onsdag 20 juli 2016 - 21:58

Det är de små tingen som avgör

Vaknade med mör rygg och ömma fötter efter gårdagens besök i Östermyra. Vad är det som driver mig till att dregla över inredningstidningar och bloggar - att svettas i kö med andra ivriga besökare av bostadsmässan? Det undrar jag efter gårdagens besök i Östermyra. De flesta med kameran i högsta hugg för att fånga upp detaljerna, även jag. Vissa med mycket högljudda kommentarer om hur de uppfattade detaljer eller helheten, även jag. Andra var där för att hämta inspiration eller få bekräftat att de valt rätt färg, material och inredning i sitt nybygge, kanske även jag till en viss del. De flesta gick igenom husen under tystnad och kom ut, endera av ren hänförelse eller total besvikelse.

De flesta hus gav mig en känsla av att jag tror jag sett det förut. Men det fanns några godbitar som jag skall suga på tills inspirationen faller in för nya tag av inredningsbestyr.

Det mest pråliga huset Villa Tango med sina 232,5 m2 är i kvadrat nästan motsvarande min egen bostadsyta. Skillnaden är dock nästan 80 år, det hade två våningar, jag har tre våningar plus kallvind och många faser av renovering mellan husen. Det var ett nybyggt hus av sten. Mitt är ombyggt från att ha varit lanthandel och bostad i trä. Det var många suckar i kön om storleken och det pråliga. Tja, tänkte jag. Hoppas ägarna har anställd städhjälp. Det var stiligt och enhetligt, men mysfaktorn saknades.

storstahusetMera än 230 m2

Detta i motsats till det pråliga huset fann jag myshuset i mässans minsta hus. Med sina några 30 m2, men mycket väl använda kvadratmeter. Den kunde jag tänka mig på en berghäll med tallskog runtomkring och havet strax nedanför där stormen piskar till uppvigling och solen smälter trötta och frusna själar. Därtill några små krypin som sovstugor och en jättestor altan som förenar helheten. Med utrymme som ger rum för många lunch- eller middagsgäster. Mitt eget "retreat" ställe för goda samtal och människomöten av olika slag. En dröm!

minstahusetLite mera än 30 m2

För mig är det den fysiska omgivningen som triggar mina sinnen. Hur man skapar miljöer som påverkar mående och produktivitet, både hemma som på arbetsplatser. Jag kan fångas av små detaljer, men försöker se helheten som inberäknar funktionalitet, faktorer av trivsel och samklang.

MatrumMat- och umgängesrum i ettans sovalkov

Jag är oerhört nyfiken på ett nytt begrepp inom neurovetenskap. Neurodesign – ett område där hjärna, kropp och biologi möter inredning, arkitektur och design. Det är oerhört spännande med tanke på hur olika vi uppfattar och tar in det vi ser och upplever. Arbetsutrymmen har jag berört tidigare, men skall återkomma i senare inlägg med mera åsikter.

buddhaEttan med kombinerat arbets- och sovrum

Tidigare har jag besökt bostadsmässan i Jakobstad (2000), Vasa (2008) och Karleby (2011). De har alla en gemensam nämnare - marknadsföring av hus, men även av inredning. I Jakobstad blev jag förtjust i Ainola huset, en inspiration från sekelskiftet. I Vasa ett rött stockhus och i Karleby "Villa White" och tänkte samtidigt på hur jobbigt det skulle vara att få alla stora fönster tvättade. Men den sjöutsikten kunde jag inte bara glömma.

När man iakttar inredningen är smaken precis som baken, fullständigt tudelad. I många hus där andra blev hänförda, konstaterade jag att det kunde ha varit en bild från en av Finlands mest kända inredningstidningar. Tyvärr vill jag ha mera sting, kryddighet och personlighet i all inredning och visst hittades även det. Ja även de små detaljerna som tilltalade mig.

skapmedvingarÄnglarna har lagt sig till ro i skåpet

Det är intressant att se alla de kreativa idéer som förverkligas i inredningarna. Det skulle vara en så häftig grej att få inreda ett hus helt utan tanke på kostnader. Jo, jag drömde om att bli arkitekt och framförallt inredningsarkitekt i högstadiet liksom gymnasiet. Fick mycket gott betyg i konst, men matte... Tänk hur en liten grej kan påverka ett livsval. Likväl sitter jag idag med ekonomi, bokföring och statistik i mitt dagliga förvärv. Därför är min hemliga passion inredning i form av smygtittande på hus till försäljning, tidningar, bloggar, sajter, mässor....

Låt din egen dröm bli sann - det finns andra vägar att gå än de som andra tror att de bestämt för dig!

fredag 1 juli 2016 - 21:50

Närturism i Världsarvet

Har efterlyst tips på närproducerade turistfällor. Jag fick en hel del napp och jag rekommenderar varmt att ta bilen eller cykeln, öppna alla sinnen och ge dig själv möjligheten att upptäcka din närmiljö. En miljö som är fylld av historia. Ibland kan jag känna närheten till det som upplevdes då under tidigare århundranden på just det stället. Ifall jag känner efter, blundar och tar in känslan. Jag har en gedigen lista som jag fått av vänner och jag skall försöka hinna besöka de flesta ställen som rekommenderats, men även nya som inte finns på listan. Kanske även du har några förslag på små utflyktsmål, som inte finns på den officiella presentationsbroschyren, men väl värd att besöka.

gardstunet

Idag blev det ett besök i Björkö. En av de vackra byarna i Korsholms skärgård. Den sista innan den svenska gränsen kommer emot på västra stranden. Vår tidigare kollega Pia hade gett oss en inbjudan att besöka deras vackert renoverade hus. Kaffe med rabarberpaj på gårdstunet vid Mårtes Gårdsmuseum satt som en smäck idag. 

