Årsresumé 3 - Vasa

fredag 30 december 2016 - 12:51 | 1 Kommentarer

Det har varit ett fint år för musik som är associerat med eller kommer från mitt eget lilla Vasa. Specifikt tänker jag på två artister och jag tror nog att ni vet vilka jag tänker på.

 

Iiris Viljanen och Vasas flora och fauna har lyckats väldigt, väldigt bra i år. De har smugit upp på toppen av Stockholms creddigaste musikscen. Vasa har väl alltid varit besatt av just Stockholm. Det är något som man jämför allt annat med.

Jag är lite allergisk för att hajpa Vasa, men man kan ju inte annat än vara överraskad av att dessa två artister har fått stockholmare att berusat sjunga om Gerby och Solf.

 

Iiris 600x600

 

Iiris Viljanen har varit produktiv i år. Hennes pianoskiva har jag skrivit om förut, och den var väldigt fin. Hennes nyligen släppta skiva ”Mercedes” ligger tydligen på andra plats över Sveriges mest kritikerosade skivor. Det är en väldigt fräsch och utmanande skiva. Det är en skiva som liksom den nämnda listans första plats, Frida Hyvönen, kräver ett mått av koncentration att ta till sig.
Det är ganska få skivor som på riktigt har berört mig i år, och ”Mercedes” är en av dem.

 

hondamonkey 4d85bbab2

 

Vasas flora och fauna har inte släppt lika mycket musik som sin f.d. medlem har gjort i år, men det som har släppts har varit lysande. Singeln ”Honda Monkey” har ett så fjantigt, studsande sound så man bara blir glad. Texten innehåller också en fras som har lärt mig något. Folk påstår att det finns låtar som har hjälpt dem att förstå något om kärlek, men Vasas flora och fauna har lärt mig ett och annat om snus.

”Det finns en frihet att se fram emot, det finns en stock i frysen”. Jag har alltid misslyckats med att hamstra snus men i år vet jag bättre. Det finns en underbar trygghet i att veta att det finns snus i frysen. Det är något som stockholmarna inte vet nånting om.

Vasamusiken kommer även att få en bra fortsättning efter nyår. Vasas flora och fauna har vistats i studion under året som gått. Vi väntar spänt på resultatet.

 

Andra nämnvärda Vasaartister som har haft bra grejer på gång är t.ex. Hilanders, som har reclaimat begreppet ”suomirock”. Det är uppdaterad rautalanka med ett sound som passar urbana 20-åringar.

Månskensbonden har släppt en fin singel och har en skiva på gång.

Jag var på Ritz i förrgår och såg Felicia Eriksson. En grym talang som har fina framtidsutsikter.

Kode Maya är en annan duo som är värd att kolla upp. För alla som gillar lo-fi pop.

Kommentera gärna om ni har andra tips på Vasamusik!

1

Kommentarer

  • Poeten

    30.12.2016 15:13 (11 månader sen)

    Från Vasa kommer framtidens musik. Bra inlägg!


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.