Naturens mat - granskott

onsdag 14 juni 2017 - 22:40 | 6 Kommentarer

Ni som följt min blogg ett tag vet att jag ibland drömmer om att bli självförsörjande. Det är kanske inte så lätt på våra breddgrader men drömma kan man alltid, som jag konstaterade i mitt senaste inlägg. En grå zon i den här självförsörjningsdrömmen har varit kunskapen om vad man kan äta som man inte odlat själv. Det som redan finns i naturen alltså. Bär och svamp och fisk och sånt känner jag till. Ja, i själva verket känner jag endast till att flugsvamp inte är så bra att äta, resten är osäkert. Men ni förstår. Kunskapen inom detta ämne är inte speciellt stor. 

Därför anmälde jag mig tidigt i våras till en kurs i detta ämne med fina Magdalena. Jag känner mig nu betydligt säkrare på vad jag kan gå och plocka runtomkring mig. Jag tänkte ta och dela med mig lite av min nyvunna kunskap och börjar enkelt med granskott. Kan man äta detta? Javisst! Granskottssirap hade jag hört talas om tidigare. Jag har tänkt att det säkert är svårt att laga egen. Men det är det inte alls! Nu har jag inte kommit så långt som till sirapen ännu, men det är under arbete. Nu är det hög tid att tillverka detta, granskotten har kommit fram och det är inte många veckor, eller kanske dagar, kvar innan det är för sent att plocka dem.

 

IMG 20170614 184709

Så här gör du:

1. Gå ut i skogen - din egen skog, eller med lov av skogsägaren - och sök en gran. De ljusa granskotten i ändan på grenarna är de du skall plocka. Plocka helst inte ett toppskott eller alltför många skott på samma gran. Skotten skall vara ungefär lika stora som halva tummen.

2. Skölj skotten om de är smutsiga. Låt torka.

3. Varva lika delar granskott och (ekologiskt rör-)socker i en burk. Först granskott, sedan socker, sedan en skiva ekologisk citron. Fortsätt så i några varv beroende på hur stor burk du har. Min burk rymmer två varv. Det skall finnas lite utrymme mellan översta citronskivan och locket.

4. Låt stå i ett väst- eller östfönster en månad. Japp, det kräver lite tålamod. Vänd burken upp och ner några gånger varje dag! 

5. Vänta.

6. När sockret smält och det blvit en rinnande massa är det dags att sila bort sirapen genom en sil. Vi vill endast ha det flytande med. Förvara i en mörk glasflaska.

7. Njut! Sirapen sägs smaka bra på tex plättar. Den lär även fungera ypperligt mot hosta! Så passa på nu och samla granskott inför kommande vinters förkylningar.

Jag har själv aldrig ätit denna, men jag får återkomma när det blir så dags. Nu ska vi först vänta. Den torde vara klar lämpligt till min semester.

 

En annan sak man kan göra med granskott är att helt enkelt steka dem i (mycket) smör. Jag måste erkänna att jag var något skeptisk till detta, men det är förvånansvärt gott! Man kan även äta dem råa. De har en lite syrlig smak och passar utmärkt som tilltugg till en sallad eller vilken mat som helst! Det är bara att experimentera! 

 

IMG 20170614 192903

 

Har du ätit granskott eller tillverkat något av dessa?

Kommentarer

 • saara

  15.06.2017 19:21 (7 månader sen)

  Världens bästa hostmedicin! Barnen gillar också, brukar ge då de är förkylda (de gillar inte honung) Brände vår sirap i bottnen idag, så skickade maken och sonen att plocka nya skott ;)

  • Linda Holm

   15.06.2017 23:58 (7 månader sen)

   Åh, låter bra! Ska själv också laga en större sats nu. Men brände? Skulle du värma den?


 • Anna

  16.06.2017 08:50 (7 månader sen)

  Glass av granskott är supergott! Vet bara ett ställe som gör den och det är i Tallinn men kanske bästa glassen jag har ätit!

  • Linda Holm

   16.06.2017 21:55 (7 månader sen)

   Åh, låter spännande!! Hur månne man gör det?


 • Amanda

  16.06.2017 23:14 (7 månader sen)

  Minns att vi på dagis åt granskott ibland och också på våra skogsturer lagade tallbarrsté. Borde testa laga det igen eftersom jag tycker mig minnas att jag tyckte om det! :)

  • Linda Holm

   18.06.2017 19:10 (7 månader sen)

   Låter som ett bra te!


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.