museumport3

Satte mig på "Lyftanstenen" invid museets ingång. Bara för att känna efter. Stenen från Valsörarna har sin egen historia. Den har lyfts upp från sjöbottnet vid Gravstensgrynnan. Det ger redan lite kalla kårar. Stenen ser ut som en gravsten, men lär härstamma från dumpad nytto- eller barlast vid grundstötning. "Lyftanstenen" var ett nöje för ungdomarna i början av 1900-talet, när man ville visa sin styrka.

stenmuseum

Salteriet kräver också alltid ett besök när jag rör mig i området. En kaffe ute på terassen under solskenet kan få vem som helst lugn i själen. Och en stund ute på de av havsvattnet välmarinerade gråa små bryggorna invid båthusen.

Det syntes många båtlag, som säkert förberedde inför morgondagens postrodd som ändrats till annan typ av färd. Det är förståeligt med 10m/s ute vid Världsarvet. 

batbjorko3

Imorgon fram till tisdag blir det en anna typ av turism. Ett besök i Visby, Gotland och årets Almedalen förgyller min sommar. Jag vet efter några år av besök, att det behövs bra skor, en ryggsäck,  Litet anteckningsblock, engångsregnrock, vattenflaska, solskydd, gott tålamod och lust med trängsel. I Almedalen trängs alla på samma villkor - den stora mängden av kändisar liksom jag. 

Alla är en del av helheten och med utbud av 3 808 olika evenemang i form av seminarier, föreläsningar och diskussioner, blir det aldrig att fundera över vad man skall göra. Jag har laddat dagarna via appen Almedalsguiden, men ger mig också tid att byta tankar med nätverk inom Centerpartiet och Liberalerna. Kanske över en lunch (älskar deras rökta räkor och creps samt galetter vid Creperiet) eller en kopp kaffe Gotlandspannkaka och salmbärssylt. Fika, heter det visst! Nu skall jag fika efter sängen med väckarklockan på 03.45.

söndag 29 maj 2016 - 21:53

Visit i Österbotten

Jag har min passion för närproducerat, men även det mera exotiska när det gäller mat. Likadant är det med upplevelser. Jag har ingenting emot en resa utomlands, men blir väldigt tillfreds med att upptäcka nya ställen i min närmiljö. Då talar jag om Österbotten. Samtidigt känner jag hur underbart det är att återupptäcka ställen man besökt tidigare eller har en speciell relation till.

Det finns oerhört mycket som jag ännu inte har sett eller fått uppleva i min närmiljö. Jag har bestämt mig att denna sommar att vidga mina vyer ytterligare i min närmiljö. Kanske du kan ge mig tips på utflyktsmål, ett trevligt cafe', en butik, övernattningsstuga, båtutflykt, vandringsleder, museer, teater, parker, marknader, ja vad som helst som ger ett mervärde till de mera vardagliga sysslorna.

stigentillbrage

Idag har jag gjort min jungfrufärd till Sandviksparken och Brages Friluftsmuseum. Hela området är nostalgi för mig. Jag satte mig på trappan vid Mangårdsbyggnaden (från Harf hemman och Böle by i Närpes) och gjorde upp med alla "gamla spöken". Jag diskuterade med sädesärlan som trippade förbi och som spände sina "pepparkornsögon" i mig. Jag grävde och hittade gamla minnen, goda som mindre goda från början av 1990 när jag flyttade in i den då nyuppförda vaktmästarbostaden (Smedasgården från Åvist i Purmo), i vilken min äldre döptes år 1991.

vaktmastarbostad

Det var faktiskt lite spöklikt under de stormiga höstkvällarna med alla som ville ta sig en titt in i stugan med nästippen tryckt mot fönstret, mössen som gärna spatserade på vindsvåningen under natten och fladdermössen som satte igång alarmet i mangården (för det finns ju inga spöken...). Jag ensam hemma och höggravid rusar ut för att skrämma bort eventuella inkräktare. Hur dum får man va'? Jag fick en reprimand av den polispatrull som jag tillkallat till platsen. Med all rätt.

Sandviksparken var ypperlig för promenad med barnvagn, små motionsrundor och pick-nick i det gröna. Vid kvarnkullen mumsade vi oss smultron och i skogsgläntan blåbär och hallon. Jag planterade en midsommarros vid knuten av Smedasgården. Den har vuxit sig stor och frodig.

fiskarbastunJag går vidare till "fiskarbastun" från Björkö via Lillstugan eller sytningsstugan från Kvevlax. Jag försöker mig en tur i jungfrudansen, som tidigare skulle hållas ren från maskrosblad. Jag går fel. Ingen god jungfru, men ej heller väntat. Det är vackert vid Matmorsviken med all ny grönska och underbara vårblommor.

jungfrudansen

Jag fortsätter min färd till Sandviksparken. Bröllop hölls 1993 i Sandviksvillan, som då var inbyggd i Snövits slott. En dag med underbara människor och kända liksom senare kända, som gav sin extra hand på alla möjliga sätt. Det var den tiden sommarteatern höll hov i Sandviksparken.

sandviksvillan

Jag avslutar med en bok vid fågelbadet, porlandet av vatten vid "Umeåparken" och en känsla av lycka innan jag promenerar vidare till en av kajerna och blickar ut över vattnet.

umeaparken

Shit - ön är snart förstörd av illaluktande avföring av icke önskvärda fåglar.

I morgon fortsätter färden och det med nya upptäckter. Detta lite annorlunda.