måndag 18 juni 2018 - 11:59

Nyheter om jordbävning väcker känslor av overklig verklighet

Vaknade till nyheten om jordbävning i mina gamla hemtrakter.  Ett kraftigt skalv i Ibaraki - Takatsuki  mellan Stor-Osaka och den gamla huvudstaden Kyoto i Kansai, Japan vid 8-tiden på morgonen japansk tid. Magnitud: 6.1 på richter-skalan.

Just i morse skrev min vän Nobuko som bor i Kyoto, till mej på facebook :


"Tack, Carmela... Vi är alla oskadda. Iori kände sej inte frisk i morse så han stannade hemma från skolan och Utao antar jag att just hade kommit fram till sitt jobb nära Kinkakuji * (*Guld templet i Kyoto). Jag själv var på väg till busshållplatsen nära oss när jag hörde bergen och Moder jord ryta.

-Det tog ändå några ögonblick innan jag förstod att det var en jordbävning. En skolpojke i lägre tonåren som befann sej på gatan nära mej, rusade fram och ropade nånting som jag inte kunde uppfatta. Hans ansikte var alldeles stelt och kritvitt. Jag försökte tala lugnande med honom och bad honom gå hem igen, istället för att fortsätta till skolan. Alla skolor i Kyoto är ändå stängda i sådana här situationer.

Jag själv var ju inte så hemskt mycket äldre än den här pojken, när jag bodde i Kobe och upplevde den Stora Hanshin -jordbävningen 1995. Jag visste ju vad den här situationen innebär... men för honom.... !!!!

Shotaro skulle ha varit på jobbresa till Tokyo idag , mer eftersom alla tåg blev inställda efter kl. 08 gick han tillbaka hem och stannar med Iori-kun idag. Vi är fortfarande på helspänn här. Vi vet ju inte om det kommer mer. Ibland är det ju bara början... I vilket fall som helst är vi ok här nu. Mina vänner i Osaka har fått mycket förstört hemma, men jag vet inga detaljer än.

Jag oroar mej för alla utländska turister- det är så många av dem här i Kansai och Kyoto just nu. Jag gissar att det känns extra obehagligt för dem. Vi har redan haft 16 mindre efterskalv sen i morse"

 

fullsizeoutput 9a0b

 (Bilden ifr.  Japan times) 

 

En välbekant känsla av overklig verklighet infinner sej. Liknande de förnimmelser man brukade ha när tyfoner ofta drog in över kuststaden Kobe om sensommaren. Det knöt sej i magen.  

Den upplevelsen att man inget annat kan göra än att "vara och vänta"...  eftersom människan efter många tusen år på jorden inte ännu heller kan kontrollera naturen som hon vill. 

Vi kom till Japan bara några år efter den stora Hanshin jordbävningen som drabbade Kobe 1995.  Delar av stan var helt nya och andra var ännu under uppbyggnad.  Upplevelserna av katastrofen  fanns ännu i färskt minne bland lokalinnevånarna,  och vi tog del av många rörande historier - inte bara om död och elände,  utan om laganda och medmänsklig hjälpsamhet och omsorg.  Många gånger tröstades jag av fraser som " de  stora jordbävningarna kommer bara med ett visst antal års mellanrum... ni kan känna er säkra här nu".

Många gånger fascinerades jag av hur lugnt och tyst man i Japan både relaterade till och reagerade på stora naturkatastrofer. En del av livet. En acceptans som tycks vara nedärvd i otaliga generationer. Ett sätt att överleva.

Vi stannade dock i så fall för länge i landet som ligger vid "the ring of fire" , och i mars 2011  upplevde vi själva megajordbävningen i östra Japan som blev känd ute i världen främst på grund av den efterföljande tsunamin och kärnkraftsexplosionerna i Tjernobyl-format.  För vår del var det strålningsrisken som fick oss att lämna landet för en tid - själva jodbävningen kändes förståss inte så  mycket i Kansai hundratals km från epicentrum.  Men åter igen... lokalbefolkningens sätt att tyst och sammanbitet göra allt som kunde göras i den givna situationen -både fascinerade och imponerade på oss. Hela landet hade sorg och det var definitivt katastrofläge. Snabba insamlingar och mänskor som tog ledigt från sina jobb för att -så fort det tilläts av myndigheter - volontära genom  röjningsarbeten eller rent humanitär hjälp . 

Jag ska inte sticka under stol med att jag också var oroad för eventuella nya skalv, under hela det följande året då vi fortfarande bodde kvar.  Jag sov inte utan att lämna skjutdörrarna till terassen på tolfte våningen öppna och olåsta. Ryggsäckarna med vatten,  förnödenheter, extra kläder och skor fanns alltid redo under sängarna hemma hos oss.

De japanska öarna hade flyttats flera meter i och med Tohoku -skalvet...   och Osaka-området  ( i princip ihopvuxen med vår hemort; Kobe) är en plats där flera olika olika kontinentalplattor möts.  Ingen kunde veta exalt hur spänningarna i området hade förändrats i och med det som hade hänt under havet vid Tohoku. 

Och ändå är jag till hundra procent säker på... att om man måste genomleva en stor jordbävning så är Japan det rätta stället. Ingen annanstans på jorden vet man så mycket om hur man bygger skalvsäkert. Det är en kunskap som är livsviktig i ett land med 125 millioner innevånare - på en bergig  yta som inte är större än Finland. 

 

IMG 4676

fullsizeoutput 9a09Kitano tenmangu, Kyoto

Foto: Nobuko Hamamoto

 

 

 

 

 

 

 

 

torsdag 14 juni 2018 - 14:48

Liten och blodtörstig siktar den på knävecken...

 

fullsizeoutput 99fe

 

Jag veeet ju att det finns fästingar också i Österbotten. Ändå blir jag aningen förvånad när det svarta lilla krypet hungrigt skyndar sej upp för min höger arm i riktning mot första bästa veck. Där huden är tunn och lätt att gripa fast i - och där det kan vara något lättare att förbli oupptäckt och få en chans att vara ifred. 

Jag har "jordbrukat" (som min man kallar det) i vår lilla stadsträdgård. I Vasa. En liten bit ifrån både stand och skog. Fästingar gillar nämligen "parkmiljö"-precis som mänskan.

Uppvuxen på Åland har fästingplågan alltid hört sommaren till. Man tänker sej för (och kanske drar man på sej långbyxor som man sen tar av sej ute på sommarstuge-terassen när man kommer hem) när man tänker ströva över oklippt gräsbevuxen ängsmark eller sätter sej ner på en tuva i den soliga skogsgläntan. Men det betyder inte att man låter bli att gå ut eller måste undvika vissa platser, och slutar plocka svamp och bär. 

