header2

Tomater och motivation

Skrivet av Anders Nylund 12.09.2019 | 1 Kommentarer

Skolåret har börjat och studierna är igång igen.  För mig kommer skolåret vara lite annorlunda och jag kommer inte att tillbringa mycket tid vid skolan. Istället kommer jag att studera till största delen självständigt och ensam. Jag har nämligen börjat på mitt diplomarbete, eller för att vara exakt så har jag börjat på med den stegvist nu på sommaren.

Diplomarbetet eller "dippan" är samma som Pro Gradu, förutom att de som studerar teknik så blir diplomingenjörer och gör diplomarbetet. Nivån och storleken på jobbet är samma. 30 studiepoäng. Ugh. En hel del jobb. Det har min motivation också märkt. 

Själv har ja oftast helt bra motivation med skoluppgifter, och inte haft större problem med att hitta motivationen. Men av någon anledning så har jobbet med dippan kommit igång katastrofalt långsamt. Plötsligt är städning och att diska mina favorithobbyn och twitter erbjuder mycket intressanta artiklar, nyheter och ideér om nya programmeringsverktyg som jag vill testa på en gång. Allting förutom att sitta och läsa och analysera artiklar intresserar mig just nu.

Jag har problem med att jag stiger plötsligt upp och går och gör någonting annat. Jag kan t.ex. märka att vattenglaset är tomt, så jag går och fyller den fastän jag inte är törstig. Jag gör allt annat än sitter och studerar.

Pomodoro

För att fixa det här har jag börjat testa med en ny teknik som jag hört om, men inte prövat förut. Pomodoro. Läs mera om det här: https://en.wikipedia.org/wiki/Pomodoro_Technique. Kort, så går tekniken ut på att ha tidsbestämda perioder av jobb var emellan man har korta pauser. Efter fyra perioder tar man en lång paus och börjar på nytt igen.

Själv har jag inte ännu tagit tekniken så långt att jag bestämmer på förhand vad jag skall jobba med. Men tekniken har hjälpt mig att sitta kvar och jobba på det som jag skall på riktigt göra. Då jag har en timer som tickar och går ner så får jag lite press att snart är tiden ute, och jag har inte fått någonting gjort. Det hjälper mig att sitta kvar.

Kommentarer

 • Daniel 13/09/2019 12:50pm (4 månader sen)

  Trevligt med en blogg här om programmering!
  Jag har testat pomodoro förut men aldrig riktigt fastnat.
  Idéen är dock tilltalande, tror jag ska ge det en chans igen.
  Vad använder du för klocka? Mjukvara eller kanske en gammal hederlig äggklocka kanske?

  • Anders Nylund 18/09/2019 8:57pm (4 månader sen)

   Vad roligt att du gillar bloggen om programmering :)

   Har själv använt bara elektroniska timers och mest Googles egna timer. Om man söker på "timer 25 minutes" på Google, så startar det automatiskt en timer, vilket är ganska behändigt. Men vad jag har förstått, så är idéen med Pomodoro att äggklockan skall fysiskt ticka bredvid dig, så att man förstår att tiden går hela tiden

Skriv en kommentar

Du kanske också gillar