Foto fran Anna Betlehem copy

Visa alla inlägg skrivna februari 2018

Långa roliga YLE-dagar

Skrivet av Anna Betlehem 22.02.2018

Kategorier:

DSC 2155 copy

För någon helg sedan hade vi besök av Lasses föräldrar i Helsingfors. Vi spenderade några timmar på stan och gick en sväng till några favoritbutiker, bland annat Marimekko. Jag hade med mig kameran så tog lite foton på samma gång.

DSC 2167 copy

DSC 2183 copy

DSC 2171 copy

DSC 2192 copy

DSC 2172 copy

Den här torsdagen kommer bestå av jobb precis som dagarna innan. Jag håller på med en produktion på YLE och har det väldigt roligt. Igår for jag hemifrån lite efter 8, for en sväng på musik-genomgång efter att jag slutat och kom sen hem igen lite före 10 på kvällen. Stupade i säng direkt jag kom innanför dörren och Lasse fick dra av mig skorna.

Jag tycker verkligen om känslan av att faktiskt göra någonting på dagarna, och att göra någonting som motiverar en. Att stiga upp tidigt på morgonen är plötsligt inte ett problem. Att komma i tid är mitt i allt så lätt, och att kolla på klockan hela dagen och vänta på att fara hem - det händer inte. Är verkligen inte en självklarhet att känna så, men är det någonting jag önskar så är det att leva så här. Spendera dagarna med sådant som är roligt och som driver en. 

Glad torsdag på er!


Portraits

Skrivet av Anna Betlehem 12.02.2018

DSC 54e52 copy

DSC 5456r copy

En snöyrig måndag i februari kan man titta tillbaka på en fotografering för mer än ett år sedan. Josefin har jag fotograferat många gånger och på min hårddisk finns många mappar fyllda med outfit-bilder och porträtt på henne. 

DSC 5823 coapyDet är synd att vi bor så långt ifrån varandra nuförtiden så blir inte lika mycket fotas. Då är det tacksamt att ha en massa orörda originalfiler som man kan sitta och redigera. 

DSC 5725dd copy

DSC 5624 jhopy

DSC e5546 copyNu ska jag kolla film med sällskapet i andra soffändan, förbereda mig inför morgondagen och vila mina sjuka ben som ännu värker efter dagens vurpa på Mannerheimvägen... 


Trädgården en fredag

Skrivet av Anna Betlehem 09.02.2018 | 1 kommentar(er)

DSC 1517 copy

DSC 1804 copy

DSC 1606 copy

DSC 1758 copy

DSC 1866 copy

DSC 1759 copy

Igår var en speciell dag. Jag vaknade snuvig och yrig och somnade om. Tog det väldigt lugnt på morgonen, redigerade nånting på datorn, testade kläder, lyssnade på musik. Dagen vände sedan ganska ordentligt och bestod sedan av telefonsamtal, mail och planering. På samma gång var vi och gjorde ett fotojobb i stan och stressade något otroligt på samma gång som min kropp ropade att den ville vila och friskna till. När vi var klara skyndade jag hem kamerautrustningen och mötte upp en vän innan jag sen kom hem tillbaka och la mig i Lasses famn med hjärtklappning. Att stressa när kroppen är sjuk är nog det värsta jag vet. 

Idag vaknade jag upp med lite nya krafter. Ordnade planeringsmöte med min produktionsgrupp hemma hos mig för att inte behöva ge mig ut i kylan idag vilket kändes skönt. Man märker att man blivit lite mer vuxen när man är ordentligt sjuk men ändå har en massa saker man måste ta itu med. Att ha förstående och snälla kompisar i sin grupp är då superbra. 

Här ovan är en liten titt på en fotografering jag gjort med Dänni.


FOTOLISTAN

Skrivet av Anna Betlehem 07.02.2018

Har inte fyllt i så många Sevendays-listor men känner att jag borde göra det nu, när det ändå är mitt tema. Fotografi. DSC 0254cJag fotar med: Nikon systemkamera, Iphone 6, Gopro 4+ och 5, en analog Canon och en analog Fuji.

Min bästa redigeringsapp/program: VSCO cam på telefonen använder jag som underhållning bara för att jag tycker om den appen så mycket. Har använt den sen början av 2013 och älskar den än. Photoshop använder jag förstås på datorn till ordentliga bilder. Kan sitta med båda programmen hur länge som helst och experimentera.

Det senaste fotot jag tog: Jag kallar den "soffhäng".

C576D5DB 242C 413D 87F3 8861335173AB

Foton som får mig på bra humör: Bilder på djuren såklart.

IMG 1979

IMG 9339

IMG 7326

IMG 2004

Jag fotograferar helst detta: blåa himlar, fin arkitektur, roliga festbilder, fina och genuina bilder på människor jag älskar, mina djur, snö, hav, stunder som betyder någonting - som bilden nedan.

IMG 0154

En bild jag är stolt över: En bild från Håkan Hellström konserten. Så glad att jag var förberedd på konfettin och fick ordentliga bilder på det.

FQUA6757

Bilder som väcker minnen: ruisrock 2016, morgon 2017, en superbra dag med Jessica i januari 2017.

IMG 7623

IMG 0084

CGLE5626

Så här ser mitt bildflöde på telefon ut: för en månad sen, för någon vecka sedan.