Obligatorisk fästingkontroll är det nog varenda kväll hos oss. Både på vuxna, barn och husdjur. Nästan alltid finns det något litet kräk som ska nypas bort. I knäveck, ljumskar, armveck eller armhålor... Bakom öronen ... och t.ex. i närheten av scrotum (pungen alltså )  på pojkar kan också vara en tacksam zon för bessarna (som de ibland kallas i folkmun på Åland) att söka härbärge. Även om man inte kan skydda sej helt, så minskar risken för borrelia -smitta ju tidigare man hittar och eliminerar blodsugaren från huden. 

Att följa med hur huden ser ut i området där man blivit biten är också viktigt. Det blir oftast en rodnad på stället, precis som efter ett myggbett- men det i sej betyder ju absolut inte att man har fått borrelia som kräver antibiotikabehandling. -Långt ifrån alla fästingar bär på vare sej borreliabakterien eller TBE  (fästingburen hjärninflammation - Encephalit.  TBE- viruset kan orsaka inflammation både i hjärnan, ryggmärgen eller/och i hjärnhinnorna (meningit).  Mot TBE finns det ju numera vaccin, som de flesta säkert vet. 

Mitt värsta fästing- minne?

Jo, men det var en sommarmorgon på stugan när äkta hälften efter frukosten ville att jag (som i grunden är sjuksköterska) skulle kontrollera huden efter ett fästingbett som han hade fått i ena ljumsken ...  När han står där med halvt nerdragna shorts framför mej (där jag ju sitter på en stol i köket) ...      -Då kommer givetvis min kära kusin (som råkade vara  över till Åland på båtsemester) in genom dörren - och vänder tvärt om och går ut igen...  med ett retsamt flin i mungipan och "SÅ hemskt ledsen för att han störde"...

-Alltså , jag blir fortfarande röd i fejjet bara av att tänka på hur den kliniskt oskyldiga situationen trots allt måste ha sett ut. 

 

 När jag var liten kallade man bara TBE för "Kumlingesjukan", därför att man hade (miss-) uppfattningen att fästingar i skärgårdskommunen Kumlinge oftare bar på viruset. Egentligen var det väl bara så att det första TBE- fallet som beskrevs på Åland på 1940-talet råkade vara på Kumlinge. Det var också där man första gången lyckades isolera viruset på 1950-talet. 

Jag tror för övrigt att förutom det gynnsamma klimatet (lite fuktigt och inte för kallt utan lagom gött)  så kan den sen länge stora rådjursstammen vara en av orsakerna till att det finns rätt så mycket fästingar på Åland...  Det  finns alltså gott om större värddjur för fästingen, som i fllera olika etapper behöver suga blod från en vektor för att kunna utvecklas vidare och till sist bli könsmogen och föröka/sprida sej.  

Inte kan man ju hålla sej inne, eller gå omkring i dykardräkt hela sommaren bara på grund av fästingarna. Att bära ljusa kläder kan vara hjälpsamt ur den synvinkeln att man ser de små kräken på kläderna lättare. - Det är alltså inte heller sant... att fästingen "dras till vitt" och att det därför är bäst att undvika just ljusa kläder. 

Så: sunt förnuft,  att vara observant och eventuellt vaccinera sej mot TBE i högriskområden. 

Att gå och vara rädd för något är väl aldrig hjälpsamt?  

 

 

 

 

 

 

 

måndag 11 juni 2018 - 05:00

Kampen om Guldägget - Att bli förälder är ett privilegium

Jag har inte bloggat på en tid...  kunde visst ha dokumenterat allt ifrån härligt hårt trädgårdsarbete och långrandig lägenhetsrenovering...  till ett vårvarmt Stockholmsbesök med intressant kurs och en underbar tjejhelg i Vasa med barndomskompisar ... eller varför inte våndan och spänningen när ett enmansföretag föds?  

Men sen kändes det ett tag som om hela det här crazy flytt-året bakom oss plötsligt tornade upp sej och föll framåt. Luften gick ur mej lite grann. Jag insåg att det var dags att tillåta sej att ta ett steg tillbaka och betrakta. Ta ny fart.

Men i början av maj såg jag också en jäkligt naken film...  och visste redan då att jag ville skriva nåt om det nångång... 

Dokumentären handlade om vilket privilegium och mirakel det ändå är att få bli förälder. Och beskriver i detalj hur det är att gå igenom en IVF-behandling. Kameran var till och med med in på toa när gravitidtetstestet togs... för att inte tala om att den dokumenterade vad som händer i alla hemliga rum på ivf-kliniken.  Men det allra mest nakna och brutala som porträtterades var känslorna och tankarna hos paret. Hoppet och hopplösheten. Sorg och tvivel. Men också kämpaanda, kärlek och tvåsamhet. 

Fy tusan vad det gjorde ont att se , trots att det nu är mer än tio år sedan man själv befann sej i den helveteskarusellen!

Att få barn är en mänsklig drift. Kan man jämföra det med behovet av att andas eller att äta?

-Ja, i varje fall känns det så just då när man kämpar och inte lyckas. Då känns det verkligen som om man har en sjukdom - som alla borde ha rätt att få hjälp med. 

fullsizeoutput 99f0Ett första efterlängtat bebis porträtt. Japan år 2005

 

Inte mycket verkar ha förändrats under de senaste tjugo åren. Trots att det nu finns över 6 miljoner människor som har kommit till världen med hjälp av reproduktionsteknologi och man räknar med att vart sjätte par (globalt) har problem med att bli gravida på naturlig väg. Trots att den medicinska vetenskapen gällande själva ART(assisted reproductive technology) och den stödjande farmakologin helt säkert har utvecklats en hel del. 

-Det är fortfarande en sjuttons jobbig grej att gå igenom inte bara fysiologiskt utan också emotionellt. ... Och mera ordnat psykologiskt stöd för paren som genomgår sådan behandling verkar fortfarande vara ganska så OFF FOCUS. 

Jag skulle så gärna vilja vara med och ändra på det i framtiden... skapa en fysisk mötesplats här i Vasa ,där man kan känna sej trygg och fri att dela sina upplevelser med andra i en liknande situation. Och där man samtidigt skulle jobba med stresshantering, som vore SÅ viktigt just i det sammanhanget för att behålla välbefinnandet under tiden      -It´s on my bucket list! 

 

Vill du skapa större förståelse för någon du känner som genomgår (eller har genomgått) ART - eller om du själv har den erfarenheten och behöver få känna att du inte är ensam...  sök upp och kolla in den långa dokumentären i tio delar : 

fullsizeoutput 99eb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

torsdag 7 juni 2018 - 13:25

Att landa i Finland (utan säkerhetsbälte)

 

 

fullsizeoutput 8dab 

Det är nu på dagen ett år sen vi damp ner här i Vasa...  Efter en sista lång resa från Jakarta med omväg via Doha och till Helsingfors . Med barn, hund och en skräckslagen indonesisk katt i bagaget.

