Lucka 21: Vintersolståndets magi

onsdag 21 december 2016 - 19:50 | 0 Kommentarer

Idag är det vintersolstånd. Det är knappast någon nyhet att denna dag är årets mörkaste och att vi nu går mot ljusare tider igen. Därför ska jag idag, sent om sider, berätta lite mera om vintersolståndet. Vintersolståndet kallas även Yule och är en ljusfest då man firar solgudens födelse och ljusets återkomst. Moder jord har sedan sommarsolståndet saktat farten och vänt sina krafter inåt. Naturen ligger i vinterdvala.

Man kan säga som så att vid allhelgonatid, även kallad Samhain, är sommarens slut och vi säger farväl till solen/solguden, som reser in i mörkret och dör. Men hans död är bara temporär. Vintersolståndet, Yule, är tidpunkten då gudinnan åter föder fram honom som en ung man, och solen är tillbaka! Han växer sig allt starkare medan gudinnan slumrar i mörkret och hämtar krafter, för att vid Imbolc, den 2 februari, vakna till liv som den unga kvinnan, våren.

Månaden före Yule är en tid för inre resor, meditation, drömarbete och stillhet. Efter Yule är det dags att igen börja vända sig utåt, skörda frukterna av sitt inre arbete och att växa med det ökande ljuset. Det här beskriver ganska bra mitt liv just nu. 

 

yuleBild från Pixabay

 

Om man vill fira Yule lite extra kan man dekorera med vackra solar och andra saker i guld, för att ta avsked av mörkret och hälsa solen åter. Förr i tiden var det vanligt att man brände ett stort vedträ under årets längsta natt, en "yule log". Vedträt dekorerades under rituella former med besvärjelser för beskydd och fruktbarhet, och sedan brändes den. Man sparade askan eller en del av vedträt för att användas senare under året i magiskt bruk, t ex så kunde man sprida askan över åkrarna för bra växlighet. Eftersom Yule står för pånyttfödelse kanske det kunde vara en bra ide att rista in eller besvärja vedträt med negativa tankar och tråkiga saker och sedan bränna dem.

Man kan även hälsa solens återkomst med gul mat och levande ljus. Den här årstiden äter vi i vår familj väldigt mycket citrusfrukter. Det är ju säsong för dem nu. Levande ljus hör årstiden till och det kan man säkert hitta i varje hem nu. 

På något annat sätt har jag inte uppmärksammat Yule tidigare. Ja, det är faktiskt en rätt ny bekantskap för mig det här med att fira vintersolståndet och dess betydelse. Jag har inte hört talas om något stort firande i Finland, men vid Stonehenge i England har jag förstått att folk brukar samlas. Det rapporterar också Yle om idag. Idag har jag och barnen ätit upp en hel påse mandariner och bakat gula lussebullar. Kanske vi har gjort vårt för denna gång, eftersom vi inte hunnit planera in någon annan ritual. Det får vi fundera på inför nästa år. 

 

Taggar:

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.