IMG 3769

FullSizeRenderEn bild som jag bjuder på: Såklart hittat i Lasses bilgalleri. Denna fråga gav mig en ide' till ett skilt inlägg...
IMG 3788

Mitt bästa fototips: Jag brukar föra en konversation med den jag fotar på samma gång som jag fotar. Sen tar jag bilder när personen inte är fullständigt medveten eller anstränger sig för att göra någon min. Det bästa jag vet är att fånga äkta glädje på bild, inte det tillgjorda fotoleendet jag har tagit femtusen bilder på. Eftersom sociala medier är en stor grej och många uppdaterar rätt aktivt tror jag det lätt blir så att man ofta fotar med syftet att bilden ska vara publicerbar, iallafall har jag varit en sån, men jag har ändrat mitt tankesätt rejält kring detta och försöker så ofta jag kan fota för min egen skull, för dokumenteringssyfte men ändå tekniskt och estetiskt fint.


Möten och fotouppgifter

Skrivet av Anna Betlehem 06.02.2018

DSC 112

DSC 110

DSC 1360

Jag vaknade imorse med världens tryck i ansiktet. Stod ute i kylen igår och filmade intervjuer vilket bevisligen resulterade i en ordentlig förkylning. Lämnade hemma från skolan, somnade på soffkanten och vaknade sedan med ett ryck. Slänge i mig mat snabbare än kvickt och skyndade iväg på ett viktigt möte för att sedan möta upp Cessi utanför domkyrkan.

DSC 111

DSC 115

DSC 116

DSC 117

Vi gick runt någon timma i Kronohagen och tog bilder till en skoluppgift. Det var så kallt så vi fick gå in på olika ställen och värma oss emellan, och upptäckte då även spontant en och annan rolig affär. Jag upptäckte att mina martens inte alls är så vintervänliga egentligen, och frös om fötterna så jag nästan tappade känseln. Inte så bra för förkylningen min direkt.

DSC 1426

DSC 118

När jag sedan kom hem hoppade jag i duschen och det ljumma vattnet som annars skulle kännas kallt brände rätt ordentligt. Nu, tre timmar senare, ligger jag på soffan under en filt och fryser fortfarande. Någonting som verkligen är svårt är att göra ett fotojobb riktigt ordentligt och noggrant när man fryser sådär fasligt mycket. Det gäller att vara tålmodig och uthållig som fotograf i Finland, eller klä sig typ såhär...


Ett färgglatt Helsingfors

Skrivet av Anna Betlehem 05.02.2018 | 1 kommentar(er)

DSC 109

DSC 103

När Natalie var här på besök i Helsingfors fotograferade vi en hel del. En dag gick vi ut på en promenad och tog dessa porträtt. 

DSC 0716

DSC 0748

DSC 99

DSC 100

DSC 070x6

Tycker så mycket om att ha färgglada bakgrunder på porträtt. Uppskattar att det finns så mycket fin arkitektur och olika färger på husen i Helsingfors. Man behöver inte gå långt från ytterdörren för att hitta fina ställen. 

DSC 105

DSC 082j2

DSC 0822

 Förutom färgglada hus så är himlen i Helsingfors väldigt blå och fin och fotovänlig idag. Synd att det är och känns så kallt så man nästan inte kan gå utanför dörren idag! 

 


Dagar ur mitt liv

Skrivet av Anna Betlehem 01.02.2018

DSC 6119

Det är tisdag och vi vaknar halv sex på morgonen och inser att vi lämnat på soffan. Min yogurth, mina hallon, mitt te. Allt står kvar på bordet och väntar ledset på att nån ska äta upp, eller kasta bort. Vi flyttar oss till sängen och sover vidare tills klockan är 12. Sen blir den fem över och jag tänker näee jag ska nog int till skolan, sen blir den tio över och så tänker jag nåjoaa, sen blir den kvart över och jag drar på första bästa byxor och far. Sen kommer jag hem tillbaka efter en halvtimmes lång skoldag och jag tänker att det var värt det för den friska luften. Spenderar halva kvällen till att öva på alt-stämmor och andra halvan i soffan. Går ut och går för att somna bättre.

 Det är onsdag och jag äter frukost i sängen, horisontellt. Efter lite övertalning far jag till skolan till slut när det nästan är för sent. Vi filmar intervjuer hela dagen och jag är så trött, och det tar för länge. Det är fint väder där ute men jag hinner aldrig gå ut för att se det. När jag far hem är jag trött, när jag kommer hem är jag trött. Sen kommer nån hem med donuts och kramar mig och jag somnar i famnen och vi ser på en skrämmande serie och äter god mat och ser en mysig film.

DSC 6179

Det är torsdag. Jag vaknar och känner mig tung. Jag äter frukost i sängen, igen. Lämnar sista kanten på nattduksbordet. Drar en mössa över mitt roddiga ständigt ofixade oprioriterade hår. Skyndar mig iväg men har ändå inte så farligt bråttom. Lägger första foten utanför dörren och inser att snöstormen var värre än vad den såg ut att vara genom fönsterglasen. Drar ner mössan över ögonbrynen. Härligt tänker jag. Älskar snö och storm och kaos och liiite trubbel i trafiken. Inger lite spänning i vardagen. Gillar när snön räcker upp till kanten på mina höga martens. Så ska vintern vara enligt Betlehem. Ser igenom alla gruppers intervju-material i skolan. Hinner äta upp skolmaten för en gångs skull. Far hem i snöstormen och hinner några spårvagnsstopp för att sen vända tillbaka och hämta något kvarglömt. Kommer sen äntligen hem till en skämtsam badrocksklädd individ med glad uppsyn.

Det är februari nu, redan. Januari var händelserikt och minnesvärt och starkt. Jag går in i februari med snöiga skor, trötta ögon och en gnutta kämparglöd.