 -Men att "landa" i vardagen har tagit mycket längre tid. Och fortfarande känns det lite som att vara utan säkerhetsbälte. Osäkert.

Vilken tur att man var van med ett vardagskaos. I Indonesien var ju oordning mera en regel än ett enstaka undantag.  

Vilken tur att man hade stålsatt sej inför saknaden av de mänskor som vi fäst oss vid under de senaste sex åren, som blivit lite som en "extra familj" och som blev kvar i "the big durian" (Jakartas passande smeknamn).

fullsizeoutput 986bTHE BIG DURIAN

Jag saknar vår "Jakarta-familj" ännu idag... allt som oftast. Det fanns alltid så mycket intressant att diskutera med mänskor från en annan kultur och bakgrund. De lärde oss så mycket. Om olika sätt att se på livet - på människan och på samhället.

Men det största är ju ändå att vi alla- utifrån våra olika perspektiv- har samma mål:  Att få vara lyckliga. Ett minskat lidande . Att leva väl. 

 

fullsizeoutput 8dbb

 

 

Det var också tur att vi redan hade räknat med att nystarten skulle ske i ett ofärdigt byggkaos.  -Det hade gått upp för oss så sent som i april 2017, när vi just skulle till att börja packa ihop vårt liv i Jakarta... 

fullsizeoutput 99d3...att ett påbörjat bygge som ser ut så här ...

.

 fullsizeoutput 99d6

..inte kan förvandlas till det här.... på bara en månad (som experterna lovade) .

 

-Nej, det tog alltså ett extra halvår för det nya gårdshuset (där jag har tänkt ha min verksamhet i framtiden)  att bli klart och ett helt år för att få den leriga trädgården i någorlunda njutbart skick. Lerhögarna låg nämligen kvar tills just före den första snön föll.  

Bilden alledeles ovanför är däremot tagen idag. Med tiden fixar man allt. Gräset gror (i fläckiga plättar) . Äppelträden har redan blommat. 

Och jag har slösat ännu en solig söndag på att slutligen gräva min 20 meter långa och slingrande grusgång fram till syrenbersån. 

Nån sa visst att det är vägen som egentligen är målet. 

 

fullsizeoutput 99d9 

När jag nu ser tillbaka på året som gått, så inser jag plötsligt  att tiden har rusat helt gränslöst.  Idag fattar jag inte hur vi har orkat...  riva upp,  ordna om och lagt tillrätta igen.  

Livet. Glädjen. Rutinerna. Vardagsmödorna. Samtalen runt matbordet. Skrattet.  Kivandet. Familjens  dåliga insider -skämt. Tryggheten. Kärleken. Omsorgen. 

-Tänk att vi orkade genomleva en så stor livsförändring. Att komma tillbaka hem.

 

Till det yttre börjar alltså saker och ting falla på plats nu... huset vi flyttade till är nästan färdigt renoverat (helt klart blir ett gammalt hus aldrig!).  Trädgårdsplanen jag ritade för ett par år sen är nu i varje fall på G (och man har lärt sej både att så gräs, dränera , skotta grus och lägga ner tonvis med dekorsten).  Lägenheten vi renoverar samtidigt och på sidan om vårt eget husprojekt , den är också i alla fall väl på G....  

Jag har dessutom fortbildat mej under hela det gångna året vid sidan om allt renoveringsjobb och jonglerandet med den nya vardagen -och fortsätter som bäst med det.  Jag läser teori.  Jag tränar mycket själv. -Mindfulness alltså!

Jag har företagsplanerat  och registrerat mitt eget företag nu i vår -eftersom allt jag vill är att hjälpa mänskor att må bättre än bara vara "OK"  - eller ännu hellre att de ska hitta nyckeln till sin egen förmåga till läkning och till lycka.  

Självhjälp är ett viktigt komplement till vård,  och det finns BRA redskap som bidrar till välmående och hälsa som ofta ignoreras i väst idag. Ignoreras både av vårdtagare och vårdgivare. Läkning ska helst vara en "quick fix" som man får av någon annan.

"Gör mej mindre stressad! Hjälp mej att sova! Ta bort min oro! Minska min smärta! Gör mej alert- nej förresten...  smartast i stan! Gör så att jag presterar. Fokuserar. "

 

Jag vill att mänskan ska få ÄGA... både självtillit och självkontroll.

Vara fri... i sin insikt om att man kan göra SÅ mycket själv för att förbättra eller behålla sin livskvalitet.

Vara mindre stressad. Mera närvarande i sitt eget liv. En huvudaktör. Stå vid rodret. 

Tillfreds med det som är. För då blir man också mera kreativ -och produktiv.

Med Balans mellan driv- ,  och lugn- och ro -systemen uppe i knoppen.

 

Din hjärna är föränderlig. Mycket mera formbar än du anar. Du kan visst repa nya spår.  Du har flera val än du kan tro, när det gäller hur du handskas med  problem, ser på livet, uppfattar och förstår dej själv och dina medmänskor. 

 

Min egen Mindfulnessträning har säkerligen också hjälpt mej att klara turbulensen under det senaste året utan att jag blivit spritt språngande galen.

Och så NATUREN - HAVET... här i Österbotten. En helt enorm kraftkälla för mej.  

 

Så...summa sumarum, våren 2018...  

Den sonen som följde med oss hem har nu gått klart sitt första läsår i en finlandssvensk skola och funnit sej väl tillrätta i Vasa. Fått kompisar. Är nöjd.  Det känns tryggt och bra att kunna sända honom tillbaka till samma plats och samma lärare nästa termin. Inget nytt och främmande den här gången. 

 fullsizeoutput 99e1

 

Maken i sin tur har hunnit bli både uttråkad...  och stimulerad - av en mera kreativ fritid. -Vi gillar nog egentligen att "vara med hus", trots allt extra jobb i början. 

Så här långt har väl det  mesta gått enligt våra förväntningar. 

Jag har såvitt bekantat mej med det finlandssvenska samhället igen och märker att jag reflekterar både mera och mindre över "vem är jag" i den här soppan som är Sanningen & Livet.  Jag har nu råkat få med mej lite kryddor härifrån och därifrån,  och jag känner mej (oftast) okey med att vara en konstig figur som varken beter mej som "en riktig" finlandssvensk eller  en "äkta" ålänning eller något annat väl definierbart heller för den delen.  Jag kommer kanske aldrig att passa in helt i en enda  socio- kulturell mall igen.  Så jag får gå min egen väg. 

Ibland tror jag att det här är jobbigare för folk runtomkring en...  det att behöva handskas med en mänska utan skarpa kanter och utan en tydlig österbottnisk dialekt. En som jobbar häcken av sej (men hittills utan lönekuvert). En som inte satt på sej säkerhetsbältet för att delta i Prestationsracet. 

