Hej Sverige

lördag 11 mars 2017 - 12:05 | 0 Kommentarer

Hej Sverige,

Jag skriver det här inlägget i egenskap av ert östra grannland, Finland. Ni vet, den där jobbiga kusinen som associeras med er bara för att ni klumpas ihop i samma nordiska familj. Men vi vet - ni orkar egentligen inte bry er om oss.

Sverige, ni är som en gymnasieelev i en huvudstad. Ni har stora planer för er framtid. Ni ska säsongsarbeta i alperna. Ni ska resa runt i Sydostasien.

Finland, å andra sidan, är som den där kusinen som är nöjd i sin hembygd. Det är här i Europas nordöstra hörn som vi ska leva, jobba och dö. Vi vill inte göra något väsen av oss, utan leva ett dygdigt liv som gör krigsveteranerna nöjda.

Men visst är Finland bittert innerst inne. Det går ju så bra för er där i Sverige. Ni har ekonomin i skick, ni fixar arbetsintervjuer och kan sälja er själva. Ni har cool musiksmak och lyckas bra i den branschen. Ni satsar tiotals miljoner på en folkfest ni kallar melodifestivalen, där till och med artister med cred ställer upp.

Vi sätter 300 euro på en sketen tävling som spelas in i en gymnastiksal i en förort. Ungefär. Inte riktigt, men inte är det långt ifrån sanningen heller.

Det är just med den där bitterheten i mig som jag, Finland, har en sjuk dröm. Elden brinner i mina ögon när jag tänker på den. Jag skrattar hysteriskt. Jag tänker, äntligen finns det en chans att dra ner er, Sverige, i samma dynga som vi befinner oss i. Det finns ett hopp - Sverige kan förstöra sitt hippa rykte. Blotta sitt sanna, dansbandsälskande jag.

För att återgå till Sverige som en gymnasieelev: er instagramprofil må se perfekt ut. Era möbler är fina i det vackra dagsljuset. Era grönväxter är fyllda av liv, och kuddarna i soffan är fluffiga. Men jag, Finland, vet. Jag vet att det bara är ett hörn av den lägenhet ni kallar Sverige. I det andra hörnet finns inredningsbokstäverna, den våldsamt fula, vattenkylda speldatorn med isblåa ledlampor och samlingen med roliga snapsglas som ni aldrig använder.

Och där, strax bredvid allt det står han: Owe Thörnqvist. Han vill också vara med och synas i internationella sammanhang. Han vill inte hamna utanför.

Min mästerliga domedagsplan tätnar. Jag vill att Owe Thörnqvist vinner melodifestivalen.

#VoteForOwe

 

Vote

For

OWE

Kategorier:

rant

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.