torsdag 14 juni 2018 - 14:48

Liten och blodtörstig siktar den på knävecken...

 

fullsizeoutput 99fe

 

Jag veeet ju att det finns fästingar också i Österbotten. Ändå blir jag aningen förvånad när det svarta lilla krypet hungrigt skyndar sej upp för min höger arm i riktning mot första bästa veck. Där huden är tunn och lätt att gripa fast i - och där det kan vara något lättare att förbli oupptäckt och få en chans att vara ifred. 

Jag har "jordbrukat" (som min man kallar det) i vår lilla stadsträdgård. I Vasa. En liten bit ifrån både stand och skog. Fästingar gillar nämligen "parkmiljö"-precis som mänskan.

Uppvuxen på Åland har fästingplågan alltid hört sommaren till. Man tänker sej för (och kanske drar man på sej långbyxor som man sen tar av sej ute på sommarstuge-terassen när man kommer hem) när man tänker ströva över oklippt gräsbevuxen ängsmark eller sätter sej ner på en tuva i den soliga skogsgläntan. Men det betyder inte att man låter bli att gå ut eller måste undvika vissa platser, och slutar plocka svamp och bär. 

Obligatorisk fästingkontroll är det nog varenda kväll hos oss. Både på vuxna, barn och husdjur. Nästan alltid finns det något litet kräk som ska nypas bort. I knäveck, ljumskar, armveck eller armhålor... Bakom öronen ... och t.ex. i närheten av scrotum (pungen alltså )  på pojkar kan också vara en tacksam zon för bessarna (som de ibland kallas i folkmun på Åland) att söka härbärge. Även om man inte kan skydda sej helt, så minskar risken för borrelia -smitta ju tidigare man hittar och eliminerar blodsugaren från huden. 

Att följa med hur huden ser ut i området där man blivit biten är också viktigt. Det blir oftast en rodnad på stället, precis som efter ett myggbett- men det i sej betyder ju absolut inte att man har fått borrelia som kräver antibiotikabehandling. -Långt ifrån alla fästingar bär på vare sej borreliabakterien eller TBE  (fästingburen hjärninflammation - Encephalit.  TBE- viruset kan orsaka inflammation både i hjärnan, ryggmärgen eller/och i hjärnhinnorna (meningit).  Mot TBE finns det ju numera vaccin, som de flesta säkert vet. 

Mitt värsta fästing- minne?

Jo, men det var en sommarmorgon på stugan när äkta hälften efter frukosten ville att jag (som i grunden är sjuksköterska) skulle kontrollera huden efter ett fästingbett som han hade fått i ena ljumsken ...  När han står där med halvt nerdragna shorts framför mej (där jag ju sitter på en stol i köket) ...      -Då kommer givetvis min kära kusin (som råkade vara  över till Åland på båtsemester) in genom dörren - och vänder tvärt om och går ut igen...  med ett retsamt flin i mungipan och "SÅ hemskt ledsen för att han störde"...

-Alltså , jag blir fortfarande röd i fejjet bara av att tänka på hur den kliniskt oskyldiga situationen trots allt måste ha sett ut. 

 

 När jag var liten kallade man bara TBE för "Kumlingesjukan", därför att man hade (miss-) uppfattningen att fästingar i skärgårdskommunen Kumlinge oftare bar på viruset. Egentligen var det väl bara så att det första TBE- fallet som beskrevs på Åland på 1940-talet råkade vara på Kumlinge. Det var också där man första gången lyckades isolera viruset på 1950-talet. 

Jag tror för övrigt att förutom det gynnsamma klimatet (lite fuktigt och inte för kallt utan lagom gött)  så kan den sen länge stora rådjursstammen vara en av orsakerna till att det finns rätt så mycket fästingar på Åland...  Det  finns alltså gott om större värddjur för fästingen, som i fllera olika etapper behöver suga blod från en vektor för att kunna utvecklas vidare och till sist bli könsmogen och föröka/sprida sej.  

Inte kan man ju hålla sej inne, eller gå omkring i dykardräkt hela sommaren bara på grund av fästingarna. Att bära ljusa kläder kan vara hjälpsamt ur den synvinkeln att man ser de små kräken på kläderna lättare. - Det är alltså inte heller sant... att fästingen "dras till vitt" och att det därför är bäst att undvika just ljusa kläder. 

Så: sunt förnuft,  att vara observant och eventuellt vaccinera sej mot TBE i högriskområden. 

Att gå och vara rädd för något är väl aldrig hjälpsamt?