Min absolut största reflektion efter ett år i Finland är att det i dag handlar mycket mera om YTTRE prestation i samhället  (socialt,ekonomiskt,akademiskt) än vad det gjorde för tjugo år sen när jag var här sist.  Det leder till stress, utbrändhet och en ständig känsla av att ingenting är gott nog. Det leder till att en del mänskor inte väljer med varken hjärta eller hjärna vad de vill fylla sina liv med. Både  vuxna och ungdomar som står på gränsen till vuxenlivet.

Inte så nyttigt för folkhälsan. Inte heller produktivt i längden.

För kommer nån ihåg hur det gick i fablernas värld... då när sköldpaddan och haren skulle tävla?  

-Om det går för fort så tappar man fokus. 

 

 

 

 

 

 

 

lördag 24 mars 2018 - 16:59

Internationellt näringsliv rekryterar gärna global citizens

DEL 3  i serien om TCKs   - Om Vuxna Third Culture Kids

fullsizeoutput 908a

"-Åh! ,här skulle jag ju bara älska att vara bosatt - jag är sååå avundsjuk på ditt studieliv! ", utbrister jag under första promenaden vi gör tillsammans i den äldre sonens studiestad. Han läser för tillfället Internationell lagstiftning & EU -rätt i Maastricht, Nederländerna, och siktar väl på en framtida karriär inom internationell affärsjuridik.


Som vilken turist som helst facineras jag av den mixade nutida och medeltida atmosfären i en av Hollands äldsta städer. Jag beundrar den gamla europeiska arkitekturen. Hör nästan hovklappret eka bland de smala gränderna och föreställer mej skaror av katolska pilgrimmer som enda ifrån 1200- talet vallfärdade till Vrijthof - det gamla torget utanför St. Servatius Basilikan i närheten av Phils studiebostad.  Samtidigt susar horder av jäktade studenter på cyklar i alla möjliga färger förbi. De har bråttom, på väg till universitetet strax bortom.

fullsizeoutput 94bb

-Min egen facination leder alltså genast till tankar om att slå sej ner. Kunna njuta av stället mera permanent.


Philip skrattar till och undrar om han trots alla sina planer för framtiden borde tänka på att förlänga studietiden just här "bara för att mamma skulle trivas med att hälsa på?"


Jag inser att för en vuxen TCK (Third culture kid) är en plats ofta bara en plats. Trevligt & spännande - ja visst ! - men ändå "bara" ett av de många ställen där man tillbringar ännu en tid av sitt liv.

 

fullsizeoutput 9599

Undersökningar visar att TCKs väldigt ofta väljer att själva bli Globala Nomader som vuxna. Identiteten är rotad i människor man bryr sej om istället för på en särskild plats, i ett särskilt land.

Rotlöshet kan bli till rastlöshet när "hemma" känns som överallt och ingenstans.


Många stora internationella företag och organisationer har uppmärksammat det här på senare år. Vuxna TCKs har blivit populära ur rekryteringssynvinkel. Kultursensitiva och diplomatiska. Flexibla, mobila, vana med att hantera förändringar och ofta språkkunniga, med val av utbildning som ofta speglar deras internationalism. Det är inte alls konstigt att de utgör ett naturligt val för olika globala arbetsuppgifter.

- En av de kanske mest berömda vuxna TCKs i världen; Barack Obama; USA´s förre president, visade också ett större intresse för att integrera en nymodig, internationell världspolitik (med USA sett som en liten del av hela världen) istället för att ägna sej enbart åt nationalekonomiskt navelskåderi.


Jag läste också nånstans att Tachi Yamada (tidigare MD för Bill & Melinda Gates Foundation´s Global Health Program) hade nämnt i en NewYorkTimes -intervju att han speciellt söker efter vuxna TCKs när han rekryterar folk. - Varför? , undrade man.
-Yamada menade att han vill ha människor i sin organisation som verkligen är komfortabla med olika typer av förändringar. Flexibilitet. Global öppenhet. Han bad intervjuaren tänka sej en TCK som under uppväxten flyttat mellan länder och kulturer. En person som varit tvungen att transformeras utgående från ständigt nya förutsättningar och inte på något sätt är bunden just till en av dem. Sen bad han läsaren jämföra TCKn med en person som blivit född,vuxit upp, skolats och fått sitt första jobb - allt i en och samma stad... "Vem tror du att är mera villig att förändras?", frågade han till sist.

 

 

fullsizeoutput 7cb2

torsdag 22 mars 2018 - 13:00

Stor rikedom & En riktig Rollercoaster-ride!

DSCN2

 Jun. En öppen och nyfiken femåring som just bytt ut det lågmälda, artiga Japan mot tropiskt, oordnat  storstadskaos i Indonesien.  Bilden är tagen "en helt vanlig kväll" (fast det fanns väl egentligen inga sådana) hemma på gårdsplanen i Jakarta, år 2012.  

 

Stor rikedom & en riktig Rollercoaster-ride att växa upp som TCK

-Vad är det man som expatriark gör då man bjuder sina barn på ett mångkulturellt perspektiv på livet,   samtidigt som man tar risken att beröva dem den stabilitet i identitetsutvecklingen det innebär att tryggt assimileras in i en monokultur? 

 

"Am I rootless, or am I free? ‘Third culture kids’ like me make it up as we go along "  

Det skriver Ndéla Faye (The Guardian) , som är en finländsk- singhalesisk frilansjournalist,  om sin upplevelse av att ha vuxit upp på ett flertal olika orter utanför hennes föräldrars hemländer. Hon vet aldrig riktigt vad hon ska svara  när någon frågar var hon kommer från. För det blir alltid en lång och komplicerad historia. 

 

 

En annan (numera vuxen) TCK, nämligen Jonas, som jag träffade tillsammans med hans rikssvenska föräldrar då han ännu var barn,  i Japan, skriver: 

 "Mina föräldrar säger att de försökt ge oss (barn) rötter, men samtidigt också vingar. Detta är bland det klokaste jag har hört"  ... "Men om jag sedan har rötter är en annan historia. Den enda riktiga liknelsen som jag kan komma på är att jag har mobila rötter. Jag kan ta med dem vart jag vill i världen och plantera dem där. Låter det lite klyschigt? Det är i alla fall så jag känner det." 

 

 

I Del 2, i serien inlägg om Third Culture Kids  tänkte jag försöka belysa både fördelar och nackdelar som utgör paradoxer. -För det finns en hel del sådana under en uppväxt där man ständigt utsätts för fler- eller mångdubbla referensramar: 

 En fördel med att växa upp i olika länder och kulturer är att man "från första parkett" får uppleva inte bara geografiska skillnader, utan framförallt får man konkret lära sej hur människor kan se på tillvaron ur helt olika filosofiska och politiska perspektiv.  Det ger en vidgad värdsbild och en förståelse för att ingenting är svart eller vitt och att det kanske aldrig finns "bara en sanning". Samtidigt kan det innebära en lojalitetsförvirring  - för vems normer borde man själv känna är mest rätt? Är det mammas och pappas värden (i hemmet) eller kanske skolans, kompisarnas familjers eller  lokalbefolkningens syn på saken?

