BloggHEADER

I mötet med andra

Skrivet av Anna Sjöström 12.01.2020 | 0 Kommentarer

"Ah, Finland, det enda landet som är bättre än oss på utbildning", sa en kompis vid mitt boende från Singapore. 

Vad andra verkar tycka om Finland här på andra sidan är bra. Folk vet om att vi har en bra utbildning, att det är tryggt hos oss och att vi åtnjuter Nordisk välfärd. Folk vet också om att vi har alkoholproblem. Alla vet inte att tomten bor i Finland, men det har jag inget emot att påminna alla om. 

Speciellt under de senaste veckorna har det varit extra roligt att vara finländare. Både på jobbet och på mitt boende har folk mött mig med leenden och vi har fått diskutera Finlands nya regering och jag har fått high fivea mina finska vänner. 

Vad vet folk inte? 

Många blir förvånade när jag tar upp Finlands stora problem med våld i hemmet. I skenet av vårt lands ledning är det kanske en jämställdhetsparadox.

Andra blir förtjusta i "nattsolen" då jag visar bilder från midsommaren när vi spelade pétanque vid Pjåso (en grynna i Malax skärgård) klockan 11 på kvällen.

Folk vet inte heller att Finland är tvåspråkigt. Vilket vi egentligen inte kan hålla emot någon, då knappt våra grannländer håller koll på det. 

"Ja, är inte Finland ett socialistiskt paradis?", konstaterade en kollega. 
På tal om socialism och Norden måste jag rekommendera denna op-ed från New York Times av Anu Partanen. Anu skriver i artikeln om varför Finland egentligen är ett kapitalistisk paradis, snarare än ett socialistiskt. 

Här ser jag sådär passligt stirrig ut, men laddar upp eftersom det var en dag då jag hade på mig min Marimekkoklänning på jobbet - man ska dra häjmåt tå man kan. Klänningen hittade jag f.ö. i en amerikansk affär för 25 % av vad priset brukar vara hemma i affärerna. 

81472125 3016896714996587 1182827430608371712 n

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar