Visa alla inlägg skrivna juni 2016

onsdag 29 juni 2016 - 21:26

Ohemula tankar

Det brukar vara nyhetstorka denna tid på året och alla möjliga upphittade solskenshistorier eller dito rötmånads brukar dyka upp med jämna mellanrum. Men nu sysselsättes både journalister och samhällspåverkare med den ena händelsen efter den andra. Man kan lugnt konstatera att det varit hel del på sistone.

Själv överraskades jag av att midsommaren var här så snabbt. Den som följer med nyheterna varje dag kan kanske ana sig till varför mina tankar splittras. Samhället utvecklas varje dag och det tappra försöket att följa med i samma takt kräver total fokus. Speciellt när man jobbar med människor, deras känslor och egna referenser. Allt skall passas in som i ett 10 000-bitars pussel. Det är inget "working nine to five" skimmer över dagarna. Det är utmanande, självvalt och oerhört givande. Ingen dag är den andra lik. Men lite semester kommer att göra underverk. Med mental träning varje dag och min egen rätt till avkoppling och nedladdning kommer att ge energi för fulla muggar när augusti är här, snabbare än vi kan ana.

Jag måste medge för mig själv, att tiden för att sjunka ned i SOME och bloggtankar har stagnerat på grund av fokus på det professionella. Att på sätt eller annat vara inne där det hela tiden händer ger perspektiv på tillvaron. Precis på samma sätt, men omvänt, när man är totalt frånkopplad och enbart uppfattar sanningen som den kan läsas i de olika tidningarna eller på olika webbplatser. Det är lätt hänt att man fastnar i "nyhetsträsket". Och tyvärr har det mesta varit negativt. Jobbigt när man vill tänka positiva tankar. Men de negativa tränger fram likväl.

Jag försöker att utvärdera dagarna och hitta det goda i var och en för sig. Det finns massor, ifall man själv försöker hitta det. Jag har fokuserat på kunskapen i våra studier eller i jobbet, när min kompetens är det som gjort sig gällande i vardagen.

Skillnaden mellan kunskap och kompetens har visat sig på riktigt i många sammanhang. Vi kan titta på hur reaktionerna efter folkomröstningen i Stor-Britannien, när man började söka kunskap om vad EU är och vad ett utträde innebär i praktiken. Detta efter att man röstat med fötterna. När de som haft en kompetens att se följderna av endera beslutet kanske inte haft förmågan eller kanske vilja att förklara vad ett utträde innebär. Varför skall fakta döljas av en massa tyckande? Inte vill man heller ta till sig fakta eller sakkunskap, eftersom man har sina förutfattade meningar.

I många sammanhang kan jag skönja en viss form av s.k. manipulation. Och jag vet att jag är ute på farligt vatten, men det finns frågor som har irriterat min tanke under några veckor. Frågorna blir mera markanta för var dag som går. Frågor som jag uppfattar på mitt sätt, utgående från mina egna referenser. Frågor som engagerar folk och enbart på basen av tyckande eller att man på grund av envishet klamrar sig fast vid en åsikt man skapat.

När jag av en ren nyfikenhet tog till mig reklamtidningen TV7 Uutiset. Den som gör reklam för den egna TV-kanalen, blev jag ytterligare mera konfunderad. Jag anar en form av "hjärntvättning".

I en artikel ifrågasätter man begreppet "mindfulness". Detta eftersom man ser det som en del av buddismen. Man påstår att vi i västerlandet anammat detta som marknadsföring av ett verktyg för att kontrollera livet och för avslappning. Istället vill man införa bönen som ett bättre alternativ. Men hallå!
Är det inte lite samma sak? Man försätter sig själv i ett lugn och fokuserar på det inre.
En övning i att avsiktligt vara medveten om det som händer i nuet utan att döma sig själv eller annan eller hur saker och ting är, endast observera. Varför inte ge sig själv en stressfri tillvaro med försök att dämpa ångest och nedstämdhet. Att se glädjen nu istället för att älta det som redan hänt eller vältra sig i det som kanske kommer att hända. Nuet är ju faktiskt det enda som du kan påverka, inte det som hänt. Det som kommer att hända kan du ge lite positiv skjuts med målmedvetna och positiva tankar.

