall ensam uppe och i min stora tristess började jag läsa på om vacciner. Vet inte om dessa har diskuterats så mycket i bloggar eller på internet överlag, så jag tänkte slänga in mina två cent.

Det där med vattkoppsvaccin verkar vara en bra grej. Det ser till att barn slipper vattkoppor. Sedan kan det ha andra bieffekter också, som vi inte känner till. Så säger folk i alla fall, och hänvisar till en bok där det finns fakta som bevisar det. Sedan läser man andra saker och det framkommer fakta (är det någon annan än jag som börjar tröttna på ordet fakta? Kanske det är för att min blogg har det i namnet) som motbevisar det.

Det här är i alla fall vad jag fått lära mig om vattkoppsvaccin:

- Det är bra för ekonomin, då behöver inte föräldrar vara hemma en massa med sina barn.

- Det är bra för barnen, särskilt som vissa kan vara överkänsliga.

- Det är inte bra, för det leder till bältros.

- Det är bra, för det motverkar bältros.

- Det leder till bältros i ett fåtal fall.

- Det leder till bältros i nämnvärt många fall.

- Bältros är en botlig sjukdom. Som man också kan vaccinera sig mot, tror jag?

I alla fall, som blivande förälder tyckte jag att det var viktigt att känna till alla dessa fakta (gaaah) och ta ställning till dem. Så när min sambo vaknade så tog vi en diskussion om huruvida vi ska vaccinera vårt barn. Det ska vi göra, kom vi fram till efter två sekunders debatt. Men inte mot säsongsinfluensor, tyckte sambon. Jag hade en invändning, barnet ska vaccineras mot säsongsinfluensor om hen blir en chef. För då måste ju hen hålla sig frisk.

Vi vet dock inte ännu om det blir en chef eller en knegare, så börja inte skicka några yrkesspecifika kläder åt oss ännu.

pandemrix(urklipp från min bok Finland hundranånting, om svininfluensavaccin. Synd att man inte kan vaccinera sig mot min ständiga smygreklam.)