lördag 24 februari 2018 - 12:45

Ett hotelltips för inredningsintresserade - Umeå

Tänkte tipsa om ett mörkt men klurigt hotell ifall det är nån som inte fancy skidspåret, skridskobanan eller söderns sol över sportlovet. -En liten weekendtrip trip för att bara vara, äta gott och umgås kan ju heller aldrig vara fel?!


För några veckor sen bodde jag över på Stora Hotellet. Har tidigare gått förbi det vackra sekelskifteshuset många gånger och beundrat både arkitekturen och läget -  mitt i smeten av Umeå.  Att jag är inredningsnörd och i allmänhet föredrar Boutique hotell framom de stora hotellgiganterna, gjorde att jag den här gången bestämde mej för att checka in - trots att jag  reste ensam och trots att det påstås att det spökar där om nätterna. ( SVD- "Helg med spöken - Hemsökta hotell i Sverige")

fullsizeoutput 9328

Beläget på Storagatan strax ovanom älven, med utsikt över kulturkvarteret Väven och Rådhusparken, har byggnaden i nyränessans -stil tronat där ända sedan år 1895, när det uppfördes som kombinerat hotell och sjömanshus. När det sen grundrenoverades 2012- 2014 tog man fasta på dess historia som Umeå Sjömanshus och inredde med den gamla tidsandan och sjöfarten i tankarna.
Rumskategorierna speglar de gamla sjöfararnas världsbild... Vidskepelse, Äventyr, Längtan, Mystik, Passion och Frihet. Vidskepelse t.ex. innebär liten sjömans-koj med "bunkbeds"  - och Frihet är flerrumssviten.

Jag bodde i ett Mystik - rum, och de ser ut så här:

 

fullsizeoutput 9398Mycket brunt och svart...  klart godkänt för den historiska atmosfär man ville skapa här, men kändes litegrann för  murrigt, entonigt och mörkt för mej så här på vintern. Jag skulle själv ha tagit in ännu någon färg... kanske marmorgrönt  (för att behålla den klassiska tidsandan)  i detaljerna där, tror jag. 

fullsizeoutput 9399Badrummet var fräscht och fint.  - Kändes nästan som hemma eftersom jag själv just har inrett ett badrum i modern sekelskiftesstil, där  enbart svart, brunt och guld fick plats. 

fullsizeoutput 93a1Det fanns få men noga utvalda detaljer i rummen...  

 

fullsizeoutput 93a2

...Och vägen till hotellrummet var mörk och spännande. Dörrarna var täckta med sjöfartsmotiv  i 3D.

 

fullsizeoutput 939d En tidsresa  till början av 1900 -talet fick man göra i lobbyn...

 

fullsizeoutput 93af... i den läckra entre´n... (som jag gillade mest) 

fullsizeoutput 93a5...och i baren, som fanns vid Gotthards Krog, även den i anslutning till entre´n.  

 Gotthards Krog, förresten, är flera gånger prisbelönt och har fått namn efter nöjeskungen,sjöfararen, och Stora Hotellets första kapellmästare; Gotthard Zetterberg. Krogen serverar grönsaker från egen odling och restaurangen är dessutom KRAV-certifierad. Det betyder (jag citerar KRAV) : 

"KRAV-märket är Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan." 

 Jag  åt faktiskt inte middag där denna gången,  då jag som sagt reste ensam... utan jag slank istället in på mysiga favvo -stället Tapas Bar Deli  (som jag nyligen skrev om i ett annat inlägg) alldeles runt hörnet. 

fullsizeoutput 93ad

Gotthards Krog

fullsizeoutput 93a9

- Men en helt ok hotellfrukost som serverades (av Gotthards krog) på innertorget fick jag i alla fall smaka. 

fullsizeoutput 93b1

Så... går Vasa-solen i moln och du dessutom tröttnar på iskalla skridskofötter eller brännande, köldrosiga kinder i skidspåret, ta då en tur över vattnet och chilla nån dag vetja. 

Jo förresten... det där med spöken på Stora hotellet...  Inte i mitt rum i alla fall  - namnet "Mystik" till trots.  Jag sov gott och mådde bara bra.  -Men jag gick ju i och för sej aldrig upp till fjärde våningen heller. ;) 

lördag 17 februari 2018 - 20:48

En bit Vasa-histora på Pop up Loppis...