Många TCK´s  känner också en plikt att rätta till eller försvara emot stereotypa uppfattningar både om sitt hemland och om sitt världland. På något sätt står man till svars för kulturernas olikheter. 

En enorm rikedom är det också att kunna känna in information från olika delar av världen i 3D- perspektiv. Eftersom TCK´s har riktiga erfarenheter... lukter, smaker, ljud och minnen av udda situationer ifrån olika delar av världen, framkallar vilken nyhetsändning eller tidningsartikel som helst ett mycket verkligt, inre tredimmensionellt panorama.  En TCK blir lättare berörd och engagerad även i sådant som händer någon annanstans. Det skapar också en unik förmåga att berätta eller förmedla sitt engagemang.   Samtidigt kan det bli svårt att skydda sej ifrån sanningens kranka blekhet. Bakom platta tv-nyheter finns alltid människor av kött och blod som lider - och som TCK kan man uppleva att det är smärtsamt och jobbigt att distansera sej ifrån realiteten i ondska och olyckor även om det händer långt borta.

 

 I klippet här nere ser man en liten snutt av vår (då) tioårige son som i skolan i Jakarta talar om varför man måste sluta använda kärnkraft. Han berättar om hur vi var tvungna att lämna Japan "hals- över huvud" en kort tid efter explosionerna vid kärnkraftverket i Fukushima (efter tsunamin 2011) . Han bestämde sej för att tala om ämnet efter att han fem år senare läste om hur vi utvecklar och ökar användningen av kärnkraft i hemlandet Finland. 

[embed width=480 height=270 class=left thumbnail=https://i.ytimg.com/vi/H95Lc024Zvg/hqdefault.jpg?r=40982]http://youtu.be/H95Lc024Zvg[/embed] 

 

 

En annan paradox är att samtidigt som TCKs på ett djupare plan får förståelse för andra  kulturers sedvänjor och utvecklar ett mycket värdefullt, kulturellt tålamod inför andra, så kan en lång tid hemifrån innebära att man trots allt blir ointresserad eller rent av ignorant  mot  sin egen ursprungskultur. 

Hur mycket man som föräldrar än försöker upprätthålla hemlandets traditioner då man bor i utlandet, så kan man inte ensam lära ut eller förmedla till barnen alla självklara detaljer.  

Motivationen till att fira något kommer ju ur en inre känsla som är personlig.  - Behöver jag säga att våra barn inte förstår sej på Mämma till Påsk, till exempel ? 

I vår familj har vi tagit till oss en del lokala traditioner där vi bott, och som barnen funnit meningsfulla för att "alla" runtomkring oss har firat dem.

Vi har också försökt lära barnen de viktigaste av våra finlandssvenska seder i mån av möjlighet... men det har inte alltid varit så lätt.  

Lucia är ett bra exempel:  hos oss är hon en god ljusdrottning som kommer med bud om julen.  I Japan blir lucia misstänkt lik ett spöke eller kanske ägaren till en sorts japansk voodoo- docka (googla : Ushi no toki mairi,  så får ni se!)  som i lönndom spikas upp på en trädstam i skogen -  då någon vill en annan person väldigt illa.  

En vidskeplig japan kunde därför rysa till av obehag när våra söta små barn tågar in med ljus i håret och vita kåpor (de dödas klädsel) på sej.  Allt medan vi själva blir varma och nostalgoiska  inombords... längtandes till julen.  

 

A Special dayShichi- Go- San- festivalen , 15 November

fullsizeoutput 9597Lucia, 13 December i Japan 

 

Den sista - men kanske viktigaste - TCK -paradoxen jag skriver om idag gäller relationer: 

En del Third Culture Kids har ofta väldigt lätt för att skapa djupa relationer på kort tid och tycker inte om ytlig samvaro. Ibland kan de uppfattas som lite gränslösa i sitt sätt att dela med sej av sej själva eller närma sej nya mänskor socialt , men beteendet är egentligen bara ett resultat av att man inte vet hur lång tid man har på sej att utveckla en relation eller att man är väldigt van vid att ofta dyka ner i nya vänskapsrelationer genom de ständigt föränderliga sociala sammanhang man utsätts för. I vissa kulturer kanske man ses som socialt  kompetent -medan man i andra kan uppfattas som socialt klumpig. 

Å andra sidan kan vetskapen om att man är en "tillfällig gäst" i ett land, och/eller många tidigare erfarenheter av jobbiga avsked och brutna vänskapsband istället göra att man väljer ytlighet eller ensamhet - och att inte odla djupa och varaktiga relationer alls. 

Man kan också verka okänslig genom att välja att tvärt avbryta eller tappa intresset för viktiga relationer t.ex. när man fått vetskap om ännu en flytt  Omedvetet reagerar man så för att man känner att det är lättare att klippa emotionella band direkt än att försöka hålla relationer - som man på grund av tidigare erfarenheter tror att ändå kommer att "rinna ut i sanden" -  vid fortsatt liv.  

Som förälder tycker jag att man har ett visst ansvar för att hålla lite koll på hur barnen hanterar sina (föränderliga) sociala sammanhang när man flyttar vidare eller kanske flyttar tillbaka hem.  Vänskap är otroligt viktigt för ens känsla av livssammanhang, och man kan behöva hjälpa barnen att både behålla kontakten med sitt förflutna och stöda dem i att smidigt slussas in nya sociala situationer  De internationella skolorna ute i världen har stor erfarenhet -och därigenom bra metoder och system - för att uppmärksamma och hjälpa eleverna att både slussas in i och ta farväl av communityn när det blir så dags. 

 

fullsizeoutput 8d0b

 Sista dagen i skolan.  Här gör man en  "Friendship web" i Jun´s klass i Jakarta.  Genom att påminna varandra om minnen man har av varje person och sedan kasta tråden vidare, länkar man rent fysiskt ett nät av minnen och människor där alla har sin egen plats.  Både de barn som ska flytta och de som stannar kvar deltar.  

 

IMG 0628

Jun hälsade på i sin gamla skola, ca 1.5  år efter att vi flyttat bort från Japan.  För Jun,  som ännu var ganska liten,  var det viktigt att "knyta ihop säcken" genom att få möjlighet att än en gång återse en del av vännerna från sandlådan.  Han blev hälsad som en riktig "Rock star" , kan jag säga. ;) 

 

IMG 8478Till sist den äldre sonen och hans kompisgäng. En brokig skara nationaliteter som numera bor både här och där i världen, men som ändå har betytt massor för varandra.  Genom andras olikheter lär man sej plenty om sej själv också. 

