Kom på kurs i självförsvar!

onsdag 28 december 2016 - 19:30 | 2 Kommentarer

Den här hösten har det hänt stora saker på karatesidan för mig. Min förening har bytt organisation och det är en rätt stor sak. En av orsakerna till att vi, efter många diskussioner, valde att byta organisation och välja den vi till slut valde var främst för att jag och mina träningskamrater kände oss beredda att utvecklas i en mer mångsidig riktning. Alla var från början med på noterna, detaljerna tog ett tag att reda ut. 

Vi hör numera under World Combat Association, en organisation som tränar praktiska tillämpningar av traditionella kampsporter. Mer konkret självförsvar helt enkelt. Något jag alltid velat ha mer av, dock inte på bekostnad av det traditionella. Jag anser nämligen inte att man kan säga att man är en skicklig martial artist (föredrar det engelska ordet, låter mer sofistikerat) om man inte kan, eller åtminstone vet hur man ska försvara sig själv om någon hoppar på en. Jag anser att man borde känna till en hel del när man kommit upp till svartbältes- och instruktörsnivå. Därför har vi också i samarbete med WCA utarbetat ett graderingssystem som stöder dessa tankar. Även för att göra graderingar rättvisa och jämlika. (Ni vet, rättvisa och jämlikhet är mitt mellannamn). Detta är nu också efter en del korrigeringar, några fler gråa hår och många kvällar i träningsrummet godkänt av organisationen. Kraven för detta är höga och med hänsyn till min energinivå i höst har detta alltså dragit ut en hel del på tiden. Men nu är det godkänt, och jag är stolt! 

Att klara av hotfulla situationer kräver många års träning. Helt på riktigt. Det finns ingen quick fix. Men det finns tekniker som inte tar speciellt lång tid att lära sig. Alla stilar är olika och många stilar tränar inte den här praktiska biten alls, eller speciellt mycket. Traditionella träningsmetoder handlar mest om att det är två kampsportare mot varandra, inte en random aggressiv man (eller kvinna!) på gatan mot en kampsportare. Båda delarna behövs. Den ena utesluter inte den andra. 

 

linda jens

Jag började redan 2000 träna en annan stil vid sidan om karaten, där fokus låg på självförsvar med manipulering av kroppens nervpunkter. Oerhört lärorikt och intressant! Speciellt eftersom detta med akupunkter och kroppens energi är något jag brinner för annars också. Det var då intresset för det konkreta självförsvaret vaknade på riktigt. Då hade jag tränat karate i 6 år redan. Efter några år började jag och sambon hålla självförsvarskurser i olika medborgarinstitut i nejden, även en specialkurs för socialarbetare. Det här tyckte jag var väldigt intressant. För det handlar inte bara om att lära ut i blindo - det handlar om att vara ödmjuk och anpassa träningsmetoderna till de situationer eleverna möter. Och jag kan säga att socialarbetare inte är något yrke jag längre avundas. Det kan vara väldigt hotfullt. 

Tidigare märkte vi att vissa kursarrangörer krävde någon form av bevis för vår kompetens. Tyvärr hade vi då inget annat än vårt ord, vilket visserligen räckte. Numera har vi intyg på att vi är godkända instruktörer för World Combat Association, och faktum är att jag är den enda kvinnan i Finland som har detta certifikat. Jag brukar inte skryta om mig själv, men samtidigt som det här är fakta så är det faktiskt lite roligt. Känslan av att lyckas på något plan är inte att underskatta. Dessutom ser jag mycket upp till personerna som undertecknat certifikatet. Det kräver en bild i inlägget.

 

linda wca

Efter dessa kurser kom barnen. Nu är barnen så stora att vi kan återuppta detta. I samband med att vi fick kontakt med Iain Abernethy som är världskänd inom praktisk karate (både som kursdragare och som författare inom området) har vi fått en massa nya ideer. De tar aldrig slut. Inspirationen flödar verkligen! 

Så nu i vår håller jag (och sambon, vi vill ha någon van att visa med, så vi inte skrämmer bort eleverna första gången) självförsvarskurser både i Vasa arbis och i Malax medborgarinstitut. Till Vasakursen kan du anmäla dig här, till Malaxkursen här. Anmälningen börjar nästa vecka! I Vasa tar vi emot 18 elever, i Malax 20. För att kunna ha någon kvalitet på undervisningen och hinna hjälpa alla är detta ett definitivt maxantal. 

Kursupplägget är annorlunda än tidigare. Kurserna är 6 veckor långa, sammanlagt 12 lektioner och innehåller både teori och praktik. Teoridelen är dock ganska kort, innehåller endast nödvändig lagstiftning och liknande. Praktiken är det viktiga. Vi går igenom allt från hur du undviker att bli attackerad till vad du gör om du blir fasttagen eller hamnar i en sådan situation som du inte slipper ifrån utan fysisk hjälp. Förhoppningsvis är vädret på vår sida då vi planerar att hålla en del av sista träningen utomhus - för att få en mer verklig känsla för de olika situationerna. Det är inte speciellt sannolikt att någon överfaller dig i jumppasalen när du är färdigt uppvärmd. Detta är dock med väderreservation. Störtregn är inte det ultimata.

 

Låter detta intressant? Då hoppas jag vi ses på någon av vårens kurser! 

 

Taggar:

2

Kommentarer

 • Anni

  28.12.2016 22:25 (11 månader sen)

  Åh vad detta låter intressant men det är för långt från Esbo. Har ett tag sökt efter någon typ av självförsvarskurs men inte hittat. :( Grattis till certifikatet!

  • Linda Holm

   28.12.2016 22:41 (11 månader sen)

   Det blir lite långt ja.. Kanske det finns någon annan som håller där? Annars får vi utvidga området :)


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.