Lucka 19: Energitjuvar

måndag 19 december 2016 - 09:00 | 7 Kommentarer

Jag är lite småstolt över mig själv. Jag håller på att lära mig att jag inte måste prestera. I helgen har jag haft väldigt låg energinivå, jag har börjat tro att jag är normal och lever som om jag vore det. Det går inte riktigt. Det känns direkt jag leker normal-energiladdad. Min interna akku är som en gammal telefons. Den måste laddas flera gånger per dag. Den tar slut alltför fort. Därför blev det ingen lucköppning på lördag och söndag. Som sagt, det blev lite som med chokladkalendrarna. Ibland finns det ingen lucka att öppna.. Men aldrig förut har jag skrivit blogginlägg 16 dagar i rad utan paus, så det är en bedrift trots allt! Jag är nöjd! Och jag är imponerad av er som gör det hela tiden. Helt på riktigt. 

Vi ska fortsätta på temat energi. Idag handlar det om energitjuvar. Jag tror de flesta, liksom jag själv, har erfarenhet av dessa. Man kanske bara inte vet om det? Energitjuvar finns överallt. Det kan vara människor, men också saker. Vi ska nu fokusera på de mänskliga energitjuvarna. Människor du mår dåligt av att umgås med. Du blir trött, ledsen, kraftlös och kanske kränkt. De här människorna är ofta charmiga på utsidan men har stora brister i inlevelseförmåga. De kan aldrig, ens för sig själva, erkänna att något någonsin är deras fel. De pyser ut sin frustration på andra men tar inget ansvar för sitt eget beteende.

Jag hittade en bra lista över tecken på att du är utsatt för energitjuvar:

- När ni umgås blir du alltid trött och känner dig olustig.

- När du berättar något om dig själv får du inga följdfrågor.

- Du får ta emot negativa kommentarer, och när du försöker konfrontera hamnar energitjuven i försvarsposition.

- Allt syre i rummet blir som uppslukat när hon eller han kräver att vara i centrum för allas uppmärksamhet, bekräftelse och beröm. Försöker någon bryta in höjer personen bara rösten.

- Säger nej till förslag hon eller han själv inte kommit på. På så sätt bryts din initiativkraft ner.

- Det går inte att ha en dialog. När du försöker ta upp saker till diskussion blir personen arg, tyst eller flyr därifrån.

- Tycker gärna synd om sig själv och ser gärna sig själv som ett offer för omständigheterna. På det sättet vinner energitjuven sympati.

 

energitjuvBild från Pixabay

 

Hur skyddar man sig då? Inom psykologin finns det många olika sätt att hantera detta, men jag ska ge några tips ur ett mer andligt perspektiv hur du kan skydda dig mot energitjuvar. Egentligen handlar det mycket om hur du tänker. Oavsett om du följer mina mer andliga råd, eller traditionella psykologiska metoder. 

 

1. Med kristaller. Grön aventurin, som jag nämnde tidigare, sägs också vara mycket bra mot energiförluster. Armbandet som min dotter fick till födelsedagspresent kan alltså komma väl till nytta. En aventurin i armband eller halsband är således en bra sak!

2. Visualisera en bubbla av ljus. Föreställ dig att bubblan tar energi från hjärtchakrat. Sätt bubblan runtomkring dig själv eller ditt arbetsrum, eller din lägenhet - beroende på var energitjuven finns. Föreställ dig att allting som kommer emot dig studsar tillbaka när det tar i bubblan. Inanför bubblan är du skyddad.

3. Du kan också visualisera att du har speglar runtomkring dig. Samma tankemönster, allt negativt som kommer till dig speglas tillbaka till avsändaren.

4. Om du inte vill visualisera något omkring dig kan du föreställa dig att din kropp fylls med ett starkt ljus, som förstör allt svart inom dig. Det svarta kan då vara den skada som energitjuven gjort. 

5. Meditera. På så sätt lär du dig bättre vilka som är dina egna känslor och vilka som kommer utifrån. Var närvarande.

6. Mitt allra bästa råd är ändå att försöka eliminera alla energitjuvar eller så många som möjligt om det går. För det blir sällan bättre. Snarare värre. Värdesätt dig själv och omge dig endast med människor som ger energi. 