 

 Fotnot:

 TCK´s, eller Third culture kids är alltså barn som tillbringar en signifikant del av sina formbara uppväxtår i en eller flera kulturer som inte är desamma som föräldrarnas kultur.  De präglas både av föräldrarnas och världlandets (omgivningens) kulturer men känner sej inte fullt integrerade i någon av dem. Därför utvecklar de istället en känsla av samhörighet med andra personer som lever samma typ av mobila liv och som delar deras erfarenheter av att "höra till överallt och ingenstans". Den här gruppen likasinnade människor blir istället deras "egen" kultur.

En TCK´s uppväxt präglas av flerkulturella miljöer (Cross -cultural lifestyle),  de flyttar oftare än andra  (high mobility), och till skillnad från immigranter förväntas TCK´s i något skede återvända till sitt hemland (expected repatriation) . 

måndag 19 mars 2018 - 09:18

Barn som växer upp mellan olika världar - DEL 1

Jag har tidigare skirvit att mina barn är TCK´s -  det  vill säga "Third Culture Kids"

Eftersom jag har fått frågan om vad det begreppet egentligen innebär, tänkte jag ägna några blogginlägg åt att belysa barnens situation då familjen lever en tid som expatriarker.  

För familjer som funderar på nya -mer eller mindre temporära-  utmaningar i utlandet är det förståss också viktigt att tänka på hur flytten kan komma att påverka barnen och deras övergripande syn på -och tillhörighet i - världen. Hur länge man tänkt stanna utomlands, barnets ålder, personlighet och i vilken mån man kommer att försöka integrera dem i det lokala samhället dit man flyttar spelar också en viss roll för ifall barnet utvecklar klassiska  TCK- drag.

 

-En TCK  (Third Culture Kid) är en person som har tillbringat en signifikant del av uppväxtåren utanför någon av föräldrarnas egen kultur.  Barnet influeras av och skapar ett förhållande till alla kulturer hen utsätts för under de formbara åren - men utan att kunna ta till sej och deklarera någon av de här kulturerna som  " helt och fullt sin egen".  

För även om olika aspekter från de olika kulturerna  (både föräldrarnas och de övriga kulturer man levt i) har påverkat barnets livsåskådning, så är det istället känslan av tillhörighet / samhörighet  förknippad med andra personer som har liknande bakgrund och erfarenheter  som de själva,  som utgör de här barnens "egen" kultur.  - The Third Culture.

Till skillnad från immigranter brukar TCK´s någon gång förväntas återvända till det land där de har sitt medborgarskap och sin bakgrundskultur. 

 

"En  signifikant del av uppväxtåren" behöver inte alltid betyda under en väldigt lång tid, utan det kan också vara så att man exponeras för den tredje  kulturen under en extra viktig uvecklingsfas, som gör att man då lättare påverkas av sin flerkulturella omgivning. -Det är givetvis en stor skillnad på om barnet är t.ex. 0-4 år eller 11-14 år gammalt under utlandsvistelsen.  

 Man kan ju också fortsätta med att diskutera hur personer som från början har helt olika kulturell bakgrund kan hävda ett de utgör en alldeles egen kultur - när själva  ordet "kultur" hänvisar till en grupp mänskor som har samma levnaddsätt, seder och traditioner och kommer från ett likformigt samhälle ?!!

Jo, kanske är det en paradox, men man kan faktiskt trots olika ras, nationalitet, traditioner, religioner  eller uppväxtland/ -länder  finna väldigt många likeheter människor emellan - om man tillåter ordet kultur att i sin vidaste mening omfatta ett speciellt sätt att leva och som man delar med andra.   - i det här fallet delar man erfarenheten av att under uppväxten ha plockat med sej en mer eller mindre brokig väv av multinationella och multikulturella influenser för att forma sin egen identitet. 

-Även om utlandserfarenheterna också påverkar oss vuxna, så är det något helt annat eftersom vi ändå har tillbringat de mest formbara första 18 åren i en och samma kultur. Vår grundidentitet, vår syn på världen och på olika människor, samt hur vi hanterar relationer med andra har ju redan stadgats på den mest fundamentala nivån...  men så är ofta inte fallet med expatriarkens barn. Deras syn på livet har istället vuxit fram ur rötter i  en "tredje kultur" i vilken man ständigt utsätts för influenser från världens alla hörn.

 [embed width=480 height=270 class=left thumbnail=https://i.ytimg.com/vi/19KsETnc-QI/hqdefault.jpg?r=3994]http://youtu.be/19KsETnc-QI[/embed]

Jag avslutar dagens inlägg med ett klipp från FN dags- firande vid barnens tidigare skola i Jakarta, Indonesien.  JIS är en internationell skola med 2 400 elever från 65 olika länder. Videon är inspelad vid ett av skolans lågstadiekampus.  -Att man inte kallar upp alla sextiofem nationer på scenen (och inte just Finland) , beror på att bara en del länder hade valt att göra egna uppträdanden. Vår son Jun, hade den här gången förmånen att medverka som en del av den rikssvenska gruppen.  Vid ca 4.40 min hör man konferencieren  ropa: "WE ARE PIE!"  (PIE= Pondok Indah Elementary).

- Som sagt... i en internationell miljö bleknar  (de i bland ohälsosamma)  nationalpatriotiska känslorna och om man är finne, svensk Asiat eller Europe´...  spelar då en mindre roll.  - Det blir istället mera påtagligt och verkligt att folk från all världens länder kan stå enade, likasinnade och lyckliga tillsammans. Vi har många olikheter - som vi naturligtvis kan och ska fira-  men det finns samtidigt  ännu flera likheter som länkar oss samman och bäddar för samarbete - för vi är alla människor.

Världsmedborgare.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

onsdag 28 februari 2018 - 11:05

Stöd folks självkänsla så slipper vi "Me too"- fenomen i framtiden !

Sitter på ett flyg till Bryssel och ögnar lite slött igenom HBL. Tills blicken fastnar på en text publicerad i “Opinion & Debatt”. En ung manlig skribent; tydligen också Studentbladets chefredaktör, som beskriver en händelse i sin barndom. Det är fråga om några ögonblick under en vanlig dag på skolgården. Ögonblick när han som pojke känt sej mer eller mindre tvungen att förtrycka en värdig motståndare i leken bara för att hon var en flicka. Gjorde han inte det hade han inte varit tillräckligt manlig. I egna ögon -och i andras. Mannen poängterar att han beskriver sina egna personliga upplevelser, men att han samtidigt uppfattar att samma mönster går igen i vuxendomen. Det att män förtrycker kvinnor bara för sin manlighets skull. Han menar att det är bra att problematiken i machokulturen lyfts fram -men han vill också medvetandegöra läsaren om att problemen börjar redan i ung ålder.
-Nu är jag definitivt vaken!!!

fullsizeoutput 9442

Jag diskuterar gärna feminism, trots att jag definitivt inte skulle vilja kalla mej själv för feminist… i vart fall inte så som (jag tror att) man definierar begreppet hos oss i Norden. Kanske är det vad en lång tid i mansdominerade samhällen gör med en ? - Man tycker det är nog så gott att" plocka smulor” … att det är förmätet att kräva någon “seger” över det motsatta könet, så som den unge mannen i HBL-artikeln beskriver. Jag vill inte vara med om någon dragkamp - jag vill bara ha J-Ä-M-L-I-K-H-E-T …. Att flickor och kvinnor skulle ha ett lika stort värde, respekt - och rättigheter givetvis- som pojkar och män har i världen. Inte mera.

