Mediekonsumtion och källkritik

fredag 30 juni 2017 - 17:00 | 0 Kommentarer

Varje vecka har Sevendays en blogglista, ett bloggtema. Jag har inte varit speciellt aktiv med dessa, listor överlag är inte min grej. Samtidigt är det ett bra knep att ta till om man har bloggtorka. Denna vecka är jag ändå med och vi diskuterar medievanor!

 

Det första nyhetsmediet jag konsumerar på morgonen är:

Jag konsumerar faktiskt inte nyheter speciellt flitigt. Jag vill inte läsa om en massa krig, elände och negativitet. Vissa saker som sker i världen behöver jag ändå känna till, och den informationen tar jag del av i min yrkesroll. Privat vill jag bara ha glädje och positivitet i mitt liv. Därför ligger traditionella nyheter väldigt lågt på min prioriteringslista. Vasabladets nätsida skummar jag igenom med jämna mellanrum, men det är inte det första jag gör på morgonen.

 

I framtiden kommer massmedierna att:

Min förhoppning är att massmedierna börjar göra det som de är avsedda att göra. Sprida opartisk information. Gräva djupare efter sanningen. Avslöja hemlighetsmakeri och bluffar. Lyfta fram obekväma historier. Detta ser man alltför lite av idag. Med risk för att kränka eller glömma någon finns det bara en journalist i Österbotten idag som vågar gå i den här riktningen – Anders Eklund, du är outstanding!

 

Papperstidning, e-tidning eller ingendera:

Faktiskt ingendera just nu. Ingen dagstidning i alla fall. Måste jag välja blir det ändå papperstidningen. Jag vill hålla i det jag läser. Se på bilder, känna mig gammaldags. Jag har inte ännu förstått tjusningen med e-böcker. Jag motarbetar aktivt min inre eventuella blivande e-boksfantast så mycket det bara går.

 

Jag betalar/betalar inte för nyheter eftersom:

Jag betalar inte. I dagsläget känner jag inte att jag får valuta för pengarna. Främst för att jag inte hinner läsa alla nyheter, men också för att jag inte har ett intresse för det. Den information jag behöver når mig ändå.

 

Min favoritapp i nyhetsväg:

Jag vet inte om Facebook räknas som en nyhetsapp. Men där kan jag delvis själv välja vad jag tar del av. Jag följer bara positiva sidor och människor som ger mig energi. Där får jag de nyheter jag vill ha. Nyheter som tex tidpunkter för spirituella träffar och intressanta kurser.

 

Jag använder sociala medier för att:

För det första vill jag säga att jag beundrar er som inte använder sociala medier! Helt på riktigt! Jag både beundrar och avundas er. Jag beundrar också människor som fortfarande har en icke-smarttelefon eller kanske rentav ingen mobiltelefon överhuvudtaget. Jag tror att ni har ett väldigt skönt och stressfritt liv. Ingen kräver att ni skall vara online dygnet runt.

Trots detta har jag aktivt valt att vara en del av sociala medier. Inte för att jag känner mig tvungen pga utvecklingen – utan för att jag vill. Det finns fördelar och tack vare dessa använder jag mig ändå framför allt av Facebook. Det är väldigt lätt att hålla kontakt med folk. Det är även helt gratis. Det är väldigt lätt att få kontakt med människor man vill ha omkring sig! Det är lätt att samla likasinnade i olika grupper, det är lätt att snabbt nå ut med information. Utan Facebook hade jag inte haft kontakt med avlägsna kusiner, lärt känna många underbara människor eller varit en del av sammanhang jag knappt kan leva utan idag. Det är med blandade känslor jag erkänner att mitt liv hade varit så mycket fattigare utan Facebook.

 

Instagram för mig är:

Jag är medlem på Instagram. Jag har dock inte ännu förstått hypen med det. Jag uppdaterar ibland, men tvingas påminna mig själv om det. Jag hade en förhoppning om att bli mer besatt av Instagram än jag är idag, men det är kanske lika bra att det inte blev så.

 

Jag är bra/dålig på att vara källkritisk:

Jag påstår själv att jag är mycket källkritisk. Kanske lite för mycket för mitt eget bästa. Ibland skulle det bara vara så mycket lättare att inte gräva ner sig för att hitta roten till olika saker utan bara tro på det som serveras. Sen kan man ju också fråga vad källkritik innebär. Vi är säkert alla överens om att det handlar om att hitta sanningen. Vad som är sant och vad som är friserat. Sedan beror det på vad källan säger. Ger källan fel svar kanske man inte tror på den. Ger källan rätt svar är den sann. Det är knepigt med källkritik. Vem ska man tro på riktigt?

 

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.