Sök till Kuula-insitutet!

måndag 24 april 2017 - 15:00 | 0 Kommentarer

Inlägget är ett kommersiellt samarbete
med Kuula-Institutet

***

 

kuula 1

 

Man kan börja studera musik på Kuula-institutet på två sätt: frivilligt eller ofrivilligt. Detta inlägg berör båda sorter.

Själv hör jag till kategori två. Mina föräldrar ville att jag skulle börja spela violin när jag var sju år gammal. Sammanlagt har jag spelat violin i nästan 20 år, men dessvärre låter det inte så då jag spelar. Under mina tio år som elev på Kuula-institutet har jag hunnit ta violinlektioner, orkesterlektioner, trumlektioner, bandlektioner, teorilektioner, sånglektioner och uppträtt i musikaler. Jag har spelat bakgrundsmusik på energiklusterföretags julfester, jag har uppträtt i typ en lågstadieskola i Ylistaro, och när jag var kanske elva år gammal blev jag utmanad att uppträda med min violin framför mina egna klasskompisar. Violinen var då (och är väl fortfarande) inte lika cool som en elgitarr i en 11-årings ögon. Jag tror inte att min stråkhand någonsin har skakat som då.

Ett annat uppträdande som jag håller varmt om hjärtat var när vi spelade bakgrundsjazz på nåt sorts politiskt kampanjmöte om att få el till tågspåret mellan Vasa och Seinäjoki. Vi spelade en hel låt för enbart en alkoholiserad man som hade tittat in i tågstationen för att det bjöds på soppa. Han såg väldigt nöjd ut.

Både då jag gick där, och i bakspegeln, så har Kuula enbart varit en positiv erfarenhet. Jag har fått många vänner via musikstudierna, och framför allt har jag lärt mig väldigt mycket om musik. Jag kanske inte spelar violin varje dag längre, och jag har inte uppträtt som trummis på tre år. Men jag använder mig varje dag av den kunskap som jag har fått från Kuula-institutet. Om det så handlar om att göra en fyra takters elektronisk loop, när jag försöker klura ut en ackordföljd på gitarren eller när jag bara lyssnar på musik.

För andra gick det på helt andra sätt. En av mina medmusikanter när jag själv gick på Kuula studerar numera vid Royal Academy Of Music i London och får uppträda på Royal Albert Hall. Om Kuula gjorde honom till en virtuos på violinen, så gav Kuula mig grunderna i flera olika instrument.

Jag träffade många som själva valde att söka in till och börja på Kuula-institutet som tonåringar eller vuxna. I bland spelade jag violin med en kvinna i 70-årsåldern som säkert ville ha nåt projekt när hon var pensionär. En av mina bästa vänner, som har spelat gitarr typ hela livet, sökte in i tonåren. Det finns en gemensam faktor mellan dessa - de studerade målmedvetet och utvecklades snabbt.

Oavsett om man börjar frivilligt eller ofrivilligt så var lärarna bra, flexibla och inspirerande. Naturligtvis kunde det finnas pedagoger som man inte synkade med, men så är det överallt. Min violinlärare uppmanade mig till att skaffa en elviolin när jag tvivlade på coolhetsfaktorn i mitt instrument när jag gick i högstadiet. Då spelade vi metal på violin i stället för etyder och skalor.

Om du funderar på ge dina barn gåvan att spela klarinett eller dansa balett, eller om du känner dig redo för att äntligen lära dig att spela elgitarr eller piano - sök in till Kuula-institutet. Ansökningstiden går ut den sista april, och det finns mycket att välja mellan.

 

Mer information hittar man via Vasa stads hemsidor.

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.