header2

Junction

Skrivet av Anders Nylund 19.11.2019 | 0 Kommentarer

 20191115 170425

Förra veckoslutet hade jag äran att delta i Junction 2019. Det här var första gången jag deltog i ett hackathon och tänkte dela med mig om upplevelsen.

Jag sade åt en kompis före att jag tyckt att jag inte har tillräckligt med kunskaper att delta, till vad han svarade "Tänk sen när du känner dig duglig att delta, då kommer alla andra att vara unga skolelever, och du är en gammal gubbe!". Så jag bestämde mig att inte vara den gamla gubben, övervann mitt impostor syndrome, och anmälde mig för att delta. Och jag slapp in! 

Jag hade tidigare också planerat att delta i en hackathon var man skulle koda ihop någonting på ett veckoslut med hjälp av HRT:s APIs. Har hört att deras APIs är riktigt intressanta och användarvänliga, men har aldrig provat dem. Tyvärr hade jag redan planerat annat när denna hackathon skulle ordnas.

Mitt team bestod av kamrater och jag kände alla från förr. Vi bestämde oss före, att vi kommer inte att stressa över veckoslutet, utan att vi alla tar det lugnt och set vad vi hinner göra. Men jag förstod att många kommer långtifrån utomlands till Junction utan några bekanta, och att de på riktigt är inställda att vinna. 

Vad vi åstadkom under veckoslutet

Man hinner med förvånansvärt mycket under två dagar (och nätter för vissa). Under fredagen och lördagen kodade, designide och planera vår produkt. Vi deltog i CGIs och Sitra's challenge som hette "Reimagine mental health care. On a mission to to secure a brighter future for our young". Det var en challenge av många andra intressanta challenges, men denna passade bäst oss alla tillsammans i teamet. Problemet var svårt och vi märkte det ganska fort. Största problemet vi hade var att hitta svaret till problemet att många som har problem, inte är medvetna om det själv och därför inte heller vet att det skulle finnas hjälp. 

Vår idé var att vi skulle samla in data av användaren med hjälp av en journal kombinerad med smiley faces, lite som i happy-or-not. Med hjälp av att användaren ger information både om hur glad eller lessen den är, kombinerad med en textsnutt om vad som är orsaken till detta, kan vi analysera personen på en lång- och kortsiktig tidsintervall. På basis av denna analys kan vi då rekommendera olika saker till användaren som t.ex. "Förra veckan var du och träna två gånger, och detta ledde till att du mådde mycket bättre! Träning verkar göra dig glad!" 

Såklart är inte lösningen så där enkel, men det var åtminstone vad vi planera till vår produkt. Proton som vi fick ihop på veckoslutet använde dock Azures Cognitive Services, som möjliggjorde att vi kunde göra sentiment-analysis på text-inputen och också hitta key phrases från texten. Med hjälp av detta fick vi ihop proton som finns tillgänglig på https://moodpenguin.netlify.com ✨Andra teknologier vi använde var React till frontenden på Netlify, Node.js till backenden på Heroku, och TypeScript. Koden finns tillgänglig på https://github.com/andersnylund/mood-penguin  

Vinnarna

De som vann hela Junction deltog i en challenge var man skulle innovera inom internet-säkerheten för barn. De kom på en password manager till barn, var man med hjälp av att berätta en liten saga om ett djur kunde skapa ett lösenord. Produkten var lättanvänd, väldesignat och proton fungerade fint. Problemet löste precis problemet att förbättra säkerheten för barn (och förhoppningsvis för vuxna också).

Nu efteråt

Jag tänker definitivt delta flera gånger i hackathons, för nu vet jag vad det innebär, och vad det krävs för att klara sig. Jag lärde mig också så mycket under helgen om allt från teamwork till tekniska kunskaper. Jag är faktist förvånad över hur enkelt det är att komma igång med Azure. Vi gjorde det på lördag kväll bokstavligen på ett par timmar!

20191117 000245 20191116 235541

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar