Faktaresistens

onsdag 22 november 2017 - 18:00 | 6 Kommentarer

Jag är otroligt rörd över alla kommentarer och meddelanden och möten jag haft de senaste dagarna. Så mycket kärlek! 

 

"Du gör skillnad!". "Alltså ni va såå bra!". "Det behövs fler som ni".

 

Jag har fått meddelanden från alla möjliga håll om hur folk ser upp till oss som vågar skilja oss från mängden och leva vår egen sanning. Unga, gamla, vänner, okända. Tack till er! Jag borde antagligen också rikta ett tack till er som visar er rätta sida. Ni gör det mycket lättare för mig. Ni är inte många, men tack ändå.

 

"Djupt chockad över din medeltida propaganda för gift

tar jag nu bort dig som vän på FB".

 

Jaha. Tack för hjälpen! Det är mycket enklare när folk själv öppnar dörren och går ut. Jag fick också ett meddelande av en Yle reporter. Han skriver till mig att OBS debatt skall göra ett program imorgon om sk "faktaresistens" utgående från silverdebatten i Spotlight. Han undrar om jag vill vara med och diskutera vad man kan lita på. Jag tittar på meddelandet flera gånger. Är det här ett skämt? Har personen alls någon empati? Har han alls följt med debatten? Att han inte läser min blogg verkar självklart, men jag blir faktiskt osäker på om det är ett practical joke. Efter de senaste dagarnas turbulens känns meddelandet som ett hån. 

Jag förutsätter dock att Yles reporter är så pass seriös att frågan är allvarlig. Jag hinner inte kolla upp om OBS debatt faktiskt skall handla om faktaresistens imorgon. Jag svarar honom snabbt. Eftersom jag eventuellt kommer att nämnas i programmet, att jag inte deltar trots att jag blivit tillfrågad, meddelar jag nu på förhand varför. Det handlar inte om att jag inte tror på vetenskap. För det gör jag. Neutral, opartisk vetenskap. Det handlar om så mycket mer än så. Nedan mitt svar till honom:

 

------

Hej!

Tack för förfrågan om att delta i Obs debatt och diskutera ”faktaresistens”.

Ett mycket intressant ämne. Speciellt om ni faktiskt tar upp forskningsfusk och hur pengar och egna agendan i många fall bidrar till resultatet i olika undersökningar. Tag gärna upp boken ”Forskningsfusket” och ”Dödliga mediciner och organiserad brottslighet” i programmet. Då får de experter ni antagligen bjuder in något att ta ställning till.

Jag har dock en känsla av att faktaresistens i det här fallet vinklas så att vi som deltog i Spotlight utmålas som ”faktaresistenta”. Att vi inte vet vad forskning är, hur den går till och hur man ska tolka den. Att vi på något sätt är vetenskapsimmuna. Att vi baserar våra åsikter på något vi googlat fram en sen kväll och något vi eventuellt hört att någon tyckt någonstans någon gång. Att vi helt enkelt är ganska dumma, bloggande hemmamammor. Foliehattar, med ett allmänt vedertaget skällsord.

Personligen är jag varken vetenskapsimmun eller hemmamamma. Jag har en universitetsexamen i marknadsföring, i vilken ingick en hel del forskningsmetodik. Jag vet alltså en hel del om hur forskning går till – medicinsk forskningsmetodik har jag läst mig in på under många år helt frivilligt på fritiden – och jag vet också en hel del om hur man får fram sitt budskap och hur man kan vinkla det till sin fördel. På gott och ont. Jag har en hel del tankar om detta, med andra ord.

Men – eftersom jag sett hur både Yle och samhället behandlat Carolina och mig efter Spotlight tänker jag vara förnuftig denna gång. Vi har blivit kränkta i Yles sociala medier – utan att någon ingripit (bortsett från de artiklar Annvi Gardberg administrerat), vi har blivit kränkta av Yle, Yle X3M hånar Carolina och mig på Instagram och pratar fint om att förebygga mobbning, men är lika mobbande själva. De målar ut alla som dricker silvervatten som idioter och påstår att vi har varit skator i vårt förra liv. Är det faktiskt detta våra skattepengar skall gå till? Att Yles ungdomslyssnare skall lära sig hur man mobbar andra? Det känns som att många, kanske t.om. Yle själva är resistenta mot den här faktan?

Vi har även blivit hotade och påhoppade efter programmet och det är ingenting vi orkar med i någon större grad.

Personligen håller jag på att återhämta mig från en utbrändhet, och liksom alla andra är även vi helt vanliga människor med utvecklat känslo- och tankeregister.

Jag tackar denna gång nej.

med vänlig hälsning,

----

 

Efter att jag haft kontakt med honom via mail hinner jag söka upp programmet i Arenan.

