Alfred vs. alla sportjournalister

lördag 24 juni 2017 - 21:41 | 0 Kommentarer

Jag tycker allvarligt illa om sportjournalistik. Jag tycker någorlunda illa om sport och ibland tycker jag illa om journalistik, men när de båda kombineras blir det ett totalt fiasko av onödig textutsöndring som bara kan jämföras med... Mina egna texter.

Men självdistans åsido, det är något grymt fantasilöst med sättet som sportjournalister bestämt sig för att framhäva sina "nyheter". Ordval som är så enerverande återkommande att de bara kan jämföras med löpsedlars sjukliga intresse för orden "skräcken" och "chocken". 

Jag skall giva eder några potenta exempel. 

 

SKRÄLLA "Finland förväntas skrälla", "Skrällen vid VM", "Sverige skräller igen". VAD FAN PRATAR NI OM? Låter landhelvetet eller vad ska det här betyda? Vinner någon? Går det bra för någon? Säg det då, era omklädningsrumskluddare. Det var säkert jätteimponerande när någon för första gången ersatte "gå bra" med "skrälla" (om det nu är det det betyder) men när det används i varenda satans rubrik så har det förlorat allt sitt värde. Skriv istället "Finland är duktiga på ishockey". Eller vad det nu är ni vill ha sagt.

KLAR FÖR "Andersson klar för EM". Oj, vilken trevlig nyhet. Har han borstat tändena alltså? Har han packat filt och extra kalsonger? Har han köpt bussbiljetter? Eller på vilket sätt är han klar för EM? Mentalt? Fysiskt? Andligt? ...Sexuellt? Jag vet inte, för jag har givetvis aldrig läst artikeln. Men kan vi någon gång variera "klar för" med "har gjort sportsliga saker så bra och till den nivån att hen får vara med på" Det skulle, igen, se ut som om ni hade en gnutta fantasi i er "nyhetsrapportering".

MATCHVINNARE Matchvinnare? Är det den typen som vunnit matchen? Tur att ni inte bara sa "vinnare", för då hade jag trott att ni syftade på en lottovinnare. Nej, stryk "match" någon gång. Om inte magistern ger er bakläxa då för att er sportuppsats är fem tecken för kort.

 

Hoppas ni kan ta till er av denna konstruktiva kritik, levererad i all välmening. Har ni invändningar så får ni väl skriva dem till mig. Jag kommer givetvis inte att läsa det, varför skulle jag plötsligt börja läsa vad ni skriver?

 

sports2

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.