HEADER SEVENDAYS

MITT STUDIEVAL

Skrivet av Antonia Svenlin 20.02.2020 | 0 Kommentarer

Eftersom Sevendays har en temavecka med temat karriär och utbildning så jag tänkte dela med mig av mitt studieval och hur det gick till. Jag hade verkligen inget självklart val då jag sökte och det blev ganska råddigt så att säga. 


Jag hade tänkt ta mellanår men visste inte riktigt vad jag skulle göra, ville ju göra nånting roligt under mellanåret så det kändes inte helt rätt då jag inte kom på nåt vettigt jag ville göra. Visste inte vad jag ville bli eller utbilda mig till så det kändes heller inte rätt. Jag googlade runt på olika utbildningar och universitet både i Finland och Sverige. En dag ville jag söka till journalistikutbildning och en annan dag till ekonomi, så det var väldigt oklart. Till sist bestämde jag mig för att söka till Hanken, Samhällsvetenskaper och sen slängde jag in klasslärare på tredjeplats bara för att. 

DSC 0567
Jag åkte nöjd hem från skolan efter att jag ansökt. Då jag kom till internatet i Vörå började jag fundera och fick panik. Total panik. Ringde mamma och Emmi i tårar och sa att jag ångrar mig, ville inte alls till Hanken. Jag minns att mamma försökte lugna ner mig då jag slängde ur mig att jag vill söka till klasslärare på första plats och att jag verkligen INTE ville studera ekonomi. Så jag ändrade min ansökan. Lag klasslärare på första plats och Hanken på sista plats. För er som inte vet, man antas alltså till det som prioriterats högst. Oberoende om man kom in till den utbildning man hade på sista plats. 

 F4C1D540 D91A 41A7 88D9 A6E3EAF27222
Inträdesproven började närma sig och jag började ångra min ändring. Ville ju inte alls bli lärare, verkligen inte. Funderade länge på om jag verkligen skulle delta i inträdesprovet till klasslärarutbildningen. Var sååå nära att stanna hemma den dagen. Åkte ändå och efteråt kände jag att: ”nåja efter denhär intervjun kommer jag ändå inte in haha”. Det gick nån månad och antagningsresultaten började närma sig. Jag fick ett mail. ”Grattis du har blivit beviljad studieplats”. Jag kollade mailet och det visade sig att jag sluppit in på klasslärarutbildningen. Jag grät. Inte av lycka, utan av frustration. Jag ville ju bli allt annat än lärare tänkte jag. Jag funderade många dagar om jag ens skulle ta emot studieplatsen. Efter långa diskussioner med familjen och Jonas kom jag fram till att okej, jag börjar och ser hur det känns. 

 
Jag började på utbildningen och trivdes som fisken i vattnet. Nu vet jag att jag är på rätt utbildning och läraryrket känns perfekt för mig. Tänk så tokigt det kan bli haha. Så ni som ska söka nu, stressa inte. Det blir bra till slut. 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar