lördag 24 februari 2018 - 12:45

Ett hotelltips för inredningsintresserade - Umeå

Tänkte tipsa om ett mörkt men klurigt hotell ifall det är nån som inte fancy skidspåret, skridskobanan eller söderns sol över sportlovet. -En liten weekendtrip trip för att bara vara, äta gott och umgås kan ju heller aldrig vara fel?!


För några veckor sen bodde jag över på Stora Hotellet. Har tidigare gått förbi det vackra sekelskifteshuset många gånger och beundrat både arkitekturen och läget -  mitt i smeten av Umeå.  Att jag är inredningsnörd och i allmänhet föredrar Boutique hotell framom de stora hotellgiganterna, gjorde att jag den här gången bestämde mej för att checka in - trots att jag  reste ensam och trots att det påstås att det spökar där om nätterna. ( SVD- "Helg med spöken - Hemsökta hotell i Sverige")

fullsizeoutput 9328

Beläget på Storagatan strax ovanom älven, med utsikt över kulturkvarteret Väven och Rådhusparken, har byggnaden i nyränessans -stil tronat där ända sedan år 1895, när det uppfördes som kombinerat hotell och sjömanshus. När det sen grundrenoverades 2012- 2014 tog man fasta på dess historia som Umeå Sjömanshus och inredde med den gamla tidsandan och sjöfarten i tankarna.
Rumskategorierna speglar de gamla sjöfararnas världsbild... Vidskepelse, Äventyr, Längtan, Mystik, Passion och Frihet. Vidskepelse t.ex. innebär liten sjömans-koj med "bunkbeds"  - och Frihet är flerrumssviten.

Jag bodde i ett Mystik - rum, och de ser ut så här:

 

fullsizeoutput 9398Mycket brunt och svart...  klart godkänt för den historiska atmosfär man ville skapa här, men kändes litegrann för  murrigt, entonigt och mörkt för mej så här på vintern. Jag skulle själv ha tagit in ännu någon färg... kanske marmorgrönt  (för att behålla den klassiska tidsandan)  i detaljerna där, tror jag. 

fullsizeoutput 9399Badrummet var fräscht och fint.  - Kändes nästan som hemma eftersom jag själv just har inrett ett badrum i modern sekelskiftesstil, där  enbart svart, brunt och guld fick plats. 

fullsizeoutput 93a1Det fanns få men noga utvalda detaljer i rummen...  

 

fullsizeoutput 93a2

...Och vägen till hotellrummet var mörk och spännande. Dörrarna var täckta med sjöfartsmotiv  i 3D.

 

fullsizeoutput 939d En tidsresa  till början av 1900 -talet fick man göra i lobbyn...

 

fullsizeoutput 93af... i den läckra entre´n... (som jag gillade mest) 

fullsizeoutput 93a5...och i baren, som fanns vid Gotthards Krog, även den i anslutning till entre´n.  

 Gotthards Krog, förresten, är flera gånger prisbelönt och har fått namn efter nöjeskungen,sjöfararen, och Stora Hotellets första kapellmästare; Gotthard Zetterberg. Krogen serverar grönsaker från egen odling och restaurangen är dessutom KRAV-certifierad. Det betyder (jag citerar KRAV) : 

"KRAV-märket är Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan." 

 Jag  åt faktiskt inte middag där denna gången,  då jag som sagt reste ensam... utan jag slank istället in på mysiga favvo -stället Tapas Bar Deli  (som jag nyligen skrev om i ett annat inlägg) alldeles runt hörnet. 

fullsizeoutput 93ad

Gotthards Krog

fullsizeoutput 93a9

- Men en helt ok hotellfrukost som serverades (av Gotthards krog) på innertorget fick jag i alla fall smaka. 

fullsizeoutput 93b1

Så... går Vasa-solen i moln och du dessutom tröttnar på iskalla skridskofötter eller brännande, köldrosiga kinder i skidspåret, ta då en tur över vattnet och chilla nån dag vetja. 

Jo förresten... det där med spöken på Stora hotellet...  Inte i mitt rum i alla fall  - namnet "Mystik" till trots.  Jag sov gott och mådde bara bra.  -Men jag gick ju i och för sej aldrig upp till fjärde våningen heller. ;)