Började den här soliga februari-lördagen med en liten avstickare till Pop up Loppis på Royal Wasa. Det var en kompis som tipsade om att de skulle sälja bort gammalt hotell-silver...  -Jag måste  erkänna att jag har noll pejl på vad som egentligen händer i stan på helgerna än så länge.

-Så...-Tack fina Johanna , för tipset och guidningen!  

I Japan brukade jag nämligen ofta njuta av The 4th Sunday Fleamarket vid vår närmsta helgedom (Gokoku jinja vid Shinohara Kitamachi)...  Ja, man ordnade faktiskt antikmarknad utanför  "Shinto kyrkan" en gång i månaden.  Där träffade man alltid på bekanta och efter ett antal år i landet kunde man till och med identifiera och värdera många av de gamla föremålen som fanns där.   Min äkta hälft undrade dock oftast "vad det var för skräp jag släpade hem denna gången ? " ...  

Men hör och häpna... det finns grejer från den tiden som jag nyligen sett att värderas rätt  högt  i TV 4 ´s antikvitetsprogram "Bytt är bytt" .  Det finns tydligen samlare i Skandinavien som gillar japanskt. ;)  Så allt man köper på loppis är då inte bara skrot.

 fullsizeoutput 9397

 

Nåja... just idag var jag mest på jakt efter redskap som man verkligen kan använda.  Vi ångade förbi raderna av kläder och nyare prylar för att ägna en god stund åt att gräva i gamla, bortglömda besticklådor. Kanske hade det funnits mera av intresse om man sett sej omkring, men vi hade inte så mycket tid.  Jag håller på med ännu ett renoveringsprojekt nu.  Tiden räcker inte till. 

Svarta och repiga, men vacker retro design...  vi plockade på oss både fiskbestick och annat smått och gott-utan att veta om det ens vore möjligt att fixa upp våra "fynd" till användarstandard.  Men det blev helt ok, som ni ska få se senare.

 

 

fullsizeoutput 9389

fullsizeoutput 938b

fullsizeoutput 938e

 

Resten av dagen har gått åt till renoveringsarbete.  För...ja,  vi är redan där igen :   Vi har ett nytt hem att förnya -fastän inte till oss själva.  

Jag gillar verkligen att måla... Färger (eller icke-färger) säger så mycket och de påverkar både humör och känslan/ rymden i ett rum.  Det blev ett mjukt, ljust och fräscht vardagsrum denna lördagseftermiddag, i lägenheten som vi snart ska sälja.  

fullsizeoutput 90e9

 

Nu ikväll, efter att vi kom hem igen, har jag prövat att polera en del av morgonens 50 cents fynd - och det ser riktigt bra ut så här långt.. -Jag tycker inte att graveringen "Central" -som antyder hotellets ursprungliga namn -stör alls... det är bara kuriosa -eller kalla det Vasa-historia om du vill. 

 

fullsizeoutput 9392

IMG 3983

fullsizeoutput 938c

 

fredag 19 januari 2018 - 19:00

Kan inte sluta digga Kalklitir

resizedimage800600 fullsizeoutput 9250

Kalklitir.  Teknik:  "X-strokes"

resizedimage800600 fullsizeoutput 9256

Kulör: Mauve

 

Är igång med penslar och annat kladd igen.  Det har visst varit skönt att vila från allt vad renovering heter i ett par-tre veckor... men nu... har jag abstinens !

Kalklitir-hypen är väl över för alla trendnissar, men jag -kan -bara -inte -sluta vara förälskad i den lättpenslade kalkfärgen med supersoft look, som så lekande lätt täcker allt från gamla tapeter till rödtegel.

Vi har någon typ av kalklitir-fond både här och där i huset  - från källare till vind.... 

Ibland har valet varit en rent praktiskt åtgärd... en gammal källare ska andas själv och inte impregneras med plastiga nymodigheter.  :) 

resizedimage800600 fullsizeoutput 929f

I ett traditionellt skafferi ska det vara en oisolerad yttervägg i rå betong som håller nere innetemperaturen. Kulör: Simplicity och Cobalto 

resizedimage800600 fullsizeoutput 92a1

I grovköket har vi bevarat  de råa tegelväggarna och bara målat med Kalklitir.  Kulör: Ivory 50/ Sand 50

resizedimage161215 fullsizeoutput 92a2

Kan inte låta bli att publicera en bild av hur grovköket såg ut före renovering. Det gick åt några flaskor mögelputs... som sagt: källarväggar bör få andas.

