Hur man undviker magsjuka - på riktigt!

torsdag 3 mars 2016 - 18:30 | 8 Kommentarer

Har någon av er missat att vi är inne i magsjukornas högsäsong? Grattis i såna fall! Magsjuka, eller vinterkräksjuka brukar nå toppnoteringar i november - mars.

Jag har inte missat det. Förra veckan blev ena barnet sjukt. Att magsjukorna får fäste varenda år beror på olika orsaker. Dels är det många som inte bryr sig om magsjukesmittan, "det kommer om det kommer". Det finns också sådana som inte vill ha det. Alls. Därför tänkte jag ge några tips på hur man kan undvika det. Och vem är väl bättre på att tipsa om hur man undviker magsjuka än en emetofob. Min opartiska bedömning är - ingen. Eftersom emetofobens livsuppgift lätt blir att undvika magsjuka. Sorgligt men sant.

Följande tips är speciellt bra om du haft kontakt med någon som är sjuk, eller har någon familjemedlem som är sjuk. Jag följer dessa och har haft magsjuka endast en gång i mitt vuxna liv. Och det var matförgiftning, från en restaurang (som i dagsläget har avslutat verksamheten):

 

1. Tvätta händerna! Det är väl ingen nyhet för någon. Tvätta regelbundet med tvål och vatten. Använd egna handdukar. Pappershanddukar torde vara effektivast, men det är inte speciellt hållbart ur miljösynpunkt. Däremot läste jag någonstans att handdukar borde tvättas när man använt dem tre-fyra gånger för att hållas fräscha. 

Tvätta alltid händerna efter blöjbyte och butiksbesök. Tvätta också händerna efter att du skött om den som sitter med spyhinken. Visserligen behöver man inte låta det gå till överdrift. Men viruset smittar via beröring. Det räcker med en liten droppe och olyckan kan vara nära!

Har ditt barn varit magsjukt - var extra noga med hygienen två veckor efter att barnet tillfrisknat. Speciellt om barnet har blöja. Viruset kan finnas i avföringen upp till 10 dagar. Kanske ännu längre.

 

2. Undvik att äta med händerna! Ät hellre mat du inte behöver ta i. Undvik smörgåsar framför allt. Undvik att hacka grönsaker och annat du måste ta i med händerna. Eller så gör du som kökspersonal - använd handskar! Om det finns en risk att du redan är smittad - ät ingen starkt kryddad mat som retar magen extra mycket. Ät lättsmält, magvänlig mat.

 

3. När du redan är smittad och känner magknipet komma krypande - 10 vitpepparkorn brukar rekommenderas! Det kan fungera. Men hur hälsosamt vitpeppar i större mängder är för magen - det må var och en avgöra själv. Men det finns bättre alternativ. Det finns tyvärr inget annat botemedel som verkligen fungerar mot magsjuka än ett. Jag har inte hittat något. Det finns vissa receptbelagda mediciner som förhindrar kräkningar. Trevliga bieffekter har de också - sömnighet, diarre, depression, kramper, hjärtstillestånd... Nej tack.

Kolloidalt silver. Inga kända bieffekter. Man kan bli blå!! Nej. Inte av ett kolloidalt silver i styrkan 10 ppm. Risken att få argyri, dvs en blå-gråaktig hudton finns dock om du druckit flera hundra liter på en gång. Hundratals liter. Inte speciellt sannolikt med andra ord. Och för er som inte förstår ironi - det är helt omöjligt. Du drunkar före du nått sådana mängder på ett dygn.

 

DSC 0994

 

Jag har testat detta många gånger. Jag skulle vilja påstå att det räddat mig från en mental kollaps. Jag är inte längre rädd för magsjuka på samma sätt som förut. Jag vet att det fungerar. Varje gång jag fått minsta lilla antydan till magknip tar jag den mängd som behövs.

Kolloidalt silver är förbjudet! Nej, det är inte förbjudet. Det är klassificerat som vattenreningsprodukt, och vad består kroppen av till största delen? Vatten! Tadaa! Perfekt att rena kroppen från virus, bakterier och andra inkräktare med andra ord.

 

4. När du blivit frisk, stanna hemma tills du slutat smitta! Detta låter enkelt, men är ack så svårt. Man smittar upp till 72 timmar efter att man blivit frisk. 72 timmar - det är tre dagar. Efter att du tillfrisknat. Dvs - inte efter sista spyan. Utan räknat från när du är normal och äter vanlig mat igen. Det kan alltså i värsta fall ta upp till en vecka innan du slutar smitta. Därför är det ingen konstighet att man i vissa familjer har magsjuka med en veckas mellanrum. Att man på många daghem rekommenderar att barnen stannar hemma 24 timmar efter sista spyan är alltså ett skämt. Inte konstigt att daghem är ett magsjukeparadis om föräldrar följer denna regel. Jag förstår att man inte kan hålla hem barnen en vecka, men skulle alla helst tänka på minst 48 timmar kunde man minska epidemierna drastiskt!

 

Hos oss följer vi dessa regler slaviskt. Jag önskar att det vore likadant överallt, men det är än så länge önsketänkande. Dock hjälper dessa punkter dig att undvika att bli sjuk! Hos oss har det fungerat utmärkt i flera år redan, endast den första brukar bli sjuk. De övriga fyra klarar sig.

Kommentarer

 • Annika

  03.03.2016 19:06 (2 år sen)

  Vet också hur det är att leva i den skräcken, det gick dock nästan helt om när graviditetshormonerna minskade. Hur snabbt och hur mycket ks ger du till barnen?

  • Linda Holm

   04.03.2016 19:59 (2 år sen)

   Jag brukar blanda ca 1/2 dl ks med lika mycket eller mer vatten. Sen får de sippa på det. Detta alltså när de har spytt. När ngn annan spyr lite mindre. Men jag använder det inte annars i förebyggande.


 • Barbro

  03.03.2016 19:44 (2 år sen)

  48 timmar är vad vår skolhälsovårdare rekommenderar. Att förebygga med goda baciller för tarmen är också ett bra sätt. Jag smittas väldigt sällan av magsjuka trots att jag jobbar med barn hela tiden. Det har t.o.m hänt att jag blivit nerskvättad av spyor utan att bli sjuk. Fick bekräftat när jag läste boken "Charmen med tarmen" att om man äter så att man har en sund bakterieflora i tarmen förebygger man många sjukdomar. Ny forskning kring pro-och prebiotika visar på intressanta resultat. En bok värd att läsa. Rolig dessutom.

  • Linda Holm

   04.03.2016 20:00 (2 år sen)

   Känner till den boken och ska snart läsa den! :)


 • Maria

  03.03.2016 21:54 (2 år sen)

  Jag har själv varit osäker på hur länge man smittar efter tillfrisknande, bra att veta! :) vad tror du annars om oregano-olja (candimin) istället för vitpeppar?

  • Linda Holm

   04.03.2016 20:02 (2 år sen)

   Det har jag inte hört om i detta sammanhang, så vågar inte uttala mig..


 • Linda

  03.03.2016 22:30 (2 år sen)

  Kan man dricka kolloidalt silver då man ammar också? Och var får man tag på det?

  • Linda Holm

   04.03.2016 20:10 (2 år sen)

   Jag köper från Www.greenlily.fi eller www.silver4health.nu. Båda lokala med lager i Kvevlax resp Närpes. Jag skulle inte börja under amning eftersom det kan driva ut gifter som överförs i mjölken. Men vid enstaka tillfällen, ja. Inte regelbundet. Men det är bara min åsikt om hur jag skulle göra.


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.