"Varför litar vi inte på vetenskapen? Vetenskapen är helt överens om att så kallat silvervatten är giftigt. Trots det ger en del mänskor silvervatten till och med till sina små barn. Obs debatt diskuterar så kallad faktaresistens.".

 

Naturligtvis var min känsla rätt. Väldigt vinklat innan det ens är filmat. Jag har en högt utvecklad intuition och en medialitet under utveckling. Jag vet när man skall tacka ja, och när det lönar sig att backa. Återstår att se hur morgondagens diskussion utvecklas. Jag hoppas att de hittar någon som är villig att delta som "foliehatt". Och jag hoppas de diskuterar forskningsfusk och analylserar den biten - varför det lönar sig att vara kritisk till forskning. Och varför det finns forskning som tyder på att något är bra samtidigt som en annan forskning visar motsatsen. Men redan ingressen tyder ju på att det sistnämnda knappast kommer diskuteras.

 

Skulle programmet handlat om människors lika värde - oavsett livsfilosofi eller åsikter - då kunde jag ha övervägt ett deltagande. Med betydligt längre betänketid än 24 timmar. Det är något jag brinner för. Hur vi måste kunna leva tillsammans och respektera varandra trots att vi tänker olika. Hur vaccinkritiker, silverdrickare och läkare måste klara av att gå förbi fina titlar och statusar och inse att alla människor är lika mycket värda och att alla människor skall bemötas med respekt. Att vårt sätt att möta varandra och att våra medmänniskors människovärde inte handlar om vilken skola vi gått i, vilken titel vi har eller vilken status. Att vi måste sluta hata och börja älska, eller åtminstone bara sluta hata. Att vi rentav kan lära varandra något och vidga våra vyer. Jag är dock inte så säker på att det ämnet är något som intresserar Yle. 

Kommentarer

 • Sven Erik Nordin

  23.11.2017 12:09 (24 dagar sen)

  Kanske borde någon påminna om att kolloidalt silver i Sverige var ingrediensen i åtskilliga "godkända mediciner" (registrerade i FASS) - fram till 1947, då moderna, patenterbara preparat tog över - och Big Pharma kunde tjäna miljoner på dessa! Intressant är ju också att NASA i USA använder kolloidalt silver för att rena recirkulerade vätskor i sina bemannade rymdfarkoster. Om man avfärdar kolloidalt silver, så idiotförklarar man också vetenskapsmännen i NASA!


 • Malin

  23.11.2017 15:14 (23 dagar sen)

  Jag har aldrig gillat Yle, Yle X3M. Ännu mindre nu. De gör sig själva till åtlöje....


 • Lasse Nybergh

  23.11.2017 15:32 (23 dagar sen)

  Du gör helt rätt i att hålla media på avstånd. Jag kollad igår med giftcentralen på HUCS och frågade hur många gånger de fått frågor eller måsta åtgärda eventuella silverförgiftningsfall. Svaret var förstås 0 gånger men samtidigt passade personen på att förklara för mig hur giftigt kolloidalt Silver är. På tal om faktaresistens.


 • Hillevi

  23.11.2017 15:49 (23 dagar sen)

  Efter att ha hört och sett en del av gliringar och ironiska kommentarer i olika sammanhang, har mitt sista uns av respekt för Yle nu helt försvunnit. "Hur täcks ni"?


 • Sven

  23.11.2017 18:35 (23 dagar sen)

  Att YLE mm inte förstår skillnad på colloidalt silver och silvernitrat (som är giftigt) är ju oförlåtligt. Dom borde ju veta vad undersöknande journalistik betyder. MEN dom måste ju också följa dom regler som dom godkänt att följa som är styrda av högre intressen och inte för folkets bästa. I grunden så styrs alla nyhetssändningar fr 8 ? bolag i usa som styrs av bla olje/ läkemedels/ vapen/ livsmedelsindustrierna.


 • Ingon

  24.11.2017 18:18 (22 dagar sen)

  Det finns flera vetenskapliga studier som det lönar sig att läsa. Här är en som är tillgänglig. "Toxicological studies on silver nanoparticles: challenges and opportunities in assessment, monitoring and imaging" Matthew Charles Stensberg, Qingshan Wei, [...], and Marĺa Soledad Sepúlveda Som ett sammandrag säger dom följande: ▪ Reported mechanisms of Ag NP toxicity include DNA toxicity, cytokine induction and oxidative stress. ▪ Some in vivo studies have reported Ag NP toxicity in respiratory, circulatory, central nervous, hepatic and dermal systems. Ta hand om er och fortsätt att läsa in er på ämnet. Lita inte på reklam för en produkt utan ta till er information från oberoende forskning.


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.