 

Som jag redan nämnde har jag varit utsatt för många olika energitjuvar. Punkterna ovan stämmer bra in på min erfarenhet. Jag har den senaste tiden gjort mig av med en del av dem. I nuläget tänker jag inte säga desto mera om det - för att undvika att hänga ut de inblandade. Processen var dock alltför lång. Många år. Det är inte lätt att göra sig av med energitjuvar - det beror på vilken relation man har till dem. Men när man kommit till en punkt när det inte finns någon annan utväg - då senast är det dags. Man skall inte gå omkring och må dåligt precis hela tiden. 

När man väl gjort sig av med energitjuvarna kändes det i varje fall för mig som att en stor tyngd fallit av mina axlar. Som att man kan andas frisk luft igen. Som att man kommit ur fängelset. Som en otrolig befrielse! En god vän som hälsade på oss i helgen sa samma sak, att jag är så mycket gladare och annorlunda nu efteråt. Trots att jag inte ännu är mitt ultimata jag. 

Just nu är detta det absolut bästa jag gjort för mig själv, sambon och min familj. Som man brukar säga, jag ångrar bara att jag inte gjorde det tidigare.

 

Hur har du hanterat energitjuvar?

 

 

7

Kommentarer

 • Anna

  19.12.2016 10:52 (11 månader sen)

  Jo, du har helt rätt i det du skriver. Det som dock ALLTID stör mig i dylika inlägg är det svartvita tänkesättet. Jag bra -du dålig. Vi har aldrig träffats så det här är absolut inte personligt. Jag vet nog vad du åsyftar, och det är helt relevant. Har själv hamnat att bryta med flera. Men jag önskar ändå ett mer mångsidigt synsätt. Där man inser att i vissa fall är man själv en energitjuv. Det bara ÄR så. Och jag önskar för alla de ska vara medvetna om det.

  • Cecilia

   19.12.2016 20:29 (11 månader sen)

   Det är bra att inse sina brister om man kan och förbättra sig. Jag tror dock inte det är tänkt som "jag bra, du dålig". Mera att "vi klickar inte, så hejdå". En eneregitjuv behöver inte vara sån i med alla sina bekantskaper. Jag tror vi alla kan vara energitjuvar i fel sällskap. Det är då upp till var och en som vill ha positiv stämning att bryta det negativa.

  • Linda Holm

   20.12.2016 12:29 (11 månader sen)

   Ja, det Cecilia sa! Klart man kunde ta upp alla aspekter, men jag skriver kort för det mesta så nu blev det denna vinkling.

   • Anna

    20.12.2016 17:05 (11 månader sen)

    Bra så. Kanske läst för många ytliga reportage i Aftonbladet och Amelia :-), därför jag reser ragg. Sedan har jag sett då någon alltför lättvindigt brutit också, i något tillfälligt hybris. Och det blev inte alls bra. Men jag gillar skarpt "vi klickar ej, så hejsvej". Och faktiskt, med tanke på myself. Se nu till att bryta kontakter där jag blir riktigt jobbig! :-)

    • Linda Holm

     20.12.2016 17:17 (11 månader sen)

     Haha, jo det här får också va ett gratis tips till de som inte orkar med mig ;)


 • Kvinna 30

  19.12.2016 11:13 (11 månader sen)

  Nu vill jag gärna vara anonym men vill ändå berätta. Det är så att min pappa är en sann energitjuv och väldigt narcissistisk. Det här är inget jag har märkt av förrän nu i vuxen ålder när jag insett hur dåligt jag mår av att hela tiden ha blivit nertryckt till skillnad från mina bröder. Vi har från och till haft kontakt, men nu har jag inte orkat ha med honom att göra på flera månader och har på det sättet mått så mycket bättre! Sedan ett år tillbaka går jag hos en psykolog för det här, och det har också hjälpt väldigt mycket i helandet från alla sår min pappa har orsakat genom åren. Så till och med när det är ens förälder som är energitjuven så går det att bryta kontakten, och det ska man för sin egen skull.

  • Linda Holm

   20.12.2016 21:01 (11 månader sen)

   Tack för din historia! Inom familjen måste det ju vara värst att bryta upp..


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.