Veckans pop #7 - Vasa-ä

måndag 23 maj 2016 - 12:18 | 0 Kommentarer

Denna gång presenterar jag inte mindre än TVÅ fina låtar/skivor.

 

Iiris Viljanen - Kiss Me, Stupid & 7 more piano pieces

Iiris Viljanen har äntligen släppt sin pianoskiva. När jag hörde om den idén tyckte jag att det lät alldeles lysande, och resultatet gör mig inte besviken. Viljanen är en duktig pianist och en utmärkt kompositör. Musiken finns nånstans i gränslandet mellan kontemporärt, jazz och i sekelskiftets Frankrike (shit vilken nörd jag låter som!).

Men om vi sätter kategoriseringarna åt sidan så lämpar sig skivan riktigt bra för en Onnibus i regnet mellan Åbo och Vasa en söndagmorgon. Så lyssnade jag på den, och jag ville inte att den skulle ta slut. När styckena dessvärre tog slut visste jag inte vem jag skulle vända mig till.

 

Men sen slog det mig:

 

Vasas flora och fauna - Honda Monkey

(Klicka här för spotifylänk)

Duon som Viljanen var en del av blev en trio. Den trion släppte nyligen en ny singel med två spår - Honda Monkey och Sammy, finsk spets

Huvudspårets titel känns ju nästan självklar för ett band som har gjort Vasa till sin grej. Trots att Honda väl antagligen är japanskt kunde deras utmärka mopo lika bra tillverkas i typ Klemetsö. Som vanligt finns det rader i texten man känner igen sig i.

Men huvudspåret talar inte till mig lika starkt som B-sidan, Sammy, finsk spets. En human liten historia om en man med en hund och hans döende mor. Sympatiskt men otroligt fint i all sin enkelhet. Tina Kärkinen levererar både text och melodi med en underbar röst (För mera av henne kan ni kolla in hennes band Swaying Wires). Även Daniel Ventus pianogrejer är fina. Jag tror inte att jag är den enda som tänker på Yann Tiersen i den här låten. 

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.