 

 
Ibland har vi helt enkelt haft lust att  att mixa total-matt med super-blankt....   då har det blivit  Kalklitir kombinerat med vägglister och andra detaljer i miranol-glans (!)  Så här kan det se ut då: 

 

resizedimage800600 fullsizeoutput 9278

Badrum i brunt, svart och guld som känns varmt, mjukt men också klassiskt lyxigt.

Kulör: Chocolat

resizedimage8001066 fullsizeoutput 92a9

Matta toner för golv och tak + Högblanka väggkakel, lister och tvättkommod

resizedimage800600 fullsizeoutput 928e

Gäst-wc i 1920 -tals stil. Kulör: Grigio Secco

 

 

 

Finns väl inget ställe där matta och mjuka fonder passar så bra som i sovrum? 

resizedimage800600 fullsizeoutput 8f77

Master.  Kulör: Emma (med övrig inredning i puder och brunt) 

resizedimage800600 fullsizeoutput 92a7

Guest.  Kulör: Chocolat

resizedimage800600 fullsizeoutput 9259

Pojkrum. Kulör: Lino och  Cobalto

 

 I dag är det dock ett lite mindre projekt på gång... en gammal golvlampa ska få sej en omgång med den nya Kalklitir kulören: Amazone

-Jag har väntat länge på en grön kulör.  Har tidigare prövat Oliva... ( som jag trodde skulle bli svagt olivfärgad ) men den känns bara grå mot allt det vita i vårt hem.  Amazone skiftar däremot tydligt i grönt. 

Att Kalklitir torkar på nolltid och inte luktar illa är dessutom toppen!  

Ha en fin helg. Kram 

 

resizedimage800600 fullsizeoutput 9200

resizedimage800600 fullsizeoutput 91fe

resizedimage8001066 fullsizeoutput 92b5

 

 

 

 

 

 

 

måndag 1 januari 2018 - 14:37

Gott Nytt 2018 - med liten "hint of Japanese "...

resizedimage800533 IMG 1429

Jag saknar som sagt Japan just den här dagen på året...  Nyårsdagen (och fram till 4 de januari)  är en tyst, stämningsfull och familjecentrerad högtidsdag, ollika alla andra i den uppgående solens land.  Den enda tiden på året då kommersen stillnar helt och man koncentrerar sej på att vara tillsammans, och enligt japansk tradition (och religion) , välkomna både kami (gudar) och förfäder, som man tror att kan hjälpa till med ens lycka och framgång under det nya året.  

Vid midnatt den 31 december ringer tempelklockorna 108 gånger ( en för varje mänsklig synd  enl. buddhistisk tradition ), och i hamnstaden Kobe, där vi bodde, hördes också de dova och ödesmättade signalerna -som nyårshälsningar med basröst - från samtliga fartyg som låg ute på redden i Kobe bay över nyåret.  Vid den här tiden äter ofta japanska familjer "nattamat" i form av långa bovetenudlar (=långt liv)  medan man inväntar Den Första Januari.  Den mest speciella, rituella och sofistikerade nyårsmaten kommer sedan,  under de följande dagarna. För den har man förberett länge -precis som vi ofta gör med delikatesserna på vårt julbord.

Tillsammans med nära och kära går japanerna på nyårsdagens morgon till någon helgedom och ber om "allt gott", och passar ofta på att dessutom få sej en nyårsförutsägelse - en slags spådom- som man hänger upp i träd eller på en ställning för att den ska tas upp "på agendan",  där ute i universum.  

resizedimage251188 fullsizeoutput 91ec

Framtidsförutsägelser "på strå"...

 

resizedimage8001066 fullsizeoutput 91ee

Kadomatsu - " Gate-Pine" , är Japans svar på vår dörrkrans... - Ni visste väl att vår traditionella julkrans också har en symbolisk mening ? -Nämligen: vintergrön= Tillväxt + ringform utan ände= Evigt liv

 

 

resizedimage8001066 fullsizeoutput 91f3

resizedimage800600 fullsizeoutput 91f3

 

Påminner mej annars gärna om Japan-tiden genom att ta fram nåt traditionellt som fått hänga med efter flytten från Kansai.   Jag är väldigt fascinerad av  de likheter som finns i till synes vitt skilda traditioner och ritualer hos olika folkslag... Oavsett om man är född i väst eller någonstans i öst. 