Vad är man rädd för frågar jag då?

Det finns ett begrepp "dharma", som har sitt ursprung i "att hålla". Då det gäller detta sammanhang kan man säga "att hålla oss tillbaka" eller skydda mot lidande och dess orsaker. Jag ser inget fel i det. Ifall jag med meditation kan skydda mig själv, är det väl en ynnest gentemot mig själv. Varför skulle det vara fel att träna sig själv till kontroll oberoende av vad som händer. Vi kan bli upprörda, men kan få känslan att försvinna istället för att älta. Buddismen talar om disciplin, men dock självdisciplin. Inte disciplin som påläggs utifrån, av någon annan. Det handlar om disciplin som övervinner negativa egenskaper och som vi kan öva oss till.

Av tradition har vi ansett, lärt oss, att det är religionens sak att föreskriva vad som är sunt eller inte. I det moderna samhället har religionen till vissa delar förlorat sin ställning och inflytande, men ej heller någon ersättning har kommit in i sammanhanget. Därför söker människan vidare och då kommer "självhjälp" in i bilden.

Man säger i gratistidningen att via buddismen är man otröstlig. Ser ingen förtvivlan eller sorgsenhet i mindfulness eller meditation. Tvärtom!

 Kanske man är mera rädd för alla den självhjälp som erbjuds idag i självhjälpsböcker och av charlataner än själva utövandet. Men jag vill påstå att dessa charlataner finns inom olika sekter, rörelset och religioner.

Jag ställer mig mycket frågande till den rörelse som håller på att byggas upp i Karleby av den unga killen, som fångar mångas uppmärksamhet idag genom sina historier och sitt sätt att tillägna sig en status som jag upplever att han ser vara större än han äger. Ingen är stor nog att ta sig rollen som frälsaren för var och en. Den rollen behöver var en fundera på själv.

Centerpartiet2014

Almedalen 2014

Det finns ett skydd mot manipulation och det är kritiskt tänkande - det är fullt tillåtet att tänka själv!

Jag har förmånen att igen få ta mig till Gotland, Visby och Almedalen under helgen och ett par dagar under nästa vecka ta in allt som jag hinner med av ledarskap och samhällsbygge. Detta med det kritiska tänket jag vant mig vid i dessa sammanhang. Återkommer med inlägg och via Insta från rosornas stad.

onsdag 22 juni 2016 - 22:46

Hip - not!

Ni alla som mot all förmodan följer min blogg har säkert noterat min totala frånvaro. Jo, mina tankar har varit upptagna på annat håll och fokuset satt på allt som hänt i samhället och som vidare påverkat mitt jobb. Men samtidigt är jag inte den som bloggar om det som alla vill läsa. De snabba rycken och ytlighet är inte min grej. Kanske jag inte passar in i sammanhanget. Men då vill jag också att ni tydligt och klart påtalar det för mig. Men egentligen struntar jag fullständigt i ifall man gillar eller inte. Så länge som jag får vara mig själv mår jag bra.

Jag skulle kunna göra snabba inslag från vardagen om "dittan och dattan", men på något sätt känns det inte helt okej. Men jag kan kanske ändra mig. Djupet som finns inom mig har alltid funnits. Allt sedan 25-års ålder när min hjärna lär ha varit fullt utvecklad. Idag vid 50 och några, har djupet blivit starkare. Därtill en 24-åring och en 19-åring till vilka jag vill dela den visdom som jag fått.

Men kära ni! Nu tänker jag semestra lite. Även om jag vet att det precis som i nyheterna sägs, där undersökningar visar på att vi jobbar en av fem semesterveckor. Det är nästan tvunget, när semester och ledighet infaller under den tid som planering och förberedelse behöver bli gjord. Men det får bli en senare huvudvärk.

Men detta ger även mera tid för tankar i bloggens värld.