Bästa polisskolan-filmen?

fredag 5 maj 2017 - 14:04 | 1 Kommentarer

Nu är det fredag. När jag var ung betydde fredagen bara en sak: Veckoslutet var nära.

Jag antar att fredagen fortfarande betyder det. Men det fanns också något annat som förknippades med fredagen: Filmkväll på TV4. Det här var ju på den tiden då det inte fanns så mycket att titta på.  Det fanns inga Netflix, HBO Nordic, pornotube eller vad ungdomen nu tittar på. Det fanns egentligen bara en gång i veckan som man överhuvudtaget fick titta på film, och det var på fredagskvällen. (såvida man inte hade en snärtig parabolantenn eller en dyr kassettspelare eller något annat som de mer priviligierade barnen hade). Då fick man dels stå ut med alla jävla reklampauser (som man egentligen tyckte var väldigt bra, ölreklam med Robert Gustafsson eller den där reklamen för Hyundai där den flintskalliga gubben pruttar i bilen, det var rejäla grejer det.) men man fick också stå ut med att TV4 slängde in en halvtimmes nyhetssändning mitt i filmen. Sådana var min barndoms fredagskvällar, ett rent helvete. När jag tänker efter minns jag inte ens om det var fredag som var filmkvällen eller lördag. Vilket gör den här inledning rätt onödig, så kanske jag bara tar och kommer till saken:

VILKEN ÄR DEN BÄSTA POLISSKOLAN-FILMEN?

Jag kan filmerna nästan utantill. Jag har dem inspelade på VHS. Ja, slutligen fick vi köpa vår grannes gamla VHS-spelare, så min barndom var till sist inte helt fruktansvärd.

Men jag vill att ni hjälper mig. Vilken var bäst? För er som inte minns dem så kan jag snabbt summera dem här, enligt minnet. (Jag tänker faktiskt inte börja researcha ett inlägg om polisskolan)

Polisskolan

Polisskolan ett handlar om folk som går i polisskolan. Det blir en hejdundrande skrattfest när Commendant Lassard tror att han fått en avsugning av rekryten Mahoney under podiet. Sedan lär de väl sig lite om hur man är polis också. Jag minns inte riktigt. Det var en del bara bröst, det fanns det inte i de andra filmerna. Och så fick Captain Harris skokräm runt munnen då han ropade i sin megafon. Eller var det i någon av de senare filmerna? Roligt var det i alla fall.

Polisskolan två - Poliserna rensar stan

Den här började jag faktiskt titta på på Netflix idag. Jag är sjuk. Alltså förkyld. Då passar det sig att titta på sånt. Den var helt okej, bättre än jag trodde att den skulle vara. Bobcat Goldthwait är med. Han kom sedan att bli en respektabel filmskapare. Visste ni förresten att många män som är uppvuxna på 80-90-talet är rädda för att i misstag gå in på en bögbar? För om man gör det så kommer en massa läderklädda män att börja dansa tango med en. Och av någon anledning så måste man alltid hänga med då, det går inte bara att säga nej och lämna stället. Det lärde vi oss av polisskolanfilmerna.

Polisskolan tre - Den med vattenskotrarna på slutet

Jag minns inget annat. Bobcat Goldthwait ska bli polis i den här filmen. Fastän han var skurk i förra. Så som det brukar gå.

Polisskolan fyra - Kvarterspatrullen

Eller "Citizens on patrol" som den heter. Här får Lassard idén att vanliga medborgare ska bli poliser. Eller inte poliser, men de ska bli något slags kvarterspoliser. Jag vet fan inte. Dom flyger med luftballonger i slutet i alla fall.

Polisskolan fem - Dom åker till Miami och Hightower brottas med en krokodil

Jag tror att namnet egentligen ska vara kortare. Men det var nåt sånt som hände. Och Lassard ska gå i pension. Men han ska också få nån utmärkelse. Och Mahoney är med för sista gången tror jag. Det bådar alltid gott när huvudpersonen lämnar en filmserie men filmserien fortsätter. Se bara på tredje Ensam Hemma-filmen. Så jävla bra.

Polisskolan sex - City under siege (nåt sånt)

I den här filmen så finns det en kriminell boss som man bara ser en siluett av. Det är bokstavligen det enda jag minns av den här filmen. Förutom att Michael Winslow gör ståuppkomik och gör Jimi Hendrix-gitarrsolo med munnen. Jag antar att det bara lades med för att fylla ut tid, men jag klagar inte.

Polisskolan sju - Mosk-va i helvete?

(så skulle den kunna heta om jag hade fått översätta titeln)

Men ja-a... Den här filmen är inte bra. Den ger mig huvudvärk. Jag visste inte varför när jag var liten, men nu på äldre dagar inser jag att det beror på att nästan inga av ursprungskaraktärerna är med. Så är de i Moskva också, och en massa tokroligheter ska inträffa. Den här filmen brukar hamna på listor över världens sämsta, men om det är din favorit så tycker jag att du ska berätta det. Det är ju det som är meningen med det här inlägget.

 

Så, vilken är bäst? Är det ettan bara för att den är ettan? Eller lyser någon annan starkare? Berätta för mig, jag behöver veta. För jag är sjuk. Förkyld, delvis.

David Graf in StockholmDavid Graf, som spelade Tackleberry, ser förvånad ut under sitt besök i Stockholm. "Vad fan, lägger dom nyheterna mitt i filmen?"

1

Kommentarer

  • Anna

    13.05.2017 21:20 (6 månader sen)

    Tror jag gillade miami filmen mycket när jag va liten, i dagens läge kunde jag kanske stå ut med att se nån av de två första. Kanske.


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.