Flera kontroversiella jubileumsmynt

tisdag 25 april 2017 - 20:35 | 2 Kommentarer

Det blev naturligtvis ett stort rabalder på social medierna när Finansministeriet tänkt trycka upp jubileumsmynt till minne av inbördeskriget med motiv där rödgardister avrättas. Petteri Orpo meddelade till sist att myntet dras in.

Själv tycker jag att det är förträffligt att trycka upp mynt med massmord på. På så sätt får vi minnas våra tragedier på bästa möjliga sätt: I tråkiga myntsamlares tråkiga myntsamlingar.

Jag har själv några förslag på hemska händelser som vi inte vill minnas men ändå bör minnas. Så om Finansministeriet behöver ny inspiration så kan ni ta er en titt.

 

Pasi Nurminen faller raklång

2Det kan kännas motigt att behöva minnas alla våra fadäser, men det är viktigt att bearbeta dagen då hjälptränaren Pasi Nurminen blev så stupfull att han stupade omkull vid hemkomsten från herrarnas VM-seger 2011. Det är ett motiv värt att föreviga från vår ärofyllda historia.

 

Hitler och Mannerheim skakar hand

1942Vi får ju inte glömma att Hitler hälsade på Mannerheim år 1942. Det är inget vi är särskilt stolta över, men nog platsar motivet på ett jubileumsmynt alltid. Ett fürfaldigt leve!

 

Folkhälsan håller på med rasbiologi

1921Ja, vad fan. När vi nu ska göra upp med vår historia i myntform så får väl alla ta och bjuda till. På 20-talet var rasbiologi och skallmätning något man som finlandssvensk var ganska intresserad av. Pengar, det är vi finlandssvenskar fortfarande intresserade av. Så det här myntet passar utmärkt i 100-årfirandet.

 

Petri Nygård

petriArtisten Petri Nygård är faktiskt del av vår hundraåriga historia. Det är dags för oss att sluta blunda och göra upp med det.

Kommentarer

 • Ellen Strömberg

  26.04.2017 09:23 (7 månader sen)

  Haha! Fürfaldigt, det var kul!

  • Alfred Backa

   26.04.2017 09:39 (7 månader sen)

   Tack! Det var egentligen återanvänt från min bok. Men man kan väl inte ha hur många ordskämt i omlopp som helst.


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.