Riv bort de där bänkarna

söndag 4 december 2016 - 10:19 | 7 Kommentarer

I går spelade Bob Hund en alldeles lysande spelning på Ritz i Vasa. De har ett rykte av att vara nordens kanske bästa liveband, och ryktet försvarades med svärd i går.

Bob Hund4C65 935F A180D904B0B2Bild: Sophia Brink

Det är svårt att spela på Ritz. För alla.

Scenen är fin, lokalen är fantastisk. ljudet är för det mesta bra. En spelning SER alltid väldigt bra ut på Ritz.

Men det är otroligt vad de där bänkarna gör åt en i publiken. Det borde väl inte vara nåt problem med att det finns bänkar - man kan ju stå? Nej, problemet är mycket djupare rotat än så.

Jag satt där själv i går och njöt, samtidigt som jag ville ge mera tillbaka åt bob hund. Genom hela spelningen funderade jag: ”tycker de om oss här i Vasa?”. Hur ger man tillbaka något åt bandet när man sitter? Jag skakar våldsamt på min fot. Jag gungar på huvudet så där lite kvickt så att luggen studsar lite. Jag applåderar HÅRT mellan låtarna.

Innerst inne vill jag bara skutta upp på bänkarna och typ hoppa rakt in i nån. Så bra energi är det.

Låtarna flyter förbi, och energin växer. Det känns intensivt. Jag kan liksom inte vänta längre, något tar över min kropp. Jag kan inte styra den.

Jag stiger upp.

Personen till höger och vänster om mig gör också det. Sedan står vi där. Vad gör vi nu? Det krävdes så mycket mod. Det krävdes att en liten demon liksom tog över spakarna i skallen för att vi skulle stiga upp. Men här står vi. Vågar jag dansa?

Jag dansar lite, testar. Vrider på min fot lite. Stampar med den. Jag gör ungefär samma moves som då jag satt, men nu står jag. Egentligen skulle jag bara vilja springa in i folk och hoppa runt. Jag vill skrika Thomas Öberg rakt i ansiktet. Men bänkarna står där. Deras kraft håller mig i gängorna.

Det krävs att nordens bästa liveband spelar tretton låtar innan publiken stiger upp. Hör ni hur konstigt det låter?

Ritz kunde vara ett av Finlands bästa konsertplatser. Själen i den lokalen är underbar. Det är så jävla fint på Ritz alltså. Jag vågar påstå att man ska tacka Museiverket för den saken.

Jag älskar Museiverket. Det är ett av få organ i dag som tänker långsiktigt. De tänker ”kommer vi att sakna det här om 100 år”.

Men Ritz bänkar. Det är liksom sjukt vad de gör med en på en konsert. Där tycker jag att man borde kompromissa på nåt sätt. Spontant tänker jag typ ett golv som kan hissas ner från taket, som blir som ett lock över stolsraderna.

I går, på bob hund gjorde jag väldigt mycket för bob hund. Jag jobbade för dem, och slet med att visa uppskattning. Det händer nåt speciellt när stämningen på en spelning är riktigt, riktigt bra. Då upphör man att göra saker för bandets skull, utan man gör dem för varandra. Den stämningen kommer aldrig att uppstå på Ritz. En spelning på Ritz kan vara bra när bandet är riktigt bra. Men ändå kan jag inte låta bli att tänka på att spelningen kunde vara så mycket bättre.

Kategorier:

rant

7

Kommentarer

 • Jonas Bergqvist

  04.12.2016 10:36 (1 år sen)

  Ja! Stråkkvartett och barnkör kan man sitta och lyssna på, all annan musik måste avnjutas stående. Jag har flera gånger varit på konsert på ritz och upplevt att publiken vill göra mer än bara sitta...men det går inte pga bänkarna. Tombstones publik hade en gång en liten moshoit på gång, meen bänkraderna förstörde det försöket. Bu för museiverket i detta fall :(

  • Axel Brink

   04.12.2016 11:10 (1 år sen)

   Haha, moshpit på Ritz! Tänk hur våldsamt det skulle bli om folk ändå gjorde det, trots att bänkarna är där


 • Jonas Bergqvist

  04.12.2016 12:09 (1 år sen)

  Är det inte i Panteras vulgar videos en sekvens där fansen fixat "problemet" själva?


 • Jessica Mattila

  05.12.2016 11:47 (1 år sen)

  Känner att jag måste få kommentera i egenskap av verksamhetsledare :) Jag håller med på sätt och vis, har själv önskat många gånger att det skulle finnas mera möjligheter på Ritz. Men nu är det ju bara så att man måste jobba med det man har, och det är ju trots allt ett väldigt fint ställe. De flesta (typ alla) band som spelat på Ritz har tyckt om det (inkl. Bob Hund) och känner t.o.m. att de kan få mera ut av en sittande publik som faktiskt koncentrerar sig på musiken. Så att det skulle vara svårt för alla kan jag verkligen inte hålla med om. Kanske Ritz inte var det allra bästa stället för Bob Hund, men vi visste ju att det inte är någon annan i Vasa som tar hit dom och slutligen tyckte jag själv iafl att kvällen var rätt så perfekt! Hur som helst är det ju alltid intressant att höra feedback, men så länge museiverket regerar och budgeten för föreningen ser ut som den gör, får vi göra så gott vi kan med det vi har! P.S. Snälla BQ gör inte en "Vulgar Display of Power" här på Ritz :)

  • Axel Brink

   07.12.2016 19:11 (1 år sen)

   Tack för din kommentar Jessica! Och jag ber om ursäkt för det sena svaret. Först av allt måste jag tacka Ritz och Skafferiet för att ni finns. Det ni gör är helt underbart, och jag är evigt tacksam över att ni tog Bob Hund till stan. Det var en av de bästa spelningar jag någonsin varit på. Det som Ritz bänkar gör är ju förstås att de breddar på verksamhetsmöjligheterna, vilket i sig är positivt. Som Axel Åhman skrev som kommentar åt mig på facebook - Ritz är ett tillägg till teaterscenerna. Man kan se på fina filmer hos er, se på stand up och musik. Det är en bredare verksamhet än vad en enkel rockklubb kan ha. Jag skulle kanske välja att läsa mitt inlägg som en kommentar om det allmänna keikkaläget i staden Vasa. Vi har inte direkt ett överutbud av scener efter att Club 25 brann ner. Det är bra att ställen som WS Arena har kommit hit, och stället lämpar ju sig alldeles utmärkt för keikkor av lite större skala. Men Bob Hund hade nog inte blivit bokade dit, om man ser på utbudet de hittills har haft. Det krävs säkra namn för att få Vasaborna att ta sig till Klemetsö. Det jag saknar är rockklubbsupplevelsen. En öl i handen, svett och skrik, högt till tak och inga grannar man stör (eller grannar som är vana med oljudet av att bo vägg i vägg med en rockklubb)

   • Jessica Mattila

    08.12.2016 11:12 (1 år sen)

    Jo, det var nog lite så jag antog att du menade och det kan jag hålla med om till 100%, en sån rock-klubb saknas här i Vasa!


 • Ellen Strömberg

  05.12.2016 13:05 (1 år sen)

  Tänkte också på det absurda med bänkar där, det kändes verkligen märkligt att sitta där och skaka på foten... Även om den invalida fot just nu var tacksam för dem, hehe.


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.