Kvinnor med makt eller maktkvinnor?

onsdag 24 oktober 2018 - 23:00 | 2 Kommentarer

Hittade en odefinierad bunt tidskrifter i ett skåp hemma. Jag har diverse tidningsbuntar lite här och där hemma hos mig, om mat, inredning, design och mode men också om ekonomi och samhället. En del tidningar sparar jag pga. att där funnits någon intressant artikel eller alternativt att jag inte hunnit läsa tidskriften än.
 
Webben är en drömkälla för ett och annat inspirerande och tilltalade men jag tycker att det finns något speciellt med fysiska papperstidningar och tidskrifter. Det handlar om att jag beviljar tid för mig själv. Det handlar om att ta tiden att koncentrera sig på det man läser när man har något konkret i handen som en tidning, tidskrift eller bok i stället för att bara swaipa på skärmen man ständigt gör.
 

Anna Mari Karhuen

 

Häng med, för det var ju inte meningen att babbla om tidskriftshögar utan om kvinnor och makt, om de sk. powerladies, powerwoman, bossladys. Välj vilken du tycker passar bäst. ”Varför har jag sparat dessa tidskrifter” undrade jag som legat i skåpet länge.  

I bunten fanns april 2018 upplagan av finska affärsmagasinet ”Talouselämä”  tidningen som jag alltid brukar läsa under helgen. Redan pärmen avslöjar varför jag sparat den. Den upplagan är den ks ”Päättäjänaiset” upplagan som listar årets ”maktkvinnor” i Finland. Kvinnor som besitter topposter i finska näringslivet. Talouselämä är inte en ”kvinnoäffärstidning”, utan snarare tvärtom.
 
De har byggt listan sen i 19 år och den är väldigt uppskattad. Ni som följer med ekonomi i Finland känner till en del personer i listan. När man läser den och kollar upp vad de jobbar med, så kan man inte låta bli att tänka att ”wau, vilka häftiga damer att se upp till!” 

 

Anna Mari Karhunen TJ cover

 

Att Talouselämä tagit detta initiativ redan för nästan 20 år sedan visar att de varit före sin tid vilket är imponerande.” Med listan tar de ställning mot de tsk. “allmalepanel” -fenomenet, det vill saga att man bara ser män I styrelser och paneler och där viktiga beslut fattas.
 
Jag tycker det är fint att man lyfter fram kvinnor som är framgångsrika, som driver Finland in i den nya eran och som leder företag av olika typer, kvinnor som framhäver ett modernt ledarskap. Kvinnor som kanske inte får så mycket synlighet i allmän diskussionen och i media som sina manliga kellegor. På listan finns kvinnor som leder börsbolag med miljardomsättning, egenföretagare som byggt och lyft sina bolag till nya sfärer och många andra med bra meriter. Vilka smarta, modiga, visionära kvinnor!
 
”Det är inte lätt att hamna på 100 finska maktkvinnor -listan” konstaterar Emilia Kullas, Chefredaktören på Talouselämä. Ändå är där 16 nya namn för I år, gratis!” Kvinnor på listan besitter ofta antingen VD poster, driver enheter i miljardstorleksföretag på börsen eller har olika tunga styrelseuppdrag” Det som är nytt i år är att allt flera kvinnor i Finland har VD poster i börsbolag (OMX), vilket är ett bra tecken på förändring.

 

Anna Mari Karhunen 2 VD

 

Det finns många gemensamma nämnare, förmågor och egenskaper bland dessa kvinnor på listan, egenskaper som stark drivkraft, vision och viljan för att förändra. ”En överlägsen gemensam nämnare finns dock” konstaterar Kullas, nämligen de kommersiella bevisen om att man får bolaget att växa. Det handlar alltså om försäljning.
 
”Försäljning är inget svärord!” konstaterar årets finska maktkvinna #1, Sanna Suvanto-Harsaae i intervjun. Bland olika tunga styrelseposter är hon styrelseordförande för Altia  som börsnoterades i år.

”Behövs dessa listor?” Kan man fråga? Att ställa upp listor känns visst lite konstigt, räcker det inte att den bästa personen blir vad till olika poster utan att behöva understryka att personen är en kvinna. Bara det vore så enkelt. Affärsvärlden är fortfarande väldigt maskulin.
 
Exempel och förebilder för framtida kvinnoledare behövs, de som river fördomar, bygger framtid och förstärker en mera jämlik arbetsmiljö. Jag tycker att sådana listor behövs, för den gör dessa personer och deras insatser synliga samt lyfter fram teman om hur viktigt diversitet är i företagen. Listan släpper oss in i inspirerande och spännande storyn bakom personer, storyn om deras karriär, hur de kommit så långt och under vilka omständigheter.

 

Anna Mari Karhunen CEO 4

 

Jag blev intervjuad om ledarskap och om Vad jag tror ligger bakom att allt mer kvinnor blivit valda till ledande positioner nuförtiden? Jag svarade att ”jag tror att tiden är rätt för kvinnor att ta itu och visa att kvinnor är lika kapabla som män att leda. Jag tror också att det handlar om att ägarna i olika bolag och instanser börjat inse att den gamla stilen, gamla ledarskapet inte fungerar i dagens värld längre vare sig inom ekonomi, näringsliv, kultur, politik eller forskning.” Många kvinnor och män har inspirerat mig med sina storyn och ledarskapsstil under min karriär och hjälpt mig dit jag är nuy. Modernt, engagerande ledarskap är inte en könsfråga.
(Bilderna Anna Riska)   


Kommentera gärna hurdana tankar sådana listor väcker hos dig?

Kommentarer

 • Alexandra Grahn

  25.10.2018 09:53 (3 månader sen)

  Googlade fram artikeln. Skulle vara intressant om någon listade svenskfinlands päättäjänaiset. Vi finlandssvenskar följer inte så ofta med vad som händer på finskt håll (om int det finns finlandssvenskar med på listan) har mer koll på såna här listor i Sverige än Finland. Eller kanske det bara är jag som känner så :D


 • Anna-Mari Karhunen

  25.10.2018 12:26 (3 månader sen)

  Tack Alexandra för din kommentar.
  Talouselämä tar ju inte ställning till språket utan snarare till meriter. På listan finns faktist många finlandssvenska maktkvinnor, vilket är ju fantastiskt.


Skriv kommentar