resizedimage252336 fullsizeoutput 91d4

Jag gjorde en nyårs-ikebana inspirerad av Kadomatsu (fastän en sådan ska bestå av tall och bambu - och jag valde knoppig amaryllis istället för tre bambustammar.) Kadomatsu kommer egentligen i par och placeras utomhus , på varsin sida om hemmets entre´.  Bambun växer rak och hög  = man kan då nå himlen med sina bekymmer, medan Tallen med sina spretiga barr är ett ställe som andar/gudomligheter trivs i. Har ni sett en drömfångare så fattar ni idén... 

resizedimage283212 fullsizeoutput 91be

Här är en  (strå dekoration)  i form av en sköldpadda.  Den symboliserar ett långt liv.  Shimekazari av olika slag använder man för att välkomna risguden Toshigami, som man tror att kommer på besök (med löften om lycka o god skörd) till nyår.   Till höger: En Kagami Mochi - dvs. en spegel-riskaka med japansk mandarin på toppen. Sägs symbolisera släktens/generationernas fortlevnad... då, nu och för alltid.   

resizedimage337485 fullsizeoutput 91d8

Hittade en gammal anteckning med tips om världens enklaste Nyårs arrangemang...  Bara en tallkvist och styvt guld/silverband. Det är min ikebanalärare; Kurimoto-Sensei, som har ritat bilden.

 

 

resizedimage413551 IMG 2

resizedimage415553 IMG 3737

 

Vi hade för övrigt bestämt oss för en mysig familje-middag hemma det här nyåret.  Vi åt gott, och ALLA i familjen bidrog med varsin rätt.  Vår elvaåring,  som gillar Micke Björklunds senaste kokbok, bidrog därför med något som han själv kallar "Lakrits pyttipanna" (" Micke´s Sweets",  s. 126-127) till dessert.  -Inget dåligt sätt att avsluta det gamla året på,  trots att anrättningen är svart som natten.  ;)  Vi avrundade med att spela familjespel fram till 03-snåret.  I Finland får man ju nämligen sova lääänge på nyårsdagen.  

onsdag 27 december 2017 - 10:00

Snart nyår - då tänker jag på Japan

resizedimage8001200 fullsizeoutput 9129 

Varför det?
Jo för att Nyårshelgen är den absolut viktigaste högtiden på hela året i Japan - och idag (28 december) är traditionellt den bästa dagen för att rigga upp nyårsdekorationerna i ett japanskt hem. Eftersom jag har samlat på mej en del typiskt japanskt så ska jag göra detsamma - fast kanske lite mer på mitt eget sätt.
Vi har bott i Japan under rätt så många år. -Jag brukar till och med säga att jag egentligen blev "riktigt vuxen" där, eftersom jag kom dit som 25 årig, ung mamma och flyttade bort först när jag närmade mej fyrtio. Jag älskade att upptäcka mystiken bakom japanska traditioner - och som den inredningsnörd jag är, föll jag dessutom pladask för enkelheten i japansk interiördesign. -Jag antar därför att det kommer att bli både ett och annat blogginlägg i framtiden, som handlar om just sånt.
I Japansk hemdekor tar man hänsyn till årstid och särskilda högtider, så det är ingen risk att man tröttnar på den samma gamla tavlan som hänger där dag ut och dag in, år ut och år in. Man byter frekvent både väggprydnad och interiört "skådebröd" .
Det brukar finnas en speciell plats; en slags inbyggd alkov där man placerar blomsterarrangemang och/ eller dekorationer som associerar till en årlig festival eller årstid. Den här platsen kallas Tokonoma.
Så här kunde vår Tokonoma se ut i Japan:

resizedimage254403 fullsizeoutput 2 

 

Allt sedan dess har jag drömt om att nångång kunna fixa till vår egen Tokonoma, i ett alldeles eget hus, här i Norden ... och nu har det äntligen blivit tid och rum för det. Så klart är den lite "Westernized", eftersom jag flyttat upp ytan avsedd att dekoreras från direkt golvnivå (vi sitter ju inte på knä framför tokonoma så som man gör ifall rummet är inrett med tatami, dvs. japanska stråmattor) . Istället fungerar två små japanska tansu (byråar) med minst hundra år på nacken som en focal point i vår japanska alkov.

 

resizedimage415657 fullsizeoutput 3

 

 Som jag redan skrev i början av inlägget, så är 28 december den bästa dagen att dekorera inför det japanska nyåret (siffran 8 är ett turnummer).  Däremot låter siffran nio (kyu) som  ordet "lida" på japanska, och siffran tjugonio  (nijukyu)  som "dubbel börda" - och det vill man ju inte ha under hela det kommande året, eller hur?  Inte heller är det ok att vara ute i sista minuten och förbereda nyåret den 31 december - för det anses också bringa otur . Man kallar det "ichiya kazari"  och menar då att man pyntar bara för syns skull och inte har ägnat tillräcklig möda för att förbereda högtiden så att det tillfreddställer shinto -gudarna.  

Så... ikväll ska jag ta fram och damma av mina japanska nyårsdekorationer - och hoppas kunna visa dem här inför nyårshelgen.   Kram och ha en fin fortsättning på mellandagarna så länge.

 

resizedimage365486 IMG 3183

söndag 17 december 2017 - 00:00

Byggstress & julstök

 resizedimage266260 fullsizeoutput 90ab

 

I god tid (tyckte vi) före Finlands-flytten hade vi hittat ett hus som kändes rätt.

Rätt plats, rätt trädgård, rätt känsla ( ni vet ... feelizen som bara kommer över en redan när man står innanför dörren).

Och det var inte heller svårt att föreställa sej vad man kunde förändra för att skapa en alldeles ny helhet som skulle passa just oss.

Vi behövde naturligtvis hjälp med vissa saker - men det fanns ändå en hel del som vi kunde fixa till själva. -Det tycker jag är viktigt för att hemmet ska få en personlig prägel, men det har också att göra med känslan av att man själv tar huset i besittning och gör det till sitt eget. Det gula skulle bli vitt. Sällskapsytorna skulle bli större och framför allt skulle huset bli mera praktiskt och funktionellt. 

 

 resizedimage238178 IMG 2397

 

Tanken var alltså att de saker som skulle utföras utav proffs skulle vara klara under våren 2017, i rätt god tid före nytt jobb, ny skola och en helt ny miljö skulle kräva sitt, i form av fokus och energi.
Jag såg ändå fram emot att kunna fortsätta med de DIY - projekt som påbörjades redan hösten 2015 när vi köpte huset. -I lagom doser.

Som många andra med erfarenhet av husbyggande också vittnar om, blev ingenting riktigt som vi tänkt oss. Det blev en total bygg-och renoverings-sommar (OCH höst) både för oss själva och för proffsen som nu i skrivande stund har haft ett år och sju månader på sej att göra klart. Senaste deadline var i början av december - men vi är inte riktigt i mål än.

Alla förseningar har väl egentligen varit både på gott och ont. -Jag har nämligen lärt mej massor i processen ... rappat, målat, borrat, sågat spikat, tapetserat, gjort trädgårdsplanering, grävt ner dränering, burit sten och planterat träd...
Jag är glad över att ständigt få vara kreativ, och kanske har allt fokus på att få hemmet i ordning också hjälpt mej att skingra en viss oro för en del annat som kan dyka upp när man flyttar familjen från ena sidan jordklotet till den andra?

Men just idag är jag bara så oändligt trött på all frustration, besvikelse väntan och otålighet. -Vi har ju sett fram emot att äntligen , äntligen kunna fira den "perfekta finlandssvenska julen" igen. Den med rätt ute-temperatur, rätt gran, rätt mat och i rätt stämning. Den utan tropisk hetta, utan IKEA-skinka och utan paraplydrink (för vad är glögg?!?) serverad av solkyssta tomtenissor i djup urringning, på Bali.

Och nu ...är vi är närapå där...
Världen är gnistrande vit och bara man hinner byggstäda i den nya gillestugan ,flytta in möbler, fixa julmat, baka, lyssna på julsånger, dekorera pepparkakshus, tvätta fönster,köpa julklappar, klä granen...  

 

 

resizedimage280210 fullsizeoutput 9066 

 

 

Jag övar på min Mindfulness och inser att det inte är läge för att fortsätta med att göra listor. Det är som det är -här och nu. För den yngre sonen är det viktigt med granen just idag -så vi tar bara den... Lägger på en spellista med julmusik, gör en kopp varm glögg och bestämmer oss för att 2017 ska granen kläs i guld, svart och rosa. Svart är stiligt, guld är festligt och rosa får stå för kärlek. Det är inte så trendigt i år - men vem bryr sej egentligen?  

 resizedimage800536 fullsizeoutput 9097