BloggHEADER

Min förnyade syn på Finland

Skrivet av Anna Sjöström 14.11.2019 | 0 Kommentarer

"Va? Har du inte läst "In the land of white lilies"?" frågade min turkiska vän mig en dag när vi promenerade hem från Fordteatern. In the land of white lilies är en bok, skriven av en rysk journalist, som beskriver Finland som en förebild för andra länder. I Turkiet uppmanar man tydligen elever i lågstadiet att läsa boken. 

Kanske det är för att jag är långt borta och undermedvetet fokuserar på alla goda ting i Finland eller så är jag inspirerad av civilreligionen runt mig. I vilket fall som, så har min uppfattning av och koppling till Finland växt starkare medan jag har varit här. 

Det gör liiite ont att skriva denna post, antagligen pågrund av Jantelagen. "Tänk om någon tror att jag tycker Finland är bättre än något annat land nu eller tycker att jag är snobbig på något sätt". 

Vi finländare har så mycket att vara stolta över ändå! Då så många icke-finländare jag möter här glatt påpekar att det ÄR tufft att Finland blev självständigt OCH förblev självständigt och seglade mot väst under hela 1900-talet känns det som att vi också kan tänka mer på detta. Är det bara jag som knappt reflekterat över detta under senaste åren? 

TRE SAKER jag är stolt över med Finland. 

Just nu har Finland presidentskapet i Europeiska rådet. Under ämbetstiden är Finlands mål att stärka EU:s roll som en global ledare i klimatåtgärder OCH att göra EU mer socialt inklusivt? Presidentskapet innebär också att flera europeiska ledare kommer mötas i Helsingfors - flera gånger! 

Eller, hur med faktumet att Finland är en global ledare i transparent journalism? Ji int he ganska tåfft? Speciellt eftersom Yle:s kommentarsfält ofta innehåller åsikter som verkar motstrida detta. När vi sätter oss ner och tittar på nyheterna så behöver vi inte oroa oss för ifall meddelandet bara är en halvsanning, eller inte en sanning alls - något jag har tagit rätt för givet största delen av mitt liv. 

OCH! Finland har den näst mest könsneutrala riksdagen i världen - det enda landet som är före oss är Sverige - let's beat them in 2023 (lillebrorssyndrom? jag? nää).

Våra förfäder HAR kämpat och arbetat för att detta och mycket mer ska vara en realitet för oss. 

Och yessss, vi har mycket att arbeta på ännu. De förbättringar jag ivrigt väntar på inkluderar en samtyckeslag, en förnyad och mer jämställd föräldraledighet och för VR:s monopol att bli borttaget.

Nästa gång jag är hemma och är frustrerad över mopedbilen som kör framför mig i 40 på Strandvägen, att det aldrig finns täckning i Solf eller på att Riksåttan aldrig tar slut ska jag försöka ta tiden i mer aktivt bruk. 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar