AnnaXemilia

Du kommer nog aldrig jobba med den där utblidningen

Skrivet av Anna Liljekvist 19.02.2020 | 3 Kommentarer

Kategorier:

Throwback bilderna är tagna av Amanda Parkkinen

Det är temavecka här på sevvan igen! Tycker det är så härligt att få några idéer och blogga om något specifikt. Nu är det då karriär och utbildning som gäller och eftersom jag valt något som är lite utöver det vanliga, tänkte jag att det vore roligt att läsa lite om min utbildning och min karriär (den har just börjat). 

Då det kommer till utbildning så titulerar jag mig själv som Estenom. Det är en kandidatexamen yrkeshögskoleexamen som finns på Novia här i Vasa och den utbildningen tar 3,5 år. Så där kort och gott blir man lite av en expert på allt inom mode och skönhet. Om jag ska förklara åt någon mega snabbt vad jag gör så är jag stylist.

MG 1180

Jag har länge vetat att jag vill jobba inom mode och/eller skönhet. Redan i högstadiet funderade jag på att utbilda mig till frisör, men bestämde mig sist och slutligen för att få lite extra tid att fundera på saken och valde att gå i gymnasiet. Då jag nämnde saken till min studiehandledare på 9:an fick jag svaret kanske du borde välja något som sjukskötare eller barnträdgårdslärare istället. Två yrken som jag verkligen inte skulle passa eller trivas i men bara för att det skulle vara säkrare.

I gymnasiet lät framtidsplanen ganska lika fortfarande. Jag fick nys om estenom linjen då jag gick andra året och det kändes som en perfect match. Det här var ett självklart val för mig, så jag kollade inte på så värst många andra utbildningar efter det. Tror jag sökte till någon medialinje också men gick aldrig på inträdesprovet, jag skulle ändå inte ta emot platsen om jag fick en. Även om jag var helt hundra på att det här var valet för mig fick jag ett stort frågetecken från min studiehandledare. "Du vet väl att det är svårt att få ett jobb med en sådan utbildning?"

MG 13021

Fast i mitt beslut trotsade jag min studiehandledare igen och kom till och med in till min drömlinje. Precis den utbildningen jag länge velat gå på. Jag lärde mig mycket om smink, skönhet, mode företagsamhet, fotografering och en hel del annat. Fortfarande var det en hel del människor som säger du kommer aldrig få ett jobb, att jag måste vara enkel eftersom jag valt att studera mode och skönhet osv.

I december 2018 tog jag min examen medan jag jobbade deltid på The Body Shop. Samtidigt var jag i processen att söka jobb vid New Yorker och fick ett 20 timmars kontrakt. Så i januari jobbade jag två jobb inom min bransch och hade en hel del going on. I september förra året fick jag ett 30 timmars kontrakt istället och mycket mer ansvar på jobbet. I december ifjol blev jag erbjuden ett heltidskontrakt på New Yorker som "Store manager trainee" och det är det jag håller på med just nu. Jobbar fulltid i en bransch var största delen jobbar med små kontrakt. Samtidigt har jag ett företag var jag kan göra t.ex fransförlängningar, sminkjobb och fakturera samarbeten.

MG 1243

Så vad är det jag försöker säga? Tro på det du vill göra, om du jobbar tillräckligt hårt kan du göra precis det du vill och lyssna inte på alla som säger att det här kommer nog inte bli till någonting! :) Och nej jag lämnade aldrig som arbetslös efter min utbildning.

Vill ni annars höra mer om estenomutbildningen sådär i överlag, vet det är ganska många som brukar fråga om utbildningen då man pratar om det hela.

MG 1197MG 1211MG 1240

Kommentarer

 • Bera 19/02/2020 11:38am (3 år sen)

  Estenom är ingen kandidatexamen utan en yrkeshögskoleexamen!

  • Anna Liljekvist 19/02/2020 12:21pm (3 år sen)

   Ojdå läste bara igenom mitt engelskspråkiga betyg o det är "bachelor of" så blev lite galet. Men tack för korrigeringen. :)

 • Julia 19/02/2020 2:26pm (3 år sen)

  Helt rätt, heja dig! :) Jag har fått alla mina jobb hittills tack vare mina estenomstudier, främst eftersom jag tyckte att man lärde sig att verkligen ta för sig och nätverka. Det var åtminstone i vår årskurs väldigt mycket upp till en själv hur mycket man ville lära sig. Antingen kunde man glida igenom skolan utan ansträngning eller verkligen lära sig massor :) Jag fick både mitt jobb som maskör på YLE tack och det jobb jag har i dag tack vare praktikperioderna i skolan. Plus mitt egna företag!

  • Anna Liljekvist 19/02/2020 10:49pm (3 år sen)

   Ja men verkligen! Man lär sig att inget kommer gratis och att man får jobba för det man vill ha och visa framfötterna själv. Kändes som att man fick ut lika mycket som man lag in i sina studier! :D

 • Petra 20/02/2020 12:08am (3 år sen)

  Jag hejar också på dig!! Kommer ihåg min studiehandledare under högstadietiden och hen frågade om jag vill bli frisör eller lärare? Jag var inte intresserad av varken eller. Tänk om handledaren skulle ha frågat om jag ville bli astronaut eller industriell designer!

  • Anna Liljekvist 23/02/2020 10:52pm (3 år sen)

   Tack snälla! Konstigt hur vissa studiehandledare har "förutfattade meningar" om vad man borde bli 🙈

Skriv en kommentar