Hemlagad yoghurt

måndag 13 februari 2017 - 14:00 | 5 Kommentarer

Idag tänkte jag berätta för er hur man lagar egen yoghurt. Utan alla extra ingredienser och framför allt utan socker. Det är faktiskt så enkelt så barnen skulle kunna laga det själva.

Du behöver:

2 liter mjölk och 2 dl bulgarisk yoghurt (eller någon liknande). Ingen skillnad vilken mjölk. 

 

joghurt1

Såhär gör du:

Koka upp mjölken och låt svalna. Den behöver inte bli iskall, men den måste vara kallare än 75 grader. Jag lät min svalna till ca 37 grader. Lägg i yoghurten. Rör om. Sätt in i ugnen på 75 grader. Efter 15 minuter vrider du av ugnen och låter yoghurten stå länge på eftervärmen, tex över natten. 

På morgonen tar du fram yoghurten, blandar i önskade smaker och njuter! Jag tyckte mycket om smaken. Mitt ena barn som är väldigt kritisk till allt i matväg åt också med god aptit. 

 

joghurt2Med banan och vaniljpulver

 

joghurt3Med blåbär och mullbär

 

När du lagar ny sats kan du bra använda din egen som bas! Lycka till!

 

 

Taggar:

5

Kommentarer

  • Yvonne

    13.02.2017 13:53 (9 månader sen)

    Ett tag lagade jag ofta sån där yoghurt, men jag vet inte om det berodde på mig som kock eller vad, men varken jag eller familjen gillade den, så jag gav upp efter en tid :) Idén är bra!

    • Linda Holm

      13.02.2017 13:58 (9 månader sen)

      Ojdå :D ja int gillar alla det här hemma heller. :) vet inte om det är en vanesak för de andra, men ok - alla gillar inte syrlig yoghurt.


  • Fettfri?

    14.02.2017 10:35 (9 månader sen)

    Tack för receptet. Ska prova detta. Undrar om det går med fettfri mjölk?

    • Linda Holm

      14.02.2017 23:44 (9 månader sen)

      Hm, har inte tänkt på det, men det är ju yoghurten som gör att den tjocknar så månne inte? Berätta gärna om du testat!

      • Testade

        20.02.2017 16:47 (9 månader sen)

        Nu har jag testat, t.o.m. två gånger. Tog yogurten till den andra från den första. Blev ganska vattnigt med fettfri mjölk. Yogurten var stadig då man tog den ur ugnen på morgonen men då man satt skeden i den bildades vattenpölar i fördjupningarna. Bra att ha till t.ex. smoothies men kanske inte att äta helt naturell. Smaken var det inget fel på i sig.


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.