sevendaysxbernys

Slow cooked butterchicken med chapati

Skrivet av Sofia Rönnbacka 11.05.2018 | 1 kommentar(er)

Slow cooked buttechicken 2

Detta ni, det var grejer! Mat som sköter sig själv medan du är på jobb, vårstädar eller röjer på i trädgården! Perfekt! Jag älskar indisk mat och denna butterchicken kommer högt på listan just för att den är så enkel att tillreda. Jag gjorde min i slow cookern men har du ingen slow cooker går det lika bra i en gjutjärnsgryta eller en tjockbottnad kastrull :) kom då ihåg att röra om den då och då så det inte fastnar i botten! Servera kycklingen med ris och baka chapati till, ett härligt indiskt tunnbröd som du steker i stekpanna. Klipp över lite persilja eller koriander så har du en fantastisk måltid. Kanske bjuder du din kära mor på lite indiskt på söndag?

Läs hela inlägget

Matcha eclairs

Skrivet av Sofia Rönnbacka 04.05.2018

Matcha eclair 2

Trenden med superpulver verkar inte försvinna, vilket är helt förståeligt. Detta gäller även för matcha. Det finns bara bra saker med matcha och jag älskar en god matcha latte eller en matcha smoothie. Och dessa eclairs fyllda med en matchakräm var inte ett undantag.

Läs hela inlägget

Nudelwok med tofu och grönsaker

Skrivet av Sofia Rönnbacka 06.04.2018

Tofu wok 8

Trenden med att äta vegetariskt sprider sig mer och mer. Vi byter ut kött mot bönor, linser, tofu, till och med pulled havre hittas nu för tiden i butiken. Att byta ut kött behöver inte alls vara svårt eller tidskrävande. I de flesta recept som innehåller kött kan du enkelt byta ut köttet mot en vegetarisk produkt. Maletköttsås görs enkelt med röda linser, fredags tacosen fylls med bönor eller sojakross som får smak av tacokrydda och tofu tillsammans med lite grönsaker lämpar sig perfekt i en sötsursås. Så enkelt är det. Det som även kan tas i beaktande är att köpa ekologiska sojaprodukter eftersom största delen av den soja som produceras är genmodifierad. Genom att köpa ekologiska sojaprodukter slipper du den genmodifierade biten och stöder inte heller massproduktionen av genmodifierad soja.

Läs hela inlägget

Chiapudding med kokosmjölk

Skrivet av Sofia Rönnbacka 23.03.2018 | 1 kommentar(er)

Chiapudding med kokosmjolk 1

Var för en tid sedan till ett café där de serverade den godaste chiapuddingen jag ätit. Med kokosmjölk på burk och yoghurt som bas. Hade cravings på den i flera veckor och skulle tillbaka till caféet för att äta den, men de hade den inte! Så det blev att snabbt köpa ingredienser och göra den själv då. Sagt och gjort, och den blev nästan lika god som på caféet. Jag saknade dock "de rätta" bären så den fick serveras med blåbär och kiwi, det var gott det med. Egentligen hade jag tänkt servera den med en kompott på hallon- och röda vinbär men de hade tagit slut i frysen så det blev en annan topping, för toppingen är ju den viktigaste ;) En annan bra sak med chiapudding är att du inte behöver göra din frukost på morgonen för den sköter sig själv över natten! Dessutom hålls du länge mätt på en chiapudding, perfekt för stressiga morgnar eller när du vill lyxa till det lite extra. 

Läs hela inlägget

Dumplings med kyckling

Skrivet av Sofia Rönnbacka 09.03.2018

Kyckling dumplings 1

Jag har verkligen fått upp ögonen för all typ av asiatisk matlagning på senaste tiden och vi äter säkert asiatiskt åtminstone en gång i veckan hemma hos oss. Kanske det kan ses som en gravidcraving? Denna vecka var det dumplings på menyn. Det är egentligen flera månader sedan jag köpte wonton-plattorna på en asiatisk mataffär men jag har inte kommit mig för att göra dessa underbara knyten. Så ja, degplattorna är köpta men du kan enkelt göra egna genom att blanda mjöl och vatten. Mina plattor råkade dessutom vara fyrkantiga eftersom de var menade för soppa men hittar du runda är det nästan enklare att få ihop dumplingen snyggt. 

Läs hela inlägget

Wonton-dröm med bärfyllning

Skrivet av Sofia Rönnbacka 07.03.2018

Wonton skalar med barfyllning 3

När jag gjorde dumplings blev det wonton-wrappers över, så något måste jag ju göra av dem. Så jag skapade dessa wonton-drömmar med bärfyllning. Här är det verkligen en fusion av världens alla kök. Tänk dig en turkisk baklava, gjord på kinesiska wonton-plattor istället för filodeg och fylld med en blåbärs-krusbärssylt för en finländsk touch. Allt i ett som avrundas med en klick grädde. Superenkelt och supergott! Jag hade egentligen tänkt sätta kiwi-ananas blandning emellan wonton-plattorna men ananasen hade tagit slut så det fick bli en finländsk tvist på drömmarna. Det går förstås att sätta exakt vad du vill för fyllning i dem, kanske en jordgubbs- och vaniljkrämsfyllning till sommaren eller en med lime-marinerade tropiska frukter? Fantasin sätter gränsen här. Wonton-plattorna är inte söta eftersom de är menade för salta rätter så du får söta fyllningen enligt smak och tycke. Du hittar wontonplattor i frysdisken i välsorterade mataffärer eller i olika asiatiska matbutiker.

Läs hela inlägget

Thailändsk blomkålssoppa

Skrivet av Sofia Rönnbacka 17.01.2018

Thailandsk blomkalssoppa 1

Billiga veckan fortsätter och next up en thailändsk blomkålssoppa med smak av kokos, chili och lime! Enklare, billigare och framför allt godare blir det inte. Även min fästman som aldrig tyckt om blomkål gillade verkligen soppan, så jag antar den var väldigt bra med andra ord. Nu skulle det vara intressant att räkna ut vad soppan blir att kosta per portion, men det är jag så dålig på så jag säger runt 2€ per portion (soppan ger fyra portioner) beroende på vilka märken du tar på ingredienserna. Vi valde att inte mixa soppan men det går hur bra som helst att göra det ifall du föredrar purésoppor. Soppan är vegetarisk, låg kolhydrat och mjölkfri, vill du göra den vegansk använder du bara buljong som lämpar sig för veganer. 

Läs hela inlägget

Blomkåls- och linscurry

Skrivet av Sofia Rönnbacka 25.08.2017

Blomkals linscurry 6

Har lite bloggtorka just nu. Det är inte det att jag saknar recept att dela med mig av, tro mig, har många på lager och flera på kommande men det är skrivandet. Vet inte riktigt hur jag ska börja mina inlägg och saknar inspiration att skriva "den inledande texten". I och för sig var det ju inte så svårt för nu har jag ju skrivit den. Nå väl, till receptet! En blomkåls- och linscurry. Hetta från chili, syra från limen, krämighet från kokosmjölk och crunch från cashewnötterna. En mycket välbalanserad rätt både i smakerna och konsistensen. Den är dessutom vegansk!

Läs hela inlägget