Artikeln jag nyss läst fyller mej med hopp. Unga, nordiska män börjar tydligen förstå att chauvinism är ett tecken på svaghet. Att sätta sej över någon och kräva makt är ofta frågan om dålig självkänsla.

-Hur fortsättningen kommer att se ut beror förmodligen på hur vi vuxna ( föräldrar, lärare, ungdomsledare, sport coacher… you name it !) går vidare i den här frågan. Om vi gör det. Vilket ansvar vi tar för hur killar och tjejer -BARN helt enkelt - ser på varandra. Hur viktiga vi förstår att vi själva är i den processen. Visst påverkas vi av samhället - men samhället påverkas i sin tur av individerna som utgör samhället.

Jag själv har bara söner. De har vuxit upp i än mer patriarkaliska, ojämlika samhällen än vårt eget.
Så visst har det hänt att jag varit rädd. Satt i vrångstrupen då jag sett t.ex.hur media objektifierar flickor och kvinnor, framhåller utseende, ungdom, och förmåga att behaga eller serva mannen och familjen, -men samtidigt kategoriskt ignorerar kvinnligt intellekt och kompetens. Och värst av allt var att upptäcka hur flickor och kvinnor ofta själva förminskade sej och sitt värde. Både privat och i arbetslivet. -Men det påstår jag också att vi i västvärlden fortfarande gör till viss del. Även hos oss i Finland.  För många tycks tänka att yttre prestation automatiskt leder till lycka och framgång. För kvinnor innebär den yttre prestationen ofta både karriär och det perfekta hemmalivet. Män tror jag att har lättare att känna sej framgångsrika bara de fixar det där med jobbet.  
Själv har jag varit mest hemmavarande under utlandsåren. Helt naturligt och högst förväntat i den del av världen vi har varit. Ändå ett uselt exempel på den" fria och självständiga kvinnan” , och en rätt ovanlig företeelse här hemma.
Varför missade jag tåget med flit? - Jo, framför allt var det en högst privat orsak… för att vi hade svårt att överhuvudtaget få några barn. Vi väntade (kämpade) i åtta år för att få barn nr. 2. Det var från början ett personligt val för mej att ge upp något för att JAG VILLE ha nånting annat. -För jag skulle inte ha orkat med att både jobba och gå igenom alla infertilitetsbehandlingar samtidigt.

Men jag säger inte att det var ett helt lätt val då. Inte heller är det lätt nu när vi är tillbaka i Finland och folk undrar vad i hela friden jag har gjort av med mitt liv? , Då inser jag fullt ut vilka långt gående konsekvenser mitt tidigare val har fått och fortfarande kan få för ett liv i det Nordiska samhället.

Och ändå ångrar jag mej inte direkt. How come?!?
Jo, för att jag lyckades strunta i vad folk runt omkring mej tänkte (om mej) då. Jag följde min egen sanning och det har fått mej att inse nånstans att varken mitt människovärde eller mänsklig lycka och tillfredsställelse beror på vad jag presterar utåt eller hur andra människor värderar mej eller det jag gör.  -Människovärde innebär väl att varje människa inte är utbytbar- utan unik. Att vi är lika mycket värda oberoende av VAD eller VAR vi är - lika lite som det beror på om vi är kvinnor eller män, vita eller svarta, eller på vår religion eller ekonomiska situation.

Sen är det en annan sak hur vi hanterar vår egen självbild och hur vi sköter vår självkänsla. -och det är här jag menar att Pudelns kärna ligger!
Vi kan säkert stöda både våra söner och döttrar mycket mera i deras skapande av sund självkänsla för att slippa "ME TOO” och alla andra uppenbara symptom på samhällets dysfunktion och obalans. Ojämlikhet.


Jag tror att man kan göra det genom att lära dem att ge något tillbaka. -Genom att hjälpa andra, eller känslan av att kunna ta hand om nåt som gör skillnad i ett större perspektiv. Vare sej det är volontärarbete för mänskor eller att ta hand om djur och natur... Vi borde också mera stöda kreativitet och expertis. Det att inom oss veta vilka förmågor och talanger vi har och själva våga njuta av dem gör bara gott. Det måste inte vara något vi jobbar med.  Vi borde inte avfärda våra egna eller andras bedrifter/ prestationer (här måste ju Jante lagens Norden ligga i bottenskiktet, tänker jag? ) för att tillåta oss att vara nöjda med oss själva.  Vi borde lära oss själva och våra barn något om förlåtelse. Att förlåta eller be om förlåtelse ses ofta som omanligt eller svagt… men tvärtom så kräver det en stolt och modig själ att be om förlåtelse. Det stärker självkänslan på sikt.  

Sist (men kanske allra viktigast? ) : Att få bli medveten om sin egen sanning och lära sej förstå den. Klara och sunda värderingar som man vågar framföra trots ev. kritik från andra gör en självsäker och bekväm i det egna skinnet. Det gäller mej, dej -och alla andra.

Nu fortsätter min resa till Nederländerna - så nästa blogginlägg blir nog från Maastricht. - och handlar helt säkert om mindre allvar och mera nöjen. ;) 

Ha en härlig dag, alla!

 

lördag 24 februari 2018 - 12:45

Ett hotelltips för inredningsintresserade - Umeå

Tänkte tipsa om ett mörkt men klurigt hotell ifall det är nån som inte fancy skidspåret, skridskobanan eller söderns sol över sportlovet. -En liten weekendtrip trip för att bara vara, äta gott och umgås kan ju heller aldrig vara fel?!


För några veckor sen bodde jag över på Stora Hotellet. Har tidigare gått förbi det vackra sekelskifteshuset många gånger och beundrat både arkitekturen och läget -  mitt i smeten av Umeå.  Att jag är inredningsnörd och i allmänhet föredrar Boutique hotell framom de stora hotellgiganterna, gjorde att jag den här gången bestämde mej för att checka in - trots att jag  reste ensam och trots att det påstås att det spökar där om nätterna. ( SVD- "Helg med spöken - Hemsökta hotell i Sverige")

fullsizeoutput 9328

Beläget på Storagatan strax ovanom älven, med utsikt över kulturkvarteret Väven och Rådhusparken, har byggnaden i nyränessans -stil tronat där ända sedan år 1895, när det uppfördes som kombinerat hotell och sjömanshus. När det sen grundrenoverades 2012- 2014 tog man fasta på dess historia som Umeå Sjömanshus och inredde med den gamla tidsandan och sjöfarten i tankarna.
Rumskategorierna speglar de gamla sjöfararnas världsbild... Vidskepelse, Äventyr, Längtan, Mystik, Passion och Frihet. Vidskepelse t.ex. innebär liten sjömans-koj med "bunkbeds"  - och Frihet är flerrumssviten.

Jag bodde i ett Mystik - rum, och de ser ut så här:

 

fullsizeoutput 9398Mycket brunt och svart...  klart godkänt för den historiska atmosfär man ville skapa här, men kändes litegrann för  murrigt, entonigt och mörkt för mej så här på vintern. Jag skulle själv ha tagit in ännu någon färg... kanske marmorgrönt  (för att behålla den klassiska tidsandan)  i detaljerna där, tror jag. 

fullsizeoutput 9399Badrummet var fräscht och fint.  - Kändes nästan som hemma eftersom jag själv just har inrett ett badrum i modern sekelskiftesstil, där  enbart svart, brunt och guld fick plats. 

fullsizeoutput 93a1Det fanns få men noga utvalda detaljer i rummen...  

 

fullsizeoutput 93a2

...Och vägen till hotellrummet var mörk och spännande. Dörrarna var täckta med sjöfartsmotiv  i 3D.

 

fullsizeoutput 939d En tidsresa  till början av 1900 -talet fick man göra i lobbyn...

 

fullsizeoutput 93af... i den läckra entre´n... (som jag gillade mest) 

fullsizeoutput 93a5...och i baren, som fanns vid Gotthards Krog, även den i anslutning till entre´n.  

 Gotthards Krog, förresten, är flera gånger prisbelönt och har fått namn efter nöjeskungen,sjöfararen, och Stora Hotellets första kapellmästare; Gotthard Zetterberg. Krogen serverar grönsaker från egen odling och restaurangen är dessutom KRAV-certifierad. Det betyder (jag citerar KRAV) : 

"KRAV-märket är Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan." 

 Jag  åt faktiskt inte middag där denna gången,  då jag som sagt reste ensam... utan jag slank istället in på mysiga favvo -stället Tapas Bar Deli  (som jag nyligen skrev om i ett annat inlägg) alldeles runt hörnet. 

fullsizeoutput 93ad

Gotthards Krog

fullsizeoutput 93a9

- Men en helt ok hotellfrukost som serverades (av Gotthards krog) på innertorget fick jag i alla fall smaka. 

fullsizeoutput 93b1

Så... går Vasa-solen i moln och du dessutom tröttnar på iskalla skridskofötter eller brännande, köldrosiga kinder i skidspåret, ta då en tur över vattnet och chilla nån dag vetja. 

Jo förresten... det där med spöken på Stora hotellet...  Inte i mitt rum i alla fall  - namnet "Mystik" till trots.  Jag sov gott och mådde bara bra.  -Men jag gick ju i och för sej aldrig upp till fjärde våningen heller. ;) 

onsdag 21 februari 2018 - 11:00

Kokusaijin -internationellt berikad eller kontaminerad?

I gårdagens inlägg försökte jag beskriva den odefinierbara känslan av att känna sej annorlunda. Att inte veta om man fortfarande får eller kan" höra till "hemma i sitt eget samhälle längre, på grund av att man onekligen har vidrört andra kulturer så att de omformat ens sätt att se på världen.

- Jag inser ju att om den känslan kommer att finnas kvar och förstärkas, så blir det säkert ganska jobbigt. Speciellt eftersom man samtidigt har upplevt att man "bara" är en gäst i landet man just kom ifrån.   -Vart  ska man då ta vägen...liksom?   

I Japan finns faktiskt ett eget begrepp för den här gruppen mänskor som återvänder.  Nämligen Kokusaijin (internationell person) eller kikokushijo (återvändande barn). Till stor del är det här ett negativt laddat begrepp i det japanska samhället.  Jag hörde många gånger folk prata om att återflyttade japaner var "contaminated" (kontaminerade)  och det fanns många nationella återanpassningsprogram för att slussa tillbaka dem till det japanska samhället. Begreppet "non-han-shin" eller:  "first not- then half- and finally New Japanese" ( enl. Roger Goodman, 2005) beskriver hur man ser på den återanpassningsprocessen väl.

Jag kan mycket väl förstå att det finns lingvistiska och andra utbildningsrelaterade problem för japanska barn som bott och skolats en tid utomlands (japanskan är verkligen inget lätt språk !) - men jag förstod aldrig hur det socialt kunde ses som något så negativt att ha utsatts för främmande kulturer. Men så var det.  Kokusaijin och -speciellt - kikokushijo anses ofta att har plockat upp alltför många annorlunda och opassande beteenden och även sociokulturella värden som inte är traditionellt japanska. Det är inte önskvärt. Det behöver korrigeras om man ska passa in i det i de oerhört strikta normerna i det japanska samhället. Jag hade en del goda vänner som var kokusaijin - och de fick verkligen lida för utlandserfarenheter som de egentligen personligen tyckte varit berikande för dem. De sågs under många år efter sina utlandsvistelser som främlingar i sitt eget land. Naiva personer som godtroget hade svalt det västerländska betet: alltså blivit mera individualistiskt tänkande och kanske en större öppenhet för en del främmande traditioner. 

Hur är det då hos oss i Finland? Är man nyfiken ?  -och ser man människor med både längre och kortare internationella erfarenheter (både bland utlänningar och finländare) i grunden som något berikande för samhället ?  - eller ses det som om man helt enkelt har tappat greppet om saker och ting nånstans på vägen? 

-Eller om vi tar ett steg tillbaka...  vågar jag ställa frågan om ifall vi inom olika subkulturer i Finland är intresserade och nyfikna på varandra?Hur är det med klimatet mellan finskspråkiga och finlandssvenskar idag?  Hyllar vi varandras olikheter?  Tycker man att det går att tillföra varandra något?  

Jag är nyfiken så hjälp mej ! -Det ska bli spännande att sticka ut näsan - och känna efter lite mer - när man väl kommer ut ur inflyttningsbubblan helt och hållet.

Och sist men inte minst:  Jag vill ju absolut poängtera att hela min familj har blivit oerhört fint emottagna i vår närmiljö här i Vasa. Vi har supertrevliga grannar och vår elvaåring stortrivs i skolan. Jag har fått några nya,  fina vänner här i stan -  och nu också en etusiastisk och välkomnande Blogg community.  :) 

Så stor kram på er alla - och njut av det härliga onsdagsvädret ni.... Jag för min del måste återgå till att måla innerväggar.