Visa alla inlägg skrivna juli 2018

söndag 22 juli 2018 - 16:58

Tur, slump eller val?!

Blender

Det var inte tur eller en slump att den yngsta inte stod i närheten av "blendern" när dess kanna sprack i två bitar - det var skönt att hen hade valt att stå en bit i från med vägg emellan. Men med snabb reflektion till köket vid smällen och klokt handlande, drog hen ur kontakten. Men förödelsen var där. Det såg ut som om det värsta dådet hade begåtts med vassa knivar i köket. Det var stänk uppåt väggar, på golv och i tak. Det blev att ta till trasor och svampar.

Blev då att fundera på vad som är tur och slump eller rent av ett medvetet eller omedvetet val.

Att säga att det är tur att.... tror jag att visar på en viss osäkerhet. Men osäkerhet för vad? Det är ren tur när man vinner en liten slant på lotto eller drar vinstlotten i ett lotteri. Vi har otur när vi drar nitlotten.

Vi använder ordet tur på ett väldigt konstigt sätt. Kanske jag använder ordet tur ifall jag vill att någon ska bekräfta eller förneka ett påstående eller en tanke jag har. Eller för att motvilligt beskriva en framgång, för att förminska den. Kanske t.o.m. för att förstärka en sarkasm.

Man är kanske tvär och brottas med sitt dåliga samvete och hoppas innerst inne att situationen vore annorlunda, fullt medveten om att man kanske gjort en felbedömning eller att någon annan dragit en slutsats om en situation utan all fakta på hand och försöker påverka det egna beslutet i tron om att man hjälper. Kanske man hänvisar till sin tur (slumpen) när det går dåligt och till egen förtjänst när det händer bra saker.

Det kan väl inte vara så, att det är tur eller slumpen som avgör våra liv. Det mesta handlar i stället om omständigheter, påtvingade sådana eller givna. Att vi är med om olika saker i våra liv gör att vi ibland måste välja väg. Attityden har en viss betydelse och i vår backspegel kan vi välja att tolka händelserna på olika sätt. Man kan dra nytta av sina egna erfarenheter, men man kan inte ha kontroll över allt i sitt liv. Är det då turen eller slumpen som kommer in i bilden? Ifall man bara tittar efter en sak, missar man helheten.

Vi vet att vi reagerar starkt när häftiga förändringar sker från det som vi är vana med, som de vanedjur vi är. Vi känner kanske rädsla och en osäkerhet när något snabbt och oförklarligt sker. Försök lura din hjärna om du kan. Jag kan inte. Däremot kan jag mata den med tilltalande och positiva bilder för att det ska kännas bättre. Slå omvärlden med häpnad - inte på käften!

Lyckoforskningen visar på, att det är människors tankar och attityder som avgör om man har tur eller otur. Människor med verklig tur har en mer avslappnad attityd till livet. De är mindre fokuserade på detaljer och ser mer till helheten. Kanske det är så att man vågar släppa taget en stund, och lyssna både inåt och utåt för att kunna greppa ett större sammanhang.

Hur ofta har du hört - Vilken tur du har haft med dina barn. Vilken tur att jag fick godkänt i tentan eller i provet. Vilken tur att få ha dig som vän. Vilken tur att jag inte har...

Det är ingen tur - det är ett val eller en omständighet.
Jag har själv valt hur jag vill uppfostra mina barn till de fina, tänkande, verbala och omtänksamma ungar de är. Att även de sen hamnar i olika obekväma eller hjärtlösa situationer är deras eller någon annans val eller en omständighet.

Att man lyckas i tentan är ingen tur, det är eget målmedvetna arbete som gett resultat.

Att få någon som sin vän, är ett val bland alla ca 7 miljarder människor som befolkar vår lilla blåa prick i universum. Det efter att själarna möts i en tyst eller verbal kommunikation - man talar samma känslospråk, oberoende bakgrund.

Men inget är gratis. Det behövs en bra tvåvägskommunikation och det ska både ges och tas med respekt för varandra som människa och varandras behov. Man väljer vilka människor man vill ha i sitt innersta liv. I det yttre livet är det omständigheterna som avgör.

Detta blir extra tydligt under olika utvecklingsfaser när man ställer frågan "Vem är jag och vart ska jag?" Kanske upptäcker man att vissa människor känns som om de vore en del av en själv, när andra bara finns där av en eller annan anledning.

Så även när andra djupa frågor som utgår från den egna situationen dyker upp under en människas lager av överkrav, prestationsångest, känner vi oss otillräckliga. Då behöver vi ha den bredvid, som ser oss som den människa vi är. Så är det att leva. Men ju hastigare tempo, desto större risk för att livet fastnar i det där ytliga och då blir det svårare att hinna fatt sig själv och landa i och ge utrymme för de egna känslorna.

Det är också viktigt att kunna umgås med sig själv, men som ensam är man inte alltid den starkaste. Ibland kan man göra underverk tillsammans och det är mycket roligare att upptäcka världen när man kan dela varandras olika känsla för upplevelsen och på så sätt bredda sin egen syn.

Vi är medveten om att alla inte kan gilla alla. Men vad gör vi inte för att få vara en del av olika sociala grupper. Sätt upp handen, den som tror att den är älskad av allt och alla endast genom att vara. Gissade det. Ingen! Ibland känns det som om vi måste prestera och bevisa för att vi överhuvudtaget ska kunna vara en del av en grupp eller en del i en annan människas liv. Istället för att bara vandra sida vid sida och ge varandra stöd när det behövs.

Turklover2Det som vi i många sammanhang gärna nämner som tur är egentligen resultat av svettigt, hårt och även svårt medvetet arbete eller val för att nå fram till målet.

Man gör sina egna val, och ibland är det helt okej att ändra riktning ifall man är osäker på sitt val - att ompröva med nya erfarenheter i backspegeln och positiva bilder som signalerar direkt till den egna hjärnan - Bra att du vågar! När någon annan kanske skulle ha sagt "Tur att du vågar!"

Till syvende och sist. Det handlar om att vara uppmärksam på det som är oväntat och bryter normerna, såtillvida man väljer att öppna ögonen och vågar se de stora sammanhangen utgående från sin egen lilla bubbla.

Vilken tur att jag fått skriva av mig igen och att du valde att ta del av detta.

Lyssna till din intuition och skapa dina egna positiva förväntningar inför hösten